3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny keks Babci Walerii


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 10 dużych jaj
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (w oryginale 300 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
  • ½ olejku arakowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki rumu

bakalie

  • 250 g rodzynek
  • 100 g cykaty lub kandyzowanego ananasa i papai
  • 100 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g twardej czekolady gorzkiej
5

Przygotowanie

    keksu
  1. Mąkę przesiać, Długie wąskie foremki wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem

    2. Przygotować bakalie: rodzynki, jeśli bardzo suche namoczyć w winie przez ok 2 godz. odcedzić, osuszyć na ściereczce

    3. Migdały i orzechy posiekać w grubszą kostkę, czekoladę pokroić w kostkę.

    4. Wszystkie bakalie przełożyć do miski, dodać 200 g mąki i dobrze wymieszać, tak żeby bakalie były obtoczone w mące. Resztę mąki wymieszać z proszkiem.

    5. Oddzielić żółtka od białek

    6. Na noże założyć motylek. W naczyniu umieścić żółtka i połowę cukru (100 g) Ubić do białości, czyli 7 min / 37*C / obr.4. Przelać do innego naczynia, poczekać aż przestygnie.

    7. Do naczynia włożyć masło, utrzeć 3 min / obr. 6. Kopystką zgarnąć masło na dno naczynia, zamknąć pokrywę, ustawić pokrętło obrotów w pozycji 3 i przez otwór w pokrywie wlewać masą żółtkową. Gdy masło dobrze połączy się z żółtkami dodawać mąkę z proszkiem, skórkę z cytryny i aromat. Przełożyć do dużej miski.

    8. Do suchego naczynia wlać białka, założyć motylek, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę 4 min / obr. 4, dodać 50 g cukru i ubijać 2 min / obr. 4; dodać resztę cukru i znów ubić 2-3 min / obr. 4. Piana musi być bardzo sztywna.

    9. Do miski z ciastem dodać 2-3 łyżki piany, wmieszać ją do ciasta; dodać resztę piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać bakalie z mąką i kilkoma ruchami łyżki połączyć wszystko.

     10. Ciasto przełożyć do foremek, do połowy wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 50-70 minut do zrumienienia na złoty kolor. Czas pieczenia jest zależny od tego jak wąskie są foremki, najlepiej zrobić próbę suchym drewnianym patyczkiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Keks nie nadaje się do krojania wcześniej niż 2-3 dni po upieczeniu. Przechowywać owinięty w folię aluminiową. Najlepszy jest po 3-4 tygodniach. Przed Świętami możemy go odwinąć i polać polewą czekoladową lub lukrem (ale niekoniecznie).

Przepis jest z zeszytu mojej Babci, zapisany jako Keks Francuski.  Wszystkie składniki są takie same jak w oryginale, tylko wykonanie przerobiłam na TM i zmniejszyłam ilość cukru. Ten keks gości na naszym świątecznym stole od wielu lat, odkąd znalazłam na strychu zeszyt babci tmrc_emoticons.))

Kiedyś nasze babcie same przygotowywały cykatę smażąc przez wiele dni konfiturę z kawona (czyli arbuza), melona, dyni i marchewki tmrc_emoticons.) Przepis też mam ale jest bardzo czasochłonny i dlatego zastąpiłam ją dostępnymi w sklepie kandyzowanymi owocani ananasa (żółty kolor) i papai (kolor pomarańczowy).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • u mnie sie piecze , nie dodałam tylko czekolady...

    Zgłoszony przez JoBasik na kwietnia 14, 2017 at 13:40.

    Cooking 7 u mnie sie piecze , nie dodałam tylko czekolady do przepisu i o rumie zapomniałam tmrc_emoticons.;-) wyszły 2 foremki mam nadzieje że bedzie pyszny tmrc_emoticons.;-) a teraz doczytałam zeby piec wczesniej a tu niedziela Wielkanocna za 2 dni Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, zrobiłam (15marca) na

    Zgłoszony przez Babcia5 na marca 29, 2016 at 17:27.

    Elu, zrobiłam (15marca) na Wielkanoc keks wg Twojego przepisu, rewelacja to mało powiedziane!!! Przebił wszystkie dotychczas ulubione przez rodzinę moje ciasta. Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis.

    Bardzo, bardzo dziękuję i pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś , upieczone

    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 15, 2015 at 21:47.

    Zrobiłam dziś , upieczone keksiki wyglądaja i pachną pięknie , degustacja bedzie na Święta . Miałam tylko problem w pkt.7 z utarciem masła, założyłam więc motylek , bo inaczej masło było na dnie naczynia a noże miksowały w powietrzu. Wyszły 2 długie wąskie keksówki , myślę że bądzie pyszne. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekę w dwóch wąskich

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 14, 2015 at 17:44.

    Ja piekę w dwóch wąskich keksówkach

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam serdecznie czy przepis

    Zgłoszony przez kasiajoz na grudnia 14, 2015 at 15:49.

    witam serdecznie czy przepis jest na 1 foremke czy dwie keksowki?

    Kasia tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję za przepis Babci

    Zgłoszony przez ika777 na lutego 21, 2015 at 22:36.

    dziękuję za przepis Babci Walerii na świąteczny keks,jest naprawde smaczny ja po swiętach piekłam go juz 2 razy bardzo posmakował męzowi Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiolu, bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 28, 2014 at 01:05.

    Wiolu, bardzo się cieszę, że kekes Ci się udał i mam nadzieję, że w Święta smakował wszystkim  tmrc_emoticons.) U nas też był, jak co roku  Love  Jeden dobrze schowany na Nowy Rok tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2015 Roku! 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis. Pierwszy

    Zgłoszony przez wiolatrusz na grudnia 22, 2014 at 20:02.

    Dziękuję za przepis. Pierwszy raz w życiu udał mi się keks. Jeszcze go oczywiście nie próbowałam, ale wygląda pięknie. Polecam tmrc_emoticons.)

    Wiolka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis świetny! Ciasto

    Zgłoszony przez Waciak na grudnia 19, 2014 at 14:07.

    Przepis świetny! Ciasto wychodzi tak gęste, że bakalie nie mają prawa opaść. Pachnie i wygląda cudnie, tylko ten zakaz krojenia przez 3dni to prawdziwe tortury..tmrc_emoticons.-)ale może dzięki temu nie zostanie zjedzony zanim przyjdą Świętatmrc_emoticons.-) 

    Waciak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis świetny! Ciasto

    Zgłoszony przez Waciak na grudnia 19, 2014 at 14:04.

    Przepis świetny! Ciasto wychodzi tak gęste, żę bakalie nie mają prawa opaść. Tylko ten zakaz krojenia prze 3 dni to prawdziwe torturytmrc_emoticons.-) Ale może dzięki temu nie zostanie zjedzony przed Świętamitmrc_emoticons.-) 

    Waciak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgromadziłam już wszystkie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 16, 2013 at 19:31.

    Zgromadziłam już wszystkie bakalie  tmrc_emoticons.)  Jutro biorę się za pieczenie keksu, bo Święta już tuż tuż...  Love  Nikt z rodziny nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tago keksu  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja potwierdzam, keksik

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 10, 2013 at 23:56.

    I ja potwierdzam, keksik palce lizac, z prawziwego zdarzenia Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis na 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 10, 2013 at 20:53.

    Cooking 7Elu dziękuję za przepis na  pyszny keks Big Smile tmrc_emoticons.D Upiekę drugi na dzień Babci tmrc_emoticons.;)  Party Party Pozdrawiam serdecznie. Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rude napisał: Elu, ja

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2013 at 20:37.

    Rude

    Elu, ja produkty na keks już mam, ale czasu nie mam tmrc_emoticons.;) Chyba dzisiaj wieczorem się zepnę, bo mam straszną ochotę na ten keksik tmrc_emoticons.)

    Kasiu, keksik robiłaś? Smakował? Napisz, czy się wyrobiłaś  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam w Nowym Roku i życzę naj, naj, naj  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alicjo, cieszę się że keks Ci

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2013 at 20:35.

    Alicjo, cieszę się że keks Ci smakował. Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks świąteczny udał się,

    Zgłoszony przez AlaP na stycznia 10, 2013 at 20:18.

    Keks świąteczny udał się, jest bardzo smaczny, bardzo dobry. Elu dziękuję Ci za ten wspaniały przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks od 2 tygodni czeka

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 19, 2012 at 14:04.

    Keks od 2 tygodni czeka grzecznie w lodówce, zawinięty w folię, ale ma troszkę obawy czy będzie dobry, bo ciasto po wyrobieniu wyszło mi strasznie gęste - podobne jak na ptysie. Czy to normalne?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, ja produkty na keks już

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 19, 2012 at 08:18.

    Elu, ja produkty na keks już mam, ale czasu nie mam tmrc_emoticons.;) Chyba dzisiaj wieczorem się zepnę, bo mam straszną ochotę na ten keksik tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coco, mnie też najczęściej

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 19, 2012 at 08:01.

    coco, mnie też najczęściej troszkę u góry popęka  tmrc_emoticons.)  Ale taki jego urok  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks upieczony mam nadzieje

    Zgłoszony przez coco_o na grudnia 17, 2012 at 23:17.

    Keks upieczony mam nadzieje że smakować będzie tak jak pachnie....z góry trochę popękał 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dlaczego nie widać u mnie

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:53.

    dlaczego nie widać u mnie gwiazdek? tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, zapomniałam o

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:48.

    Elu, zapomniałam o gwiazdeczkach tmrc_emoticons.) ale już się poprawiłam. Grzeczna ze mnie dziewczynka Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gapa ze mnie. Nie doczytałam

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:46.

    gapa ze mnie. Nie doczytałam - był przepyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, kupiłam dzisiaj bakalię

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:45.

    Elu, kupiłam dzisiaj bakalię w LIdlu do keksa tmrc_emoticons.) A ten co się znalazł na Wielkanoc to był dobry, czy mógł służyć w charakterze młotka ? Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •      A mój już dawno

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 14, 2012 at 19:56.

      tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  A mój już dawno upieczony i dobrze schowany  tmrc_emoticons.)  Jednego roku tak dobrze schowałam, że jednego wogóle nie mogłam znależć i podejrzewałam moich łakomczuchów o wyrzarcie  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  A keks się znalazł przed Wielkanocą i był przepyszny  tmrc_emoticons.D   Big Smile   Love  Ale to stare dzieje  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiu, bardzo mi przykro, że

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 14, 2012 at 19:52.

    Kasiu, bardzo mi przykro, że tak Ci nie poszło z tą pianą  tmrc_emoticons.(  Mam nadzieję, że sobie jakoś poradziłaś. Ja niestety nie mam recepty na opadniętą pianę a do tego nie widziałam tego wpisu wtedy gdy potrzebowałaś pomocy, naprawdę mi przykro  tmrc_emoticons.( Ale ja nie codzień jestem na przepisowni. Nigdy mi się taki problem nie przydażył bo z tej proporcji 100 g cukru na 10 białek sztywna, lśniąca piana wychodzi zawsze. Poza tym ubijając pianę trzeba pamiętać, żeby jajka były schłodzone a TM suchy i czysty -bez śladu tłuszczu. Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek bo nawet mała ilość żółtka nie pozwoli ubić się białkom. O szczypcie soli na początek napisałam, bo taka ilość soli nie zaszkodzi a piana będzie błyszcząca. Moja koleżanka dodaje pod koniec ubijania kilka kropel soku z cytryny, twierdząc że dzięki temu piana jest jeszcze sztywniejsza, ale mnie wystarczy taka z solą i cukrem. I nigdy nie dodaję cukru pudru tylko miałki kryształek.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    Napisz proszę co w końcu zrobiłaś i czy uratoawłaś tą pianę. Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, ten keks jest genialny

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 14, 2012 at 14:40.

    Elu,

    ten keks jest genialny tmrc_emoticons.) Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy. Ja zrobię go na 3 dni przed Świętami, bo inaczej ich nie doczeka. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Help!! Właśnie po dodaniu

    Zgłoszony przez kip na grudnia 7, 2012 at 16:11.

    Help!!

    Właśnie po dodaniu ostatniej partii cukru, moja piana siadła i zmieniła się w płyn tmrc_emoticons.(

    da się to jakoś uratować?

    czy muszę wziąć kolejne 10!! jajek...

    Please help

    Kasia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kasia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O tak, krojenie owoców

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 3, 2012 at 01:47.

    O tak, krojenie owoców zajmuje dużo czasu  tmrc_emoticons.)  Najlepiej mieć pomocnika, wtedy on ma satysfakcję, że pomógł w przygotowaniach a my mamy czas na całą resztę.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu już czas upiec keks. Ja

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 3, 2012 at 01:45.

    Aniu już czas upiec keks. Ja piekłam swoj dzisiaj - podwójną porcję, bo dużo nas i wszyscy lubią. Upieczone w małych jednorazowych keksówkach są smakowitym pomysłem na prezent  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie upieklam,nawet nie

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 1, 2012 at 18:12.

    Wlasnie upieklam,nawet nie jest zbyt czasochlonny,dluzej mi zajelo krojenie owocòw suszonych. A paaaachnieeee!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O Elu bardzo lubimy keks na

    Zgłoszony przez Anna500 na listopada 24, 2012 at 19:50.

    O Elu bardzo lubimy keks na święta, muszę się zatem za niego wziąść tmrc_emoticons.D jeden zjemy od razu a drugi zostawię na świeta tmrc_emoticons.D dziekuje Elu tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, dzięki za

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 14, 2012 at 23:42.

    Grażynko, dzięki za informację  tmrc_emoticons.)  Jutro pojadę do Lidla  Big Smile   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja juz mam wszystko

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 14, 2012 at 23:19.

    Ja juz mam wszystko Big Smile Big Smile  Swieze jajka mam zamòwione u tescia na piatek, wiec bede krecic ciasto w piatek tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ja już przygotowuję owoce

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 14, 2012 at 23:13.

    Elu ja już przygotowuję owoce kandyzowane do ciasta, ( pokazały się w Lidlu ) już nie mogę się doczekać świąt   tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu przepis rewelacja,

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 11, 2012 at 18:29.

    Eluniu przepis rewelacja, pamietam jak moja babcia robiła keks własnie wcześniej i na świeta był pyszny, napewno go zrobię na święta tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, to sprawdzony stary

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 9, 2012 at 22:44.

    Gabrysiu, to sprawdzony stary przepis  tmrc_emoticons.)  Ja też co tylko mogę, to robię wcześniej, żeby przedsamymi Świętami nie padać  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Pancio, bardzo mi

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 9, 2012 at 22:43.

    Dzięki Pancio, bardzo mi miło  tmrc_emoticons.)  Życzę udanego wypieku i smacznego "pałaszowania"  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzièkujè! Widzè,ze mòj apel

    Zgłoszony przez pancio na listopada 9, 2012 at 21:34.

    Dzièkujè! Widzè,ze mòj apel ma szybki odzew.Bèdziem pròbowac.Vercia ja tez dwa zrobie,bo jak cos dobre to jedno to ciut malo,oczywiscie czekam tez na twò przepis.A  Eli klaniam siè w pas tmrc_emoticons.) .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks wart upieczenia,

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 9, 2012 at 21:18.

    Big Smile Keks wart upieczenia, zwłaszcza, że pozwala na jego wcześniejsze upieczenie, przed świątecznymi szaleństwami. Będziemy próbować.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks na zdjęciach wygląda

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 9, 2012 at 10:07.

    Love Keks na zdjęciach wygląda apetycznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu bardzo bardzo dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 9, 2012 at 10:05.

    Cooking 7Elu bardzo bardzo dziękuję za przepis Babci Walerii na świąteczny keks,upiekę go na pewno ale w grudniu tmrc_emoticons.)  Serdecznie pozdrawiam. Love Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W archiwum rozinnym znalazłam

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 9, 2012 at 08:54.

    W archiwum rozinnym znalazłam zdjęcia na których był stół i gdzieś na nim keks  tmrc_emoticons.)  Wycięłam te fragmenty z całości i wkleiłam  tmrc_emoticons.)  Trochę marnej jakości ale jak będę robiła w tym roku to zrobię lepsze  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki, Elu :bigsmile: 

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 9, 2012 at 01:24.

    Dzieki, Elu Big Smile  Swietny tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Zrobie pod koniec listopada, to 1 mi zostanie na swieta, a drugi pozremy, oczywiscie tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Jakby to inaczej tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze