3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta malinowa z bezą (pod pierzynką)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 3 duże (L) białka
  • 5 łyżek marmolady o smaku malinowym lub różanym
  • 3 łyżki kisielu malinowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 100 g masła, zimnego
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 180 g mąki
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    • Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło - obr 3 czas 1 min. Następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować - czas 1 min obr 1. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
    • Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, czas 3 min, obr 3 przy pomocy motylka. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). czas 2 min, obr 3. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 1 min, obr 2, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
    • Maliny: Maliny(mogą być mrożone) wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
    • Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć maliny, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Maliny można zamienić na inne owoce- np. truskawki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Swietny przepis, wszystko

    Zgłoszony przez Masełko na listopada 28, 2015 at 08:53.

    Swietny przepis, wszystko ładnie wyszło, polecam!!!  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  ja juz od dawna piekę tą

    Zgłoszony przez eliwona na października 15, 2014 at 22:26.

     ja juz od dawna piekę tą tartę, tylko teraz ja zamieściłam tmrc_emoticons.) wcześniej nie umieszczałam przepisów na przepisowni tmrc_emoticons.) tą tarte robię z różnymi wariantami (maliny, jabłka, śliwki, owoce leśne)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czyżby przepis "zapożyczony"

    Zgłoszony przez Magdus83 na października 14, 2014 at 13:59.

    Czyżby przepis "zapożyczony" z czyjegoś bloga?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze