Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 130 gramów mąki tortowej
- 50 gramów masła pokrojonego w kostkę
- 50 gramów cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Masa:
- 330 gramów śmietany 30% dobrze schłodzonej
- 250 gramów serka mascarpone, ( można dać więcej )
- 20 gramów cukru pudru
- 250 gramów malin/truskawek/borówek, ( można dać wiecej, wg upodobań )
-
6
35min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia Thermomix[/b] dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min - Interwał[/b]. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min-Interwał[/b].
Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 1 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy śmietanę czas 4 min-obr.4[/b] (ale musimy obserwować aby nie powstało nam masło).
Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier mieszamy czas 30 s-obr.3[/b]
Na spód wystudzonej tarty dajemy masę i przyozdabiamy malinami. Podajemy od razu.
Proponuje aby ciasto poleżało przez noc w lodówce - dla lepszego schlodzenia, wówczas masa będzie "trwalasza"
Ns koniec można pospytać kakao.
Wykonanie:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis ! Jednak na blaszkę 26 cm trzeba...
Super przepis ! Jednak na blaszkę 26 cm trzeba ciasto zrobić z 2 porcji .
Bardzo dobra tarta, jednak ciasta trzeba zrobić...
Bardzo dobra tarta, jednak ciasta trzeba zrobić trochę więcej
ELO
ELO
Edytap2311: ze śmietana miałam 2 razy taka...
Edytap2311: ze śmietana miałam 2 razy taka sytuacje, ale za 3 razem juz było ok. Duzo, niestety zalezy od śmietanki, wazne jest aby naczynie było suche. Dzis ponownie robiłam tartę i wyszło wszytsko w porządku, na szczescie śmietana ubila sie za pierwszym razem.
Przepis na ciasto wporzdku Tarta jest krucha...
Przepis na ciasto wporządku. Tarta jest krucha. Natomiast podczas ubijania śmietanki dwa razy wyszło masło mimo że raczej pilnowałam. Myślę że 1 minuta przy schłodzonej śmietance wystarczy ale już 3 raz nie ryzykowałam i ubiłam mikserem.