3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Szarlotka

  • 1 szarlotka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Składniki na szarlotkę:

    • 2,5 szkl maki
    • niepełna szklanka cukru
    • 3/4 margaryny
    • 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
    • 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)

     

    Wykonanie:

    Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.

    Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.

    Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.

  2. //www.thermoprzepisy.pl/index.php/2012/01/szarlotka/

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobilam dokladnie to samo. I podpieklam spod...

    Zgłoszony przez agnies81 na października 21, 2017 at 21:08.

    Zrobilam dokladnie to samo. tmrc_emoticons.) I podpieklam spod przed dodaniem jablek.


    violinika napisał:
    Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie lepiące? Dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Ciasto podzieliłam na pół, pierwszą warstwę wyłożyłam na blachę, podziurkowałam i schowałam na 15 min do lodówki, drugą część schowałam do zamrażarki, tak aby stwardaniało. I zmieniłam kolejność jabłek i ubitej piany tmrc_emoticons.) Na ciasto jabłka i dopiero później piana. A część ciasta z zamrażarki starłam na kruszonkę tmrc_emoticons.)

    Przepis ok, jednak wolę kiedy podana jest gramatura bo szklanka szklance nie równa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja ulubiona szarlotka

    Zgłoszony przez Leonek2013 na października 11, 2017 at 15:31.

    Moja ulubiona szarlotka tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakie rozmiary blachy ?

    Zgłoszony przez AnulaW na października 11, 2017 at 09:11.

    Jakie rozmiary blachy ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sproacutebujemy

    Zgłoszony przez Elziutka na maja 4, 2017 at 14:24.

    spróbujemy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wyszla cudowna Polecam

    Zgłoszony przez babs na kwietnia 20, 2017 at 23:06.

    Szarlotka wyszla cudowna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie...

    Zgłoszony przez violinika na lutego 10, 2017 at 18:27.

    Nie wiem czy Wam też ciasto wyszło strasznie lepiące? Dodałam jeszcze ok. pół szklanki mąki. Ciasto podzieliłam na pół, pierwszą warstwę wyłożyłam na blachę, podziurkowałam i schowałam na 15 min do lodówki, drugą część schowałam do zamrażarki, tak aby stwardaniało. I zmieniłam kolejność jabłek i ubitej piany tmrc_emoticons.) Na ciasto jabłka i dopiero później piana. A część ciasta z zamrażarki starłam na kruszonkę tmrc_emoticons.)

    Przepis ok, jednak wolę kiedy podana jest gramatura bo szklanka szklance nie równa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w końcu znalazłam właściwy przepis na...

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:39.

    w końcu znalazłam właściwy przepis na szarlotkę taką jak lubię Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bez podpiekania spodu? Jabłka wykładać na...

    Zgłoszony przez monika81 na października 28, 2016 at 08:33.

    Bez podpiekania spodu? Jabłka wykładać na surowe ciasto?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka juz upieczona ,

    Zgłoszony przez yagna93 na lipca 12, 2016 at 12:16.

    Szarlotka juz upieczona Love , mniam mniam, pyszna Cooking 7

    yagna93 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mój już w piekarniku

    Zgłoszony przez Beatapanicz na maja 12, 2016 at 14:42.

    a mój już w piekarniku tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez Limonka na maja 3, 2016 at 18:37.

    Pychotka tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez babs na marca 26, 2016 at 14:01.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka przepyszna ! nawet

    Zgłoszony przez pirania75 na stycznia 26, 2016 at 22:04.

    Szarlotka przepyszna ! nawet nie wystygła a już jej nie było.Następnym razem zamiast wieszchniej warstwy ciasta zrobę kruszonke zobaczymy jak wyjdzie.Przepis wart polecenia naprawde palce lizać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze