Składniki
biszkopt
- 5 jajek; oddzielić białka od żółtek
- 60 g cukru
- 45 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 1500 g jabłek obranych i wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 500 g śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 15 g cukru
- 2 opakowania śmietan-fixu (9g / op.)
polewa:
- 120 g margaryny
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 3 łyżki kakao
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
rozgrzać piekarnik do 170*C
2. białka ubić motylkiem 3 min / obr.3
3. dodać cukier, ubić 3 min / obr.3
4. dodać żółtka, wymieszać 10 s. / obr.3
5. dodać pozostałe produkty na biszkopt, wymieszać 10 s / obr.3
6. przelać na blachę i piec 30 minut
Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 10 s / obr.3
2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3
3. Dodać galaretki, wymieszać 1 min / obr.4; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt, odstawić do ostygnięcia
4. Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić obr. 4 aż śmietana będzie sztywna; wyłożyć na zimne jabłka
do czystego naczynia włożyć margarynę, podgrzać 4 min / 80*C /obr.soft; przelać do innego naczynia
2. założyć motylek, do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1 min / obr. 4
3. dodać kakao, ubić 2 min / 50*C / obr.4
4. ustawić obroty w pozycji 2-3 i przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę.
5. Otrzymaną polewą delikatnie polać bitą śmietanę, schłodzić.
biszkopt:
nadzienie:
polewa:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" i jest aytorstwa Anny Smolarek z Bałchatowa. Dziękujemy Aniu za przepis na pyszną szarlotkę
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSzarlotka super ale następnym razem zrobię w...
Szarlotka super ale następnym razem zrobię w mniejszej formie bo jednak lubię jak ciasto jest wyższe niż niższe 🤣 myślę że może za duża formę dałam i jakieś niskie wyszło (uprzedzam to nie był zakalec) W smaku jest wyśmienite. Dziękuję za przepis😘😘😅
Bardzo tradycyjne i naprawdę pyszne ciasto.........
Bardzo tradycyjne i naprawdę pyszne ciasto...... jak u Muamusi
Udało się. Smakowite. Polecam
Udało się. Smakowite. Polecam
Ciasto bomba napewno jeszcze nie raz zagości na...
Ciasto bomba
napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole
ciasto jest przepyszne! Szczerze polecam....
ciasto jest przepyszne! Szczerze polecam. Zrobiłam tylko bez tej czekoladowej polewy.
pyszne ciasto polecam
pyszne ciasto polecam
Moja NAJ NAJ NAJ LEPSZA!!!...
Moja NAJ NAJ NAJ LEPSZA!!!
biszkopt robię z "mój idealny biszkopt"
Do śmietanki nie daję ani cukru ani fixa- ideał ❤️❤️❤️❤️❤️
Wykonanie dzielę na dwa dni - najlepsza schłodzona😜
MOJA MAMA BYŁA ZACHWYCONA TYM CIASTEM
MOJA MAMA BYŁA ZACHWYCONA TYM CIASTEM
albedo napisa...
1500 g po obraniu, dlatego rozdrabniamy je w dwóch porcjach
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Cudne ciasto zaagosci na stale na moim stole...
Cudne ciasto, zaagosci na stale na moim stole. Polecam, cała rodzinka cmokała z roszkoszy.
Tych jabek ma by po obraniu 1500 g czy przed...
Tych jabłek ma być po obraniu 1500 g, czy przed obraniem ze skórki?
Pysznoci
Pyszności
Pimaro napisał:...
Cieszę się bardzo, moja też
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pimaro napisał:...
Tak, oczywiście można tak zrobić
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
super przepis placuszek pycha
super przepis placuszek pycha
Szarlotka pyszna, a nawet przepyszna. Robię ją...
Szarlotka pyszna, a nawet przepyszna. Robię ją raz w tygodniu
Rozpływa się w ustach
Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka
Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka
Czy mozna zrobić biszkopt i masę jabłkową...
Czy mozna zrobić biszkopt i masę jabłkową jednego dnia, a śmietanę drugiego dnia?
pycha
pycha
Dziękuje za przepis i przypomnienie wspomnień z...
Dziękuje za przepis i przypomnienie wspomnień z dzieciństwa.
U mnie ten przepis znany był pod nazwą "Szarlotka królewska".
Wczoraj upiekłam spód, a dziś reszta.
Przepis trafia do kolekcji ulubionych
Jabłka można przestudzić i
Jabłka można przestudzić i dopiero chłodne wylać na biszkopt. Jak kto woli; ja wylewam jeszcze ciepłe i wtedy biszkopt delikatnie nasiąka jabłkami. A przy krojeniu nie oddziela się część jabłkowa od biszkoptowego spodu. Najczęściej piekę biszkopt dzień wcześniej i ciepłą masę wylewam na taki przesuszony biszkopt. Wtedy jest idealnie
Jeżeli wolisz jabłka ostudzić, to tak rób; w tym przepisie nie ma sztywnej reguły
Każdy wypracowuje taki sposób, jaki mu najbardziej smakuje
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jabłka (masa) powinny być
Jabłka (masa) powinny być przestudzone i wtedy wylać na biszkopt.
marta32 napisał: Mam pytanko:
Ja używam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 32cm
Pozdrawiam i życzę pysznego wypieku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Mam pytanko: jaka wielkosc
Mam pytanko: jaka wielkosc blachy na ta porcje ?
Bardzo smaczna wszystko
Bardzo smaczna wszystko wyszło idealnie
viola309 napisał: smaczna,ale
Ciasto rozmięka gdy jabłka są bardzo wodniste. Ja zwykle używam odmiany "szara reneta" i jest ok. Poza tym lepiej, gdy np biszkopt upieczemy dzień wcześniej i nie jest taki "puchaty" tylko bardziej ścisły. Ta takie rady z doświadczenia, ciasto robiłam już kilkadziesiąt razy na różne okazje i bez okazji też (najczęściej jesienią). Polecam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
asiaprzemcia napisał: Witam,
Galaretek nie rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy proszek do gorących jabłek i jeszcze minutę gotyjemy.
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam, jedno pytanko jezeli
Witam, jedno pytanko jezeli chodzi o dodanine galaretek....czy trzeba je rozrobic w wodzie czy mam je wsypac po prostu do naczynia?
Piekłam, wszystko super
Piekłam, wszystko super oprócz bitej śmietany, nie wyszła
,. Jednak nie poddaje się, dzisiaj kolejna próba, tym razem śmietane ubiję tradycyjnie zwykłym blęderem. Ciasto nadaje się na yjątkowe okazje. Nie ma wcale dużo pracy a efekt
. POLECAM
smaczna,ale mi również ciasto
smaczna,ale mi również ciasto bardzo rozmiękło,
Pycha
Pycha
Wspaniały, polecam !!!!
Wspaniały, polecam !!!!

a mi sie nie udało, biszkopt
a mi sie nie udało, biszkopt mi strasznie nasiąknął i zrobił sie taki ciapaty
Pyyyyyyyszny! Raz zrobiłam
Pyyyyyyyszny! Raz zrobiłam bez polewy (starłam czekoladę), drugi raz pokusiłam się o polewę i trzeci raz na 100 % z polewą. Polecam!
Szarlotka wspaniała, zamiast
Szarlotka wspaniała, zamiast galaretki pomarańczowej daję agrestową, też wspaniale smakuje.
Smaczne ciasto.
Smaczne ciasto.
Na jaką blachę jest to
Na jaką blachę jest to ciasto? Wygląda pysznie i chciałabym zrobić.
Moja Kasia robiła w sobotę tą
Moja Kasia robiła w sobotę tą szarlotkę razem z koleżankami
Siedziały w kuchni kilka godzin i wśród ochów, achów i salwach śmiechu zrobily całą blachę pysznego ciacha
Dziś pojechały z tą szarlotką na spotkanie z całą grupą młodych ludzi i ich ciasto było hitem!!! Bardzo się cieszyły, że zrobily taką pychotę i że inni też się zajadali
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo się cieszę, że ta
Bardzo się cieszę, że ta szarlotka tak Wam przypadła do gustu
Ja też ją uwielbiam a właśnie teraz jest czas na jabłka i szarlotki
Autorką przepisu nie jestem ja, pochodzi on z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" To książka, w której większość przepisów jest wspaniała
Polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam i bardzo dziekuje za
Witam i bardzo dziekuje za ten wspanialy przepis.
Ta szarlotka jest wysmienita i przepyszna,zwlaszcza te polewa czekoladowa rewelacja!!!!
Czesto zawita na naszym stole do kawy i na specjale okazje.
Dziekuje za ten przepis
No i kolejny przepis do wypróbowania - a tak...
No i kolejny przepis do wypróbowania - a tak chciałam odpocząć
bardzo pyszne ciacho, robie
bardzo pyszne ciacho, robie taką szarlotkę od wielu lat tylko nie wiedziałam , że ma nazwę "szarlotka kasztelańska"
na górę nie daje polewy tylko tarkuje gorzką czekoladę polecam
Elu, szrlotka wygląda
Elu, szrlotka wygląda zjawiskowo i z pewnością tak samo smakuje.
Ja Anię Smolarek znam osobiście - należymy do jednego Okręgu i spotykamy się co poniedziałek w naszym łodzkim biurze. Bardzo fajna z niej babka i genialny przedstawiciel 
Mam ta ksiazke i szarlotke
Mam ta ksiazke i szarlotke juz robilam jest pyszna. Polecam wszystkim - palce lizac
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję