3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z owocami i mascarpone


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Ciasto:

  • 130 gramów mąki tortowej
  • 50 gramów masła pokrojonego w kostkę
  • 50 gramów cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Masa:

  • 330 gramów śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 250 gramów serka mascarpone, ( można dać więcej )
  • 20 gramów cukru pudru
  • 250 gramów malin/truskawek/borówek, ( można dać wiecej, wg upodobań )
  • 6
    35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wykonanie:




  1. Do naczynia Thermomix[/b] dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min - Interwał[/b]. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min-Interwał[/b].



    Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 1 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.



    Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy śmietanę czas 4 min-obr.4[/b] (ale musimy obserwować aby nie powstało nam masło).



    Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier mieszamy czas 30 s-obr.3[/b]



    Na spód wystudzonej tarty dajemy masę i przyozdabiamy malinami. Podajemy od razu.

    Proponuje aby ciasto poleżało przez noc w lodówce - dla lepszego schlodzenia, wówczas masa będzie "trwalasza" tmrc_emoticons.)

    Ns koniec można pospytać kakao.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis ! Jednak na blaszkę 26 cm trzeba...

    Zgłoszony przez Wewiora na lipca 16, 2021 at 09:02.

    Super przepis ! Jednak na blaszkę 26 cm trzeba ciasto zrobić z 2 porcji .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra tarta, jednak ciasta trzeba zrobić...

    Zgłoszony przez czekoladatruskawkowa na października 7, 2017 at 10:25.

    Bardzo dobra tarta, jednak ciasta trzeba zrobić trochę więcej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ELO

    Zgłoszony przez emu59 na września 2, 2017 at 11:22.

    ELO

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytap2311: ze śmietana miałam 2 razy taka...

    Zgłoszony przez marta1405 na lipca 10, 2017 at 23:45.

    Edytap2311: ze śmietana miałam 2 razy taka sytuacje, ale za 3 razem juz było ok. Duzo, niestety zalezy od śmietanki, wazne jest aby naczynie było suche. Dzis ponownie robiłam tartę i wyszło wszytsko w porządku, na szczescie śmietana ubila sie za pierwszym razem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na ciasto wporzdku Tarta jest krucha...

    Zgłoszony przez Edytap2311 na lipca 9, 2017 at 22:12.

    Przepis na ciasto wporządku. Tarta jest krucha. Natomiast podczas ubijania śmietanki dwa razy wyszło masło mimo że raczej pilnowałam. Myślę że 1 minuta przy schłodzonej śmietance wystarczy ale już 3 raz nie ryzykowałam i ubiłam mikserem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze