3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybkie ciasto bananowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 banany bardzo dojrzałe ( z plamkami i lekko brązową skórką)
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki
  • 180g cukru
  • 60g rozdrobnionych orzechów włoskich lub rodzynek
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:

    1. Orzechy rozdrobnić 3 s/Obr.5

    2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Banany obrać ze skórki , usunąć włókna, pokroić na 3-4 części.

    3. Do naczynia miksującego włożyć banany i jajka, wymieszać 30s/Obr.4

    4. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem orzechów. Wymieszaj 10 s/obr.4

    5. Dodać orzechy i wymieszać za pomocą kopystki.

    6. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24 cm.

    7. Piec 55-60 minut.

    8. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przedojrzałe banany już nigdy sie nie zmarnują tmrc_emoticons.)

Mozna wykonac w TM 31 i TM 21

                                                   Miłego pieczenia Aganiok


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super sposób na wykorzystanie przejrzałych...

    Zgłoszony przez Rozeszek na kwietnia 12, 2017 at 13:51.

    Super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dodałam 4 banany, z 15 g więcej mąki i sody łyżeczkę z czubem, jabłko pokrojone w kostkę, cukru 65 g, reszta bez zmian. Wyszło idealne, wilgotne, delikatnie slodkie. Tylko miałam problem z wyjęciem ciasta z blaszki. Mimo posmarowania i posypania mąka przed pieczeniem, ciasto się przykleiło. To mój debiut z ciastem bananowym. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe ...

    Zgłoszony przez hunke na marca 14, 2017 at 14:12.

    Pisząc komentarz, jem ciasto bananowe tmrc_emoticons.)

    Dodałam połowę cukru. Piekłam w 160 st. z termoobiegiem 40 min. W smaku jest ok, ale konsystencja, jak to określiła moja córka, jest gumiasta Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo...

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na grudnia 9, 2016 at 12:26.

    Wyszło ok tylko jak dla mnie czuć za bardzo sól. Upiekło się po 40 minutach w termoobiegu 160 stopni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się...

    Zgłoszony przez olafra na grudnia 3, 2016 at 20:49.

    Ciasto bardzo smaczne i szybkie. super się sprawdza na bardzo dojrzałe bananytmrc_emoticons.) wtedy ilosc cukru spokojnie można zmniejszyć o połowę.

    Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis Daje mniej cukru a i tak ciasto...

    Zgłoszony przez crow na listopada 23, 2016 at 19:48.

    Super przepis tmrc_emoticons.) Daje mniej cukru a i tak ciasto jest słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowane - przepis

    Zgłoszony przez Monika M-P na października 16, 2016 at 14:21.

    Przetestowane - przepis wedruje do ulubionych tmrc_emoticons.) Dodalam duzo rodzynek i orzechow tmrc_emoticons.)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne, wilgotne ciasto

    Zgłoszony przez zielonomi na sierpnia 30, 2016 at 15:38.

    pyszne, wilgotne ciasto zachowujące świeżość kilka dni. Ląduje w moich ulubionych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne szybkie ciasto

    Zgłoszony przez Ilondar na grudnia 27, 2015 at 15:09.

    Rewelacyjne szybkie ciasto bez tłuszczu. Oczywiscie dalam mniej cukru bo jak bedzie za malo slodkie to można pzełożyć marmoladą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, szybkie i smaczne,

    Zgłoszony przez maggis na listopada 15, 2015 at 10:32.

    Rewelacja, szybkie i smaczne, u mnie pieklo sie na termoobiegu 160 stopni 40 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodałam jeszcze jabłko

    Zgłoszony przez betanet na listopada 13, 2015 at 20:37.

    ja dodałam jeszcze jabłko pokrojone w kostkę, wyszło bardzo dobre. [[wysiwyg_imageupload:2483:]]Counter-clockwise operation tortownica 18 cm dlatego wyszło takie wysokie.[[wysiwyg_imageupload:2484:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   może nie takie wyględne

    Zgłoszony przez ewko na listopada 11, 2015 at 10:45.

      tmrc_emoticons.D [[wysiwyg_imageupload:2482:]]ale  dzieciaki zachwycone

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo szybkie i bardzo dobre

    Zgłoszony przez Ilondar na października 3, 2015 at 20:30.

    Bardzo szybkie i bardzo dobre ciasto. Można dodatkowo  przełożyć np. drzemem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W końcu mi nie wyszedł

    Zgłoszony przez Agacia na września 5, 2015 at 10:15.

    W końcu mi nie wyszedł zakalec!! ciasto pyszne, na razie bez dodatków. No i zdecydowanie mniej cukru dałam.

    Polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre i szybkie

    Zgłoszony przez Mamman na kwietnia 16, 2015 at 14:51.

    Bardzo dobre i szybkie ciasto! Dodaje i orzechy i migdaly, jest świetne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za odpowiedż,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 10, 2015 at 10:49.

    Love Dziękuję za odpowiedż, piekłam ciasto z innego przepisu i wyszedł mi zakalec tmrc_emoticons.J)  Wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam w tym przepisie nie ma

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 9, 2015 at 23:19.

    Witam tmrc_emoticons.) w tym przepisie nie ma tłuszczu. Wymieszać 10s./ obr 4 . a z orzechami tylko delikatnie kopystką. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam dojrzałe banany i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 7, 2015 at 12:20.

    Mam dojrzałe banany i chcialam skorzystać z przepisu na szybkie ciasto,ale mam pytania :

    w przepisie nie ma nic o tłuszczu

    ile minut i na jakich obrotach wykonać ciasto, po dodaniu pozostałych składników ?

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze