Składniki
ciasto
- 10 dużych jaj
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru (w oryginale 300 g)
- 250 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
- ½ olejku arakowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu
bakalie
- 250 g rodzynek
- 100 g cykaty lub kandyzowanego ananasa i papai
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g twardej czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Mąkę przesiać, Długie wąskie foremki wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem
2. Przygotować bakalie: rodzynki, jeśli bardzo suche namoczyć w winie przez ok 2 godz. odcedzić, osuszyć na ściereczce
3. Migdały i orzechy posiekać w grubszą kostkę, czekoladę pokroić w kostkę.
4. Wszystkie bakalie przełożyć do miski, dodać 200 g mąki i dobrze wymieszać, tak żeby bakalie były obtoczone w mące. Resztę mąki wymieszać z proszkiem.
5. Oddzielić żółtka od białek
6. Na noże założyć motylek. W naczyniu umieścić żółtka i połowę cukru (100 g) Ubić do białości, czyli 7 min / 37*C / obr.4. Przelać do innego naczynia, poczekać aż przestygnie.
7. Do naczynia włożyć masło, utrzeć 3 min / obr. 6. Kopystką zgarnąć masło na dno naczynia, zamknąć pokrywę, ustawić pokrętło obrotów w pozycji 3 i przez otwór w pokrywie wlewać masą żółtkową. Gdy masło dobrze połączy się z żółtkami dodawać mąkę z proszkiem, skórkę z cytryny i aromat. Przełożyć do dużej miski.
8. Do suchego naczynia wlać białka, założyć motylek, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę 4 min / obr. 4, dodać 50 g cukru i ubijać 2 min / obr. 4; dodać resztę cukru i znów ubić 2-3 min / obr. 4. Piana musi być bardzo sztywna.
9. Do miski z ciastem dodać 2-3 łyżki piany, wmieszać ją do ciasta; dodać resztę piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać bakalie z mąką i kilkoma ruchami łyżki połączyć wszystko.
10. Ciasto przełożyć do foremek, do połowy wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 50-70 minut do zrumienienia na złoty kolor. Czas pieczenia jest zależny od tego jak wąskie są foremki, najlepiej zrobić próbę suchym drewnianym patyczkiem.
keksu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Keks nie nadaje się do krojania wcześniej niż 2-3 dni po upieczeniu. Przechowywać owinięty w folię aluminiową. Najlepszy jest po 3-4 tygodniach. Przed Świętami możemy go odwinąć i polać polewą czekoladową lub lukrem (ale niekoniecznie).
Przepis jest z zeszytu mojej Babci, zapisany jako Keks Francuski. Wszystkie składniki są takie same jak w oryginale, tylko wykonanie przerobiłam na TM i zmniejszyłam ilość cukru. Ten keks gości na naszym świątecznym stole od wielu lat, odkąd znalazłam na strychu zeszyt babci )
Kiedyś nasze babcie same przygotowywały cykatę smażąc przez wiele dni konfiturę z kawona (czyli arbuza), melona, dyni i marchewki Przepis też mam ale jest bardzo czasochłonny i dlatego zastąpiłam ją dostępnymi w sklepie kandyzowanymi owocani ananasa (żółty kolor) i papai (kolor pomarańczowy).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKeks super! Dziękuję
Keks super! Dziękuję
u mnie sie piecze , nie dodałam tylko czekolady...
Elu, zrobiłam (15marca) na
Elu, zrobiłam (15marca) na Wielkanoc keks wg Twojego przepisu, rewelacja to mało powiedziane!!! Przebił wszystkie dotychczas ulubione przez rodzinę moje ciasta. Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis.
Bardzo, bardzo dziękuję i pozdrawiam
Zrobiłam dziś , upieczone
Zrobiłam dziś , upieczone keksiki wyglądaja i pachną pięknie , degustacja bedzie na Święta . Miałam tylko problem w pkt.7 z utarciem masła, założyłam więc motylek , bo inaczej masło było na dnie naczynia a noże miksowały w powietrzu. Wyszły 2 długie wąskie keksówki , myślę że bądzie pyszne.
Ja piekę w dwóch wąskich
Ja piekę w dwóch wąskich keksówkach
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
witam serdecznie czy przepis
witam serdecznie czy przepis jest na 1 foremke czy dwie keksowki?
Kasia
dziękuję za przepis Babci
dziękuję za przepis Babci Walerii na świąteczny keks,jest naprawde smaczny ja po swiętach piekłam go juz 2 razy bardzo posmakował męzowi
Wiolu, bardzo się cieszę, że
Wiolu, bardzo się cieszę, że kekes Ci się udał i mam nadzieję, że w Święta smakował wszystkim
U nas też był, jak co roku
Jeden dobrze schowany na Nowy Rok
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2015 Roku!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję za przepis. Pierwszy
Dziękuję za przepis. Pierwszy raz w życiu udał mi się keks. Jeszcze go oczywiście nie próbowałam, ale wygląda pięknie. Polecam
Wiolka
Przepis świetny! Ciasto
Przepis świetny! Ciasto wychodzi tak gęste, że bakalie nie mają prawa opaść. Pachnie i wygląda cudnie, tylko ten zakaz krojenia przez 3dni to prawdziwe tortury..
ale może dzięki temu nie zostanie zjedzony zanim przyjdą Święta
Waciak
Przepis świetny! Ciasto
Przepis świetny! Ciasto wychodzi tak gęste, żę bakalie nie mają prawa opaść. Tylko ten zakaz krojenia prze 3 dni to prawdziwe tortury
Ale może dzięki temu nie zostanie zjedzony przed Świętami
Waciak
Zgromadziłam już wszystkie
Zgromadziłam już wszystkie bakalie
Jutro biorę się za pieczenie keksu, bo Święta już tuż tuż...
Nikt z rodziny nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tago keksu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
I ja potwierdzam, keksik
I ja potwierdzam, keksik palce lizac, z prawziwego zdarzenia

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu dziękuję za przepis na
Rude napisał: Elu, ja
Kasiu, keksik robiłaś? Smakował? Napisz, czy się wyrobiłaś
Pozdrawiam w Nowym Roku i życzę naj, naj, naj
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Alicjo, cieszę się że keks Ci
Alicjo, cieszę się że keks Ci smakował. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Keks świąteczny udał się,
Keks świąteczny udał się, jest bardzo smaczny, bardzo dobry. Elu dziękuję Ci za ten wspaniały przepis.
Keks od 2 tygodni czeka
Keks od 2 tygodni czeka grzecznie w lodówce, zawinięty w folię, ale ma troszkę obawy czy będzie dobry, bo ciasto po wyrobieniu wyszło mi strasznie gęste - podobne jak na ptysie. Czy to normalne?
Elu, ja produkty na keks już
Elu, ja produkty na keks już mam, ale czasu nie mam
Chyba dzisiaj wieczorem się zepnę, bo mam straszną ochotę na ten keksik 
coco, mnie też najczęściej
coco, mnie też najczęściej troszkę u góry popęka
Ale taki jego urok
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Keks upieczony mam nadzieje
Keks upieczony mam nadzieje że smakować będzie tak jak pachnie....z góry trochę popękał
dlaczego nie widać u mnie
dlaczego nie widać u mnie gwiazdek?
Elu, zapomniałam o
Elu, zapomniałam o gwiazdeczkach
ale już się poprawiłam. Grzeczna ze mnie dziewczynka 
gapa ze mnie. Nie doczytałam
gapa ze mnie. Nie doczytałam - był przepyszny
Elu, kupiłam dzisiaj bakalię
Elu, kupiłam dzisiaj bakalię w LIdlu do keksa
A ten co się znalazł na Wielkanoc to był dobry, czy mógł służyć w charakterze młotka ? 
A mój już dawno
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Kasiu, bardzo mi przykro, że
Kasiu, bardzo mi przykro, że tak Ci nie poszło z tą pianą
Mam nadzieję, że sobie jakoś poradziłaś. Ja niestety nie mam recepty na opadniętą pianę a do tego nie widziałam tego wpisu wtedy gdy potrzebowałaś pomocy, naprawdę mi przykro
Ale ja nie codzień jestem na przepisowni. Nigdy mi się taki problem nie przydażył bo z tej proporcji 100 g cukru na 10 białek sztywna, lśniąca piana wychodzi zawsze. Poza tym ubijając pianę trzeba pamiętać, żeby jajka były schłodzone a TM suchy i czysty -bez śladu tłuszczu. Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek bo nawet mała ilość żółtka nie pozwoli ubić się białkom. O szczypcie soli na początek napisałam, bo taka ilość soli nie zaszkodzi a piana będzie błyszcząca. Moja koleżanka dodaje pod koniec ubijania kilka kropel soku z cytryny, twierdząc że dzięki temu piana jest jeszcze sztywniejsza, ale mnie wystarczy taka z solą i cukrem. I nigdy nie dodaję cukru pudru tylko miałki kryształek.
Napisz proszę co w końcu zrobiłaś i czy uratoawłaś tą pianę. Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, ten keks jest genialny
Elu,
ten keks jest genialny
Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy. Ja zrobię go na 3 dni przed Świętami, bo inaczej ich nie doczeka.
Help!! Właśnie po dodaniu
Help!!
Właśnie po dodaniu ostatniej partii cukru, moja piana siadła i zmieniła się w płyn
da się to jakoś uratować?
czy muszę wziąć kolejne 10!! jajek...
Please help
Kasia
Kasia
O tak, krojenie owoców
O tak, krojenie owoców zajmuje dużo czasu
Najlepiej mieć pomocnika, wtedy on ma satysfakcję, że pomógł w przygotowaniach a my mamy czas na całą resztę.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Aniu już czas upiec keks. Ja
Aniu już czas upiec keks. Ja piekłam swoj dzisiaj - podwójną porcję, bo dużo nas i wszyscy lubią. Upieczone w małych jednorazowych keksówkach są smakowitym pomysłem na prezent
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wlasnie upieklam,nawet nie
Wlasnie upieklam,nawet nie jest zbyt czasochlonny,dluzej mi zajelo krojenie owocòw suszonych. A paaaachnieeee!
O Elu bardzo lubimy keks na
O Elu bardzo lubimy keks na święta, muszę się zatem za niego wziąść
jeden zjemy od razu a drugi zostawię na świeta
dziekuje Elu 
Grażynko, dzięki za
Grażynko, dzięki za informację
Jutro pojadę do Lidla
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja juz mam wszystko
Ja juz mam wszystko
Swieze jajka mam zamòwione u tescia na piatek, wiec bede krecic ciasto w piatek

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu ja już przygotowuję owoce
Elu ja już przygotowuję owoce kandyzowane do ciasta, ( pokazały się w Lidlu ) już nie mogę się doczekać świąt
Pozdrawiam serdecznie 
Eluniu przepis rewelacja,
Eluniu przepis rewelacja, pamietam jak moja babcia robiła keks własnie wcześniej i na świeta był pyszny, napewno go zrobię na święta

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu, to sprawdzony stary
Gabrysiu, to sprawdzony stary przepis
Ja też co tylko mogę, to robię wcześniej, żeby przedsamymi Świętami nie padać
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzięki Pancio, bardzo mi
Dzięki Pancio, bardzo mi miło
Życzę udanego wypieku i smacznego "pałaszowania"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzièkujè! Widzè,ze mòj apel
Dzièkujè! Widzè,ze mòj apel ma szybki odzew.Bèdziem pròbowac.Vercia ja tez dwa zrobie,bo jak cos dobre to jedno to ciut malo,oczywiscie czekam tez na twò przepis.A Eli klaniam siè w pas
.
Keks wart upieczenia,
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Keks na zdjęciach wygląda
Elu bardzo bardzo dziękuję za
W archiwum rozinnym znalazłam
W archiwum rozinnym znalazłam zdjęcia na których był stół i gdzieś na nim keks
Wycięłam te fragmenty z całości i wkleiłam
Trochę marnej jakości ale jak będę robiła w tym roku to zrobię lepsze
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzieki, Elu :bigsmile:
Dzieki, Elu
Swietny
Zrobie pod koniec listopada, to 1 mi zostanie na swieta, a drugi pozremy, oczywiscie
Jakby to inaczej

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
