3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka kasztelańska


Wydrukuj:
4

Składniki

biszkopt

  • 5 jajek; oddzielić białka od żółtek
  • 60 g cukru
  • 45 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 1500 g jabłek obranych i wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 500 g śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • 15 g cukru
  • 2 opakowania śmietan-fixu (9g / op.)

polewa:

  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 3 łyżki kakao
5

Przygotowanie

    biszkopt:
    • rozgrzać piekarnik do 170*C

    • 2. białka ubić motylkiem 3 min / obr.3

    • 3. dodać cukier, ubić 3 min / obr.3

    • 4. dodać żółtka, wymieszać 10 s. / obr.3

    • 5. dodać pozostałe produkty na biszkopt, wymieszać 10 s / obr.3

    • 6. przelać na blachę i piec 30 minut

  1. nadzienie:
  2. Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 10 s / obr.3

    2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3

    3. Dodać galaretki, wymieszać 1 min / obr.4; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt, odstawić do ostygnięcia

    4. Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić obr. 4 aż śmietana będzie sztywna; wyłożyć na zimne jabłka

  3. polewa:
  4. do czystego naczynia włożyć margarynę, podgrzać 4 min / 80*C /obr.soft; przelać do innego naczynia

    2. założyć motylek, do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1 min / obr. 4

    3. dodać kakao, ubić 2 min / 50*C / obr.4

    4. ustawić obroty w pozycji 2-3 i przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę.

    5. Otrzymaną polewą delikatnie polać bitą śmietanę, schłodzić.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" i jest aytorstwa Anny Smolarek z Bałchatowa. Dziękujemy Aniu za przepis na pyszną szarlotkę tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciasto jest przepyszne! Szczerze polecam....

    Zgłoszony przez donia-jimmy na września 1, 2018 at 08:54.

    ciasto jest przepyszne! Szczerze polecam. Zrobiłam tylko bez tej czekoladowej polewy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne ciasto polecam

    Zgłoszony przez Dorota2001 na października 29, 2017 at 22:29.

    pyszne ciasto polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja NAJ NAJ NAJ LEPSZA!!!...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na października 20, 2017 at 19:56.

    Moja NAJ NAJ NAJ LEPSZA!!!
    biszkopt robię z "mój idealny biszkopt"
    Do śmietanki nie daję ani cukru ani fixa- ideał ❤️❤️❤️❤️❤️
    Wykonanie dzielę na dwa dni - najlepsza schłodzona😜

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MOJA MAMA BYŁA ZACHWYCONA TYM CIASTEM

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 15:07.

    MOJA MAMA BYŁA ZACHWYCONA TYM CIASTEMtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • albedo napisa...

    Zgłoszony przez ElaK na maja 14, 2017 at 17:20.

    albedo napisał:
    Tych jabłek ma być po obraniu 1500 g, czy przed obraniem ze skórki?


    1500 g po obraniu, dlatego rozdrabniamy je w dwóch porcjach tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudne ciasto zaagosci na stale na moim stole...

    Zgłoszony przez albedo na maja 14, 2017 at 16:14.

    Cudne ciasto, zaagosci na stale na moim stole. Polecam, cała rodzinka cmokała z roszkoszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tych jabek ma by po obraniu 1500 g czy przed...

    Zgłoszony przez albedo na maja 13, 2017 at 19:02.

    Tych jabłek ma być po obraniu 1500 g, czy przed obraniem ze skórki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznoci

    Zgłoszony przez za sałatą na kwietnia 27, 2017 at 23:39.

    Pyszności Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pimaro napisał:...

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 26, 2017 at 22:40.

    Pimaro napisał:
    Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka tmrc_emoticons.)


    Cieszę się bardzo, moja też tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pimaro napisał:...

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 26, 2017 at 22:39.

    Pimaro napisał:
    Czy mozna zrobić biszkopt i masę jabłkową jednego dnia, a śmietanę drugiego dnia?


    Tak, oczywiście można tak zrobić

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis placuszek pycha

    Zgłoszony przez Anka1967 na lutego 26, 2017 at 11:32.

    super przepis placuszek pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka pyszna, a nawet przepyszna. Robię ją...

    Zgłoszony przez Asia01 na lutego 26, 2017 at 00:25.

    Szarlotka pyszna, a nawet przepyszna. Robię ją raz w tygodniu Wink

    Rozpływa się w ustach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka

    Zgłoszony przez Pimaro na stycznia 20, 2017 at 10:45.

    Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mozna zrobić biszkopt i masę jabłkową...

    Zgłoszony przez Pimaro na stycznia 18, 2017 at 20:22.

    Czy mozna zrobić biszkopt i masę jabłkową jednego dnia, a śmietanę drugiego dnia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha

    Zgłoszony przez JOLWIT na stycznia 9, 2017 at 22:26.

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za przepis i przypomnienie wspomnień z...

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na listopada 11, 2016 at 07:39.

    Dziękuje za przepis i przypomnienie wspomnień z dzieciństwa. Smile U mnie ten przepis znany był pod nazwą "Szarlotka królewska".

    Wczoraj upiekłam spód, a dziś reszta.

    Przepis trafia do kolekcji ulubionych Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłka można przestudzić i

    Zgłoszony przez ElaK na maja 9, 2016 at 00:10.

    Jabłka można przestudzić i dopiero chłodne wylać na biszkopt. Jak kto woli; ja wylewam jeszcze ciepłe i wtedy biszkopt delikatnie nasiąka jabłkami. A przy krojeniu nie oddziela się część jabłkowa od biszkoptowego spodu. Najczęściej piekę biszkopt dzień wcześniej i ciepłą masę wylewam na taki przesuszony biszkopt. Wtedy jest idealnie tmrc_emoticons.) 

    Jeżeli wolisz jabłka ostudzić, to tak rób; w tym przepisie nie ma sztywnej reguły tmrc_emoticons.)  Każdy wypracowuje taki sposób, jaki mu najbardziej smakuje tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłka (masa) powinny być

    Zgłoszony przez aliman29 na maja 8, 2016 at 14:34.

    Jabłka (masa) powinny być przestudzone i wtedy wylać na biszkopt.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • marta32 napisał: Mam pytanko:

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 8, 2016 at 08:18.

    marta32

    Mam pytanko: jaka wielkosc blachy na ta porcje ? 

     

    Ja używam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 32cm tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę pysznego wypieku

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanko: jaka wielkosc

    Zgłoszony przez marta32 na kwietnia 8, 2016 at 08:12.

    Mam pytanko: jaka wielkosc blachy na ta porcje ? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna wszystko

    Zgłoszony przez kakusia29 na lutego 15, 2016 at 13:19.

    Bardzo smaczna wszystko wyszło idealnie  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • viola309 napisał: smaczna,ale

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 5, 2016 at 22:28.

    viola309

    smaczna,ale mi również ciasto bardzo rozmiękło,

     

    Ciasto rozmięka gdy jabłka są bardzo wodniste. Ja zwykle używam odmiany "szara reneta" i jest ok. Poza tym lepiej, gdy np biszkopt upieczemy dzień wcześniej i nie jest taki "puchaty" tylko bardziej ścisły. Ta takie rady z doświadczenia, ciasto robiłam już kilkadziesiąt razy na różne okazje i bez okazji też (najczęściej jesienią). Polecam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • asiaprzemcia napisał: Witam,

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 5, 2016 at 22:24.

    asiaprzemcia

    Witam, jedno pytanko jezeli chodzi o dodanine galaretek....czy trzeba je rozrobic w wodzie czy mam je wsypac po prostu do naczynia?

     

    Galaretek nie rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy proszek do gorących jabłek i jeszcze minutę gotyjemy.

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jedno pytanko jezeli

    Zgłoszony przez asiaprzemcia na lutego 4, 2016 at 15:36.

    Witam, jedno pytanko jezeli chodzi o dodanine galaretek....czy trzeba je rozrobic w wodzie czy mam je wsypac po prostu do naczynia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam, wszystko super

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na listopada 28, 2015 at 10:23.

    Piekłam, wszystko super oprócz bitej śmietany, nie wyszła  tmrc_emoticons.(,. Jednak nie poddaje się, dzisiaj kolejna próba,  tym razem śmietane ubiję tradycyjnie zwykłym blęderem. Ciasto nadaje się na yjątkowe okazje. Nie ma wcale dużo pracy a efekt Love . POLECAM 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczna,ale mi również ciasto

    Zgłoszony przez viola309 na listopada 22, 2015 at 10:57.

    smaczna,ale mi również ciasto bardzo rozmiękło,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez Kalina909 na listopada 18, 2015 at 11:01.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały, polecam !!!!

    Zgłoszony przez aliman29 na maja 16, 2015 at 17:21.

    Wspaniały, polecam !!!! tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mi sie nie udało, biszkopt

    Zgłoszony przez sisetka na kwietnia 21, 2015 at 08:50.

    a mi sie nie udało, biszkopt mi strasznie nasiąknął i zrobił sie taki ciapaty

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyyyyyyyszny! Raz zrobiłam

    Zgłoszony przez elluchna na kwietnia 20, 2015 at 17:26.

    Pyyyyyyyszny! Raz zrobiłam bez polewy (starłam czekoladę), drugi raz pokusiłam się o polewę i trzeci raz na 100 % z polewą. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wspaniała, zamiast

    Zgłoszony przez aliman29 na marca 28, 2015 at 23:53.

    Szarlotka wspaniała, zamiast galaretki pomarańczowej daję agrestową, też wspaniale smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne ciasto.

    Zgłoszony przez Kachna70 na grudnia 12, 2014 at 19:37.

    Smaczne ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jaką blachę jest to

    Zgłoszony przez mmoor na września 19, 2014 at 09:36.

    Na jaką blachę jest to ciasto? Wygląda pysznie i chciałabym zrobić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja Kasia robiła w sobotę tą

    Zgłoszony przez ElaK na października 14, 2013 at 00:29.

    Moja Kasia robiła w sobotę tą szarlotkę razem z koleżankami  tmrc_emoticons.)  Siedziały w kuchni kilka godzin i wśród ochów, achów i salwach śmiechu zrobily całą blachę pysznego ciacha  Party  Dziś pojechały z tą szarlotką na spotkanie z całą grupą młodych ludzi i ich ciasto było hitem!!! Bardzo się cieszyły, że zrobily taką pychotę i że inni też się zajadali  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że ta

    Zgłoszony przez ElaK na października 9, 2013 at 00:05.

    Bardzo się cieszę, że ta szarlotka tak Wam przypadła do gustu  Big Smile  Ja też ją uwielbiam a właśnie teraz jest czas na jabłka i szarlotki  Love  Autorką przepisu nie jestem ja, pochodzi on z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" To książka, w której większość przepisów jest wspaniała  tmrc_emoticons.)  Polecam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam i bardzo dziekuje za

    Zgłoszony przez margarita na października 8, 2013 at 14:53.

    Witam i bardzo dziekuje za ten wspanialy przepis. tmrc_emoticons.)

    Ta szarlotka jest wysmienita i przepyszna,zwlaszcza te polewa czekoladowa rewelacja!!!!

    Czesto zawita na naszym stole do kawy i na specjale okazje.

    Dziekuje za ten przepis Cooking 7

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i kolejny przepis do wypróbowania - a tak...

    Zgłoszony przez monika6500 na kwietnia 4, 2013 at 22:54.

    No i kolejny przepis do wypróbowania - a tak chciałam odpocząć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo pyszne ciacho, robie

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 4, 2013 at 18:47.

    bardzo pyszne ciacho, robie taką szarlotkę od wielu lat tylko nie wiedziałam , że ma nazwę "szarlotka kasztelańska" tmrc_emoticons.) na górę nie daje polewy tylko tarkuje gorzką czekoladę polecamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, szrlotka wygląda

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 4, 2013 at 09:52.

    Elu, szrlotka wygląda zjawiskowo i z pewnością tak samo smakuje. tmrc_emoticons.) Ja Anię Smolarek znam osobiście - należymy do jednego Okręgu i spotykamy się co poniedziałek w naszym łodzkim biurze. Bardzo fajna z niej babka i genialny przedstawiciel tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ta ksiazke i szarlotke

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 4, 2013 at 08:33.

    Mam ta ksiazke i szarlotke juz robilam jest pyszna. Polecam wszystkim - palce lizac tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze