thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Szarlotka

  • 1 szarlotka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Składniki na szarlotkę:

    • 2,5 szkl maki
    • niepełna szklanka cukru
    • 3/4 margaryny
    • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
    • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

     

    Wykonanie:

    Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

    Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

    Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

  2. //www.thermoprzepisy.pl/index.php/2012/01/szarlotka/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 2, 2019 at 22:18

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

  • września 2, 2019 at 22:18

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

  • września 2, 2019 at 22:18

    Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.

  • grudnia 19, 2017 at 10:59

    Już robiłam to ciastowg przepisu Małgorzaty, ale również skusiłam się na lekkie modyfikacjie. Ciacho wyszło pyszne, aczkolwiek troche dosztukowałam drugą keksówkę ponieważ nie wiedziałam na jakiej dużej blaszce mam piec podane w przepisie ciacho. A że się nie boje na oko robić to i tak wyszło cudowne w smaku. Dzisiaj zdecydowałam sie na drugą próbę i zakładam że 2,5 szklanka to 250 gr.

  • grudnia 9, 2017 at 14:56

    podpiekłampierwszą warstwe na blaszce i tak złapała sok z renety i miejscami jest zakalec.pianke położyłam na jabłka i zrobilam dodatkowo kruszonke.ogólnie dobre

  • października 21, 2017 at 21:08
    4.0

    Zrobilam dokladnie to samo. tmrc_emoticons.) I podpieklam spod przed dodaniem jablek.


    violinika napisał:
    Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie lepiące? Dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Ciasto podzieliłam na pół, pierwszą warstwę wyłożyłam na blachę, podziurkowałam i schowałam na 15 min do lodówki, drugą część schowałam do zamrażarki, tak aby stwardaniało. I zmieniłam kolejność jabłek i ubitej piany tmrc_emoticons.) Na ciasto jabłka i dopiero później piana. A część ciasta z zamrażarki starłam na kruszonkę tmrc_emoticons.)

    Przepis ok, jednak wolę kiedy podana jest gramatura bo szklanka szklance nie równa tmrc_emoticons.)

  • października 11, 2017 at 15:31

    Moja ulubiona szarlotka tmrc_emoticons.-)

  • października 11, 2017 at 09:11

    Jakie rozmiary blachy ?

  • maja 4, 2017 at 14:24
    5.0

    spróbujemy tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 20, 2017 at 23:06
    5.0

    Szarlotka wyszla cudowna. Polecam

Are you sure to delete this comment ?