Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 3 banany bardzo dojrzałe ( z plamkami i lekko brązową skórką)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g mąki
- 180g cukru
- 60g rozdrobnionych orzechów włoskich lub rodzynek
-
6
1h 15min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Sposób przygotowania:
1. Orzechy rozdrobnić 3 s/Obr.5
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banany obrać ze skórki , usunąć włókna, pokroić na 3-4 części.
3. Do naczynia miksującego włożyć banany i jajka, wymieszać 30s/Obr.4
4. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem orzechów. Wymieszaj 10 s/obr.4
5. Dodać orzechy i wymieszać za pomocą kopystki.
6. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24 cm.
7. Piec 55-60 minut.
8. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przedojrzałe banany już nigdy sie nie zmarnują
Mozna wykonac w TM 31 i TM 21
Miłego pieczenia Aganiok
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzłatwe, szybkie i smaczne
łatwe, szybkie i smaczne
Przepyszne! Dałam połowę cukru i też bardzo...
Przepyszne! Dałam połowę cukru i też bardzo dobre takie w sam raz
Pychota
Pychota
Prosty przepis, dobry sposób na wykorzystanie...
Prosty przepis, dobry sposób na wykorzystanie produktów, które w wielu domach po prostu się wyrzuca. Nie lubię marnować jedzenia, więc na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie.
Super sposób na wykorzystanie przejrzałych...
Super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dodałam 4 banany, z 15 g więcej mąki i sody łyżeczkę z czubem, jabłko pokrojone w kostkę, cukru 65 g, reszta bez zmian. Wyszło idealne, wilgotne, delikatnie slodkie. Tylko miałam problem z wyjęciem ciasta z blaszki. Mimo posmarowania i posypania mąka przed pieczeniem, ciasto się przykleiło. To mój debiut z ciastem bananowym. Polecam.
Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe ...
Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe
Dodałam połowę cukru. Piekłam w 160 st. z termoobiegiem 40 min. W smaku jest ok, ale konsystencja, jak to określiła moja córka, jest gumiasta
Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo...
Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo sól. Upiekło się po 40 minutach w termoobiegu 160 stopni.
Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się...
Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się sprawdza na bardzo dojrzałe banany
wtedy ilosc cukru spokojnie można zmniejszyć o połowę.
Polecam
Super przepis Daje mniej cukru a i tak ciasto...
Super przepis
Daje mniej cukru a i tak ciasto jest słodkie.
Przetestowane - przepis
Przetestowane - przepis wedruje do ulubionych
Dodalam duzo rodzynek i orzechow
))
pyszne, wilgotne ciasto
pyszne, wilgotne ciasto zachowujące świeżość kilka dni. Ląduje w moich ulubionych
Rewelacyjne szybkie ciasto
Rewelacyjne szybkie ciasto bez tłuszczu. Oczywiscie dalam mniej cukru bo jak bedzie za malo slodkie to można pzełożyć marmoladą
Rewelacja, szybkie i smaczne,
Rewelacja, szybkie i smaczne, u mnie pieklo sie na termoobiegu 160 stopni 40 minut.
ja dodałam jeszcze jabłko
ja dodałam jeszcze jabłko pokrojone w kostkę, wyszło bardzo dobre. [[wysiwyg_imageupload:2483:]]
"Obroty wsteczne" tortownica 18 cm dlatego wyszło takie wysokie.[[wysiwyg_imageupload:2484:]]
może nie takie wyględne
Bardzo szybkie i bardzo dobre
Bardzo szybkie i bardzo dobre ciasto. Można dodatkowo przełożyć np. drzemem
W końcu mi nie wyszedł
W końcu mi nie wyszedł zakalec!! ciasto pyszne, na razie bez dodatków. No i zdecydowanie mniej cukru dałam.
Polecam!!
Bardzo dobre i szybkie
Bardzo dobre i szybkie ciasto! Dodaje i orzechy i migdaly, jest świetne
Dziękuję za odpowiedż,
Witam w tym przepisie nie ma
Witam
w tym przepisie nie ma tłuszczu. Wymieszać 10s./ obr 4 . a z orzechami tylko delikatnie kopystką. Pozdrawiam 
Kocham gotować
Mam dojrzałe banany i
Mam dojrzałe banany i chcialam skorzystać z przepisu na szybkie ciasto,ale mam pytania :
w przepisie nie ma nic o tłuszczu
ile minut i na jakich obrotach wykonać ciasto, po dodaniu pozostałych składników ?
Pozdrawiam