Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, (ok. 5 g.)
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka kurze
- 200 g masła (zimnego z lodówki)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- 1 szczypta soli
- 3 łyżek miodu płynnego, (np. lipowy)
- 500 g mąki pszennej typ 450-550
Dodatki
- 200 g. Kajmak / masa krówkowa / masa kakaowa
Krem z kaszy manny
- 100 g. cukru pudru
- 150 g. masła (zimnego z lodówki)
- 90 g. cukru
- 8 łyżek kaszy manny, (ok. 90 g.)
- 750 ml mleka, (najlepiej w temperaturze pokojowej, zimne będzie się dłużej rozgrzewało)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa
- 30 g orzechów włoskich łuskanych
- dowolna polewa czekoladowa
- 30 g. słonecznika łuskanego
Przygotowanie
W naczyniu miksującym umieść motylek, dalej dodaj mleko i kaszę mannę + 90g. cukru kryształu.(obroty 2, czas 11 min. temp. 90 stopni - gotujemy kaszę mannę)
Po jej ugotowaniu przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Naczynia nie trzeba specjalnie myć po kaszy, wystarczy dobrze wybrać zawartość przy pomocy kopystki i bez mycia przystąpić do przygotowywania ciasta.
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki podane w przepisie w pozycji "Ciasto".(obroty 5-6 czas 20 sek.) + (pozycja Interwał , czas 40 sek.)Ciasto jest kleistej konsystencji, pomagaj sobie kopystką zrzucając je z brzegów naczynia do środka.
Gotowe ciasto wyjmij przy pomocy kopystki. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadź na papierze do pieczenia tak aby pokryło całą powierzchnię dużej blachy z piekarnika (tej dodawanej standardowo do piekarników). Wypiekaj przez ok. 14 min.
Upieczone ciasto od razu podziel na równe 4 części (np. nożem do pizzy) i pozostaw do wystygnięcia.
W czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dalej wrzuć 150 g masła zimnego z lodówki, 100 g. cukru pudru i ekstrakt waniliowy.(obroty 3, czas ok. 2 min.) Po tym czasie nie wyłączaj ucierania i dodaj po łyżce wcześniej przygotowanej (zimnej) kaszy manny. Dodawaj stopniowo i bez pośpiechu aby nie powstały grudki. Krem ucieraj jeszcze z 3 min. Tak przygotowana masa nadaję się już do przekładania wcześniej upieczonych ciast. Ciasta muszą być wystudzone - ciepłe rozpuszczą masło w kremie.
Ciasto składamy warstwami.
Najpierw jedna warstwa ciasta. Na nią cieniutka warstwa kajmaku lub masy krówkowej. Dalej 1/3 kremu z kaszy manny.
Kolejna warstwa podobnie (ciasto, kajmak, krem) aż do ostatniej.
Na ostatnią warstwe już bezpośrednio na ciasto wylewamy polewę czekoladową lub po prostu czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną ze słonecznikiem łuskanym i orzechami włoskimi łuskanymi.
Kasza manna (część kremu)
Ciasto
Krem z kaszy manny
Składamy ciasto :-)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.
2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.
3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.
4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.
5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobra Stefanka. Wylepialam ciastem blaszki,...
Bardzo dobra Stefanka. Wylepialam ciastem blaszki, zamiast je walkowac - piekłam każdy placek oddzielnie. Dałam połowę mniej cukru i dżem - nie lubie b. slodkich ciast. Sugerując się komentarzami, zrobiłam mniej masy - z użyciem 600 ml mleka - jednak było jej za mało. Następnym razem przygotuje ją zgodnie z przepisem. Na górę roztopilam gorzka czekoladę z dodatkiem mleka, uprazonego słonecznika i uprazonych orzechów nerkowca.
Mniam!
Mniam!
ciasto dobre zmienilam troszke gore. do...
ciasto dobre zmienilam troszke gore. do roztopionego masla dodalam miod i orzeczy. troseke gotowalam i wylalam na ostatni trzeci placek - i tak pieklam 15 minut w 180°. pychotka
Bardzo dobry przepis!
Bardzo dobry przepis!
Placki w ogóle mi nie wyrosły. Jestem załamana,...
Placki w ogóle mi nie wyrosły. Jestem załamana, tyle pracy na nic Nie wiem, co zrobiłam nie tak
Rewelacja ...
Rewelacja
Palce lizac, jedno z moich ulubionych
Dziękuję, przepis przetestowany, godny...
Dziękuję, przepis przetestowany, godny polecenia, ciasto i krem wyśmienite, placki 4 sztuki (blacha 22x32cm)bez słonecznika, ale z powidłami...pozdrawiam(dobrze poczytać wcześniejsze komentarze)
jesli zdecyduje sie piec oddzielnie placki, ile...
jesli zdecyduje sie piec oddzielnie placki, ile wyjdzie z tego przepisu , 3 czy 4?
Przepyszny placuszek polecam wszystkim Ja bym...
Przepyszny placuszek polecam wszystkim . Ja bym dala następnym razem troszeczkę mniej cukru i bez slonecznika .
Ciasto jest przepyszne. Za kazdym razem gdy zrobie...
Ciasto jest przepyszne. Za kazdym razem gdy zrobie znika w szybkim tempie. Wszystkim bardzo smakuje. To jedno z moich ulubionych ciast i ciesze sie, ze pojawil sie tak dobry przepis do wykonania w thermomixie
Ciasto pyszne ale.........
Ciasto pyszne ale......
- krem mieszalam na początku bez motylka bo twarde masło blokowało obroty.
- za malo ciasta - z najwiekszej blachy 39 x 39 wychodzi ciasto 19,5 x 19,5 i mimo jego wysokosci to troche malo! Lepiej rzeczywiscie wczesniej podzielic na 4 placki i upiec kazdy oddzielnie na ciut wiekszych blachach.
- za duzo kremu (zrobilam dodatkowy biszkopt ktory przelozylam kajmakiem i kremem)
- smak - mniam!!! Pyszne!!!
Już wiem co będę piekła na święta....
Już wiem co będę piekła na święta. Dziękuję bardzo!!!!!
Zrobione! Masa przepyszna, ciasto nie wiem bo...
Zrobione! Masa przepyszna, ciasto nie wiem bo jeszcze nie próbowałam, ale wyszło bardzo delikatne a nie kruche. Chyba piekłam za krótko. Porcja raczej na małą blachę. Piekłam w średniej wielkości blasze i z ledwością udało mi się przekroić na 3 placki i z trudnością przekładałam ciasto. Przełożone stało całą noc a teraz odstawiłam do chłodnego. Wygląda smakowicie!
Właśnie zaczynam piec Na
Właśnie zaczynam piec Na zdjęciu ciasto wygląda zjawiskowo
Super przepis polecam
Super przepis polecam wszystkim
Ciacho pyszne, polewa na
Ciacho pyszne, polewa na wierzch rewelacyjna.
Jednak mam jedno "ALE"
Nastepnym razem przed upieczeniem podzielę ciasto na 4 części i rozwałkuję dostosowując do średniej wielkości blaszki, ponieważ placki wyszły mi za grube (szczególnie na środku, chociaż starałam się rozwałkować dokładnie), do tego krem i mam stefankę - piramidę
Ciasto bardzo dobre,według
Ciasto bardzo dobre,według mnie kremu jest za dużo na taką ilość i u mnie również wypłynął lekko,Następnym razem zrobię 3 blaty cieńsze i będzie super.Polecam.
Dziękuje za miłą opinię i
Dziękuje za miłą opinię i życzę smacznego!
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto wyszło przepyszne,
Ciasto wyszło przepyszne, powrócił smak z dzieciństwa. Dziękuję bardzo za przepis
Jeżeli krem wychodzi Ci zbyt
Jeżeli krem wychodzi Ci zbyt luźny możesz ciasto składać w formie z brzegami. Wtedy nic się nie będzie rozlewało. Ciasta też można dociąć do wielkości formy jaką masz, aby potem idealnie wchodziły do niej warstwa po warstwie.(Przyciąć jeszcze przed pieczeniem, a po upieczeniu tylko podciąć tyle ile trzeba aby weszły do formy - wtedy pieczesz nie na raz, a po dwa podkłady wycięte). Jak już poskładasz całe ciacho to do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Rano elegancko się pokroi.Krem mógł wyjść zbyt rzadki, gdy np. podczas gotowania kaszy manny masz zamknięty otwór w pokrywie thermomix-a. Lepiej zostawić go odkryty (lub położyć koszyczek) - wyparuje część wody. Kaszę mannę łączyć z masłem dopiero jak jest zimna. Ciepła rozpuści masło i zmieni konsystencję kremu.Krem po przygotowaniu też dobrze jest umieścić w lodówce jeżeli jest zbyt luźny - zgęstnieje. Podkłady muszą być całkowicie przestudzone po upieczeniu - ciepłe rozpuszczą masło w kremie i popłynie.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Jestem troszkę
Jestem troszkę zawiedziona....robiłam wszystko wg przepisu i placek wyszedł super ale przy przekladaniu tragedia!!! Po pierwsze chyba za dużo tego kremu do tej ilości placka, po drugie placki zaczęły się ślizgac nie wiem czy za dużo kremu kladlam czy może był za rzadki??!! Proszę o rady....
ciasto robilam z innego
ciasto robilam z innego przepisu szkoda ze nie zajrzalam tu wczesniej ale krem z kaszy mannej wykorzystam za chwilke
...zalogowałam sie żeby dodać
...zalogowałam sie żeby dodać komentarz do tego przepisu.!! oczywiście znam ciasto, ale pierwszy raz podjełam sie go zrobić samodzielnie,(uważałam że dużo roboty przy nim bez TM). kwestnia organizacji pracy i z TM poszło łatwo i przyjemnie. jedną część przelożyłam powidlami śliwkowymi. Wyszło pyszne.Polecam
Uwielbiam!!!!!!!!
Uwielbiam!!!!!!!!
Witam dziękuję za super
Witam dziękuję za super przepis na stefanka
Tak jak wspomniała Ela,
Tak jak wspomniała Ela, przypomnienie smaków z dzieciństwa. Dzięki za przepis.
SAM, stawiam od razu 5 bo
SAM, stawiam od razu 5 bo znam to ciasto, podobnie jak Ela. Sama je kiedyś, dawno , piekłam i też przekładałam powidłami albo dżemem. Ono jest rewelacyjne, ale musi trochę przesiąknąć tym nadzieniem. Wtedy mięknie i..... niebo w gębie. Dzięki za "przełożenie" przepisu na TM.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sam, dzięki za przepis
Sam, dzięki za przepis Zrobię na niedzielę i to będzie powrót do mojego dzieciństwa Taką stefankę robiła moja babcia tylko zamiast masy krówkowej smarowała placki dżemem śliwkowym, bo był taki kwaskowy.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ciasto z wyglądu bardzo
Ciasto z wyglądu bardzo apetyczne-do wypróbowania!!