3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka


Wydrukuj:
4

Składniki

Szarlotka

  • 1 szarlotka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Składniki na szarlotkę:

    • 2,5 szkl maki
    • niepełna szklanka cukru
    • 3/4 margaryny
    • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
    • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

     

    Wykonanie:

    Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

    Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

    Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

  2. //www.thermoprzepisy.pl/index.php/2012/01/szarlotka/

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę...

    Zgłoszony przez URSZULAem na września 2, 2019 at 22:18.

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę...

    Zgłoszony przez URSZULAem na września 2, 2019 at 22:18.

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę...

    Zgłoszony przez URSZULAem na września 2, 2019 at 22:18.

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już robiłam to ciastowg przepisu Małgorzaty,...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na grudnia 19, 2017 at 10:59.

    Już robiłam to ciastowg przepisu Małgorzaty, ale również skusiłam się na lekkie modyfikacjie. Ciacho wyszło pyszne, aczkolwiek troche dosztukowałam drugą keksówkę ponieważ nie wiedziałam na jakiej dużej blaszce mam piec podane w przepisie ciacho. A że się nie boje na oko robić to i tak wyszło cudowne w smaku. Dzisiaj zdecydowałam sie na drugą próbę i zakładam że 2,5 szklanka to 250 gr.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • podpiekłampierwszą warstwe na blaszce i tak...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na grudnia 9, 2017 at 14:56.

    podpiekłampierwszą warstwe na blaszce i tak złapała sok z renety i miejscami jest zakalec.pianke położyłam na jabłka i zrobilam dodatkowo kruszonke.ogólnie dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam dokladnie to samo. I podpieklam spod...

    Zgłoszony przez agnies81 na października 21, 2017 at 21:08.

    Zrobilam dokladnie to samo. tmrc_emoticons.) I podpieklam spod przed dodaniem jablek.


    violinika napisał:
    Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie lepiące? Dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Ciasto podzieliłam na pół, pierwszą warstwę wyłożyłam na blachę, podziurkowałam i schowałam na 15 min do lodówki, drugą część schowałam do zamrażarki, tak aby stwardaniało. I zmieniłam kolejność jabłek i ubitej piany tmrc_emoticons.) Na ciasto jabłka i dopiero później piana. A część ciasta z zamrażarki starłam na kruszonkę tmrc_emoticons.)

    Przepis ok, jednak wolę kiedy podana jest gramatura bo szklanka szklance nie równa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja ulubiona szarlotka

    Zgłoszony przez Leonek2013 na października 11, 2017 at 15:31.

    Moja ulubiona szarlotka tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakie rozmiary blachy ?

    Zgłoszony przez AnulaW na października 11, 2017 at 09:11.

    Jakie rozmiary blachy ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sproacutebujemy

    Zgłoszony przez Elziutka na maja 4, 2017 at 14:24.

    spróbujemy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wyszla cudowna Polecam

    Zgłoszony przez babs na kwietnia 20, 2017 at 23:06.

    Szarlotka wyszla cudowna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie...

    Zgłoszony przez violinika na lutego 10, 2017 at 18:27.

    Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie lepiące? Dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Ciasto podzieliłam na pół, pierwszą warstwę wyłożyłam na blachę, podziurkowałam i schowałam na 15 min do lodówki, drugą część schowałam do zamrażarki, tak aby stwardaniało. I zmieniłam kolejność jabłek i ubitej piany tmrc_emoticons.) Na ciasto jabłka i dopiero później piana. A część ciasta z zamrażarki starłam na kruszonkę tmrc_emoticons.)

    Przepis ok, jednak wolę kiedy podana jest gramatura bo szklanka szklance nie równa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w końcu znalazłam właściwy przepis na...

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:39.

    w końcu znalazłam właściwy przepis na szarlotkę taką jak lubię Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bez podpiekania spodu? Jabłka wykładać na...

    Zgłoszony przez monika81 na października 28, 2016 at 08:33.

    Bez podpiekania spodu? Jabłka wykładać na surowe ciasto?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka juz upieczona ,

    Zgłoszony przez yagna93 na lipca 12, 2016 at 12:16.

    Szarlotka juz upieczona Love , mniam mniam, pyszna Cooking 7

    yagna93 Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mój już w piekarniku

    Zgłoszony przez Beatapanicz na maja 12, 2016 at 14:42.

    a mój już w piekarniku tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez Limonka na maja 3, 2016 at 18:37.

    Pychotka tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez babs na marca 26, 2016 at 14:01.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka przepyszna ! nawet

    Zgłoszony przez pirania75 na stycznia 26, 2016 at 22:04.

    Szarlotka przepyszna ! nawet nie wystygła a już jej nie było.Następnym razem zamiast wieszchniej warstwy ciasta zrobę kruszonke zobaczymy jak wyjdzie.Przepis wart polecenia naprawde palce lizać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze