Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 duże (L) białka
- 5 łyżek marmolady o smaku malinowym lub różanym
- 3 łyżki kisielu malinowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- 100 g masła, zimnego
- mała szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 180 g mąki
-
6
50min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło - obr 3 czas 1 min. Następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować - czas 1 min obr 1. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
- Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, czas 3 min, obr 3 przy pomocy motylka. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). czas 2 min, obr 3. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 1 min, obr 2, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
- Maliny: Maliny(mogą być mrożone) wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
- Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć maliny, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Maliny można zamienić na inne owoce- np. truskawki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSwietny przepis, wszystko
Swietny przepis, wszystko ładnie wyszło, polecam!!!
ja juz od dawna piekę tą
ja juz od dawna piekę tą tartę, tylko teraz ja zamieściłam
wcześniej nie umieszczałam przepisów na przepisowni
tą tarte robię z różnymi wariantami (maliny, jabłka, śliwki, owoce leśne)
Czyżby przepis "zapożyczony"
Czyżby przepis "zapożyczony" z czyjegoś bloga?