Składniki
pierniki: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej. lukier: cukier i woda. Dodatkowo- suszone figi i migdały.
-
6
45min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy 10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Foremką wykrawamy kółeczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min.
Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.
Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.
Na środku pierwszego kółka mocujemy patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy następne kółeczko itd…. aż do żądanej przez nas wysokości świeczki. Oblewamy lukrem . Z przekrojonych suszonych fig i migdałów robimy "płomyk".
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 10 świeczek.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis.Świeczka
Świetny przepis.Świeczka udała sie,a reszta pierników już dawno zjedzona
super!dzieci są zachwycone
super!dzieci są zachwycone
Są to świetne dekoracje
Są to świetne dekoracje świąteczne.Są bardzo smaczne. Jadłam osobiście.
PIĘKNA dekoracja świąteczna
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> PIĘKNA dekoracja świąteczna i do tego można ją zjeść ze smakiem. Dziękuję i POZDRAWIAM." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Beatko, cieszę się ,że
Beatko, cieszę się ,że świeczki się podobają W tym roku jeszcze ich nie robiłam ,ale wkrótce się do tego zabiorę. Nie trzeba czekać aż pierniki zmiękną ,one są po upieczeniu w sam raz. Wszystko sobie najpierw przygotowuję i zaraz po upieczeniu zabieram się do tworzenia świeczek. Używam patyczków grilowych, wykalaczka jest zbyt krótka. Zyczę ipowodzenia . Pozdrawiam
Ciekawy przepis ,pięknie
Ciekawy przepis ,pięknie prezentująca się słodycz
Czy ciasteczka trzeba piec wcześniej,aby zmiękły?
Można użyć wykałaczki grillowej ,czy raczej grubszy patyczek?
Dopiero teraz wpadl mi w rece
Dopiero teraz wpadl mi w rece ten przepis :O :O :O Swietny pomysl Prezentuje sie super
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję i polecam. Może to
Dziękuję i polecam. Może to być również drobny upominek dla znajomych na świąteczny stół.
Pozdrawiam .
cudny pomysł - dziękuję,
cudny pomysł - dziękuję, takie świeczki będą u nas na pewno !
wspaniały przepis - ciasto
wspaniały przepis - ciasto wyszło pyszne - dziekuję
Czy autorka jest pewna ze to
Czy autorka jest pewna ze to mozna jesc?? mi to wyglada na dzielo sztuki pozdrawiam i zycze kolejnych cudnych inspiracji kulinarnych .
dziękuję, oczywiście ,ze
dziękuję, oczywiście ,ze można - tłuszcz powinnien być miękki. Pozdrawiam
Świetny pomysł! Czy masło
Świetny pomysł!
Czy masło roślinne można zastąpić masłem lub lepiej margaryną?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"