3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

STEFANKA - miodownik


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, (ok. 5 g.)
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka kurze
  • 200 g masła (zimnego z lodówki)
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżek miodu płynnego, (np. lipowy)
  • 500 g mąki pszennej typ 450-550

Dodatki

  • 200 g. Kajmak / masa krówkowa / masa kakaowa

Krem z kaszy manny

  • 100 g. cukru pudru
  • 150 g. masła (zimnego z lodówki)
  • 90 g. cukru
  • 8 łyżek kaszy manny, (ok. 90 g.)
  • 750 ml mleka, (najlepiej w temperaturze pokojowej, zimne będzie się dłużej rozgrzewało)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 30 g orzechów włoskich łuskanych
  • dowolna polewa czekoladowa
  • 30 g. słonecznika łuskanego
5

Przygotowanie

    Kasza manna (część kremu)
  1. W naczyniu miksującym umieść motylek, dalej dodaj mleko i kaszę mannę + 90g. cukru kryształu.(obroty 2, czas 11 min. temp. 90 stopni - gotujemy kaszę mannę)

    Po jej ugotowaniu przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Naczynia nie trzeba specjalnie myć po kaszy, wystarczy dobrze wybrać zawartość przy pomocy kopystki i bez mycia przystąpić do przygotowywania ciasta.

  2. Ciasto
  3. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki podane w przepisie w pozycji "Ciasto".(obroty 5-6 czas 20 sek.) + (pozycja Interwał , czas 40 sek.)Ciasto jest kleistej konsystencji, pomagaj sobie kopystką zrzucając je z brzegów naczynia do środka.

    Gotowe ciasto wyjmij przy pomocy kopystki. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 min.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadź na papierze do pieczenia tak aby pokryło całą powierzchnię dużej blachy z piekarnika (tej dodawanej standardowo do piekarników). Wypiekaj przez ok. 14 min.

    Upieczone ciasto od razu podziel na równe 4 części (np. nożem do pizzy) i pozostaw do wystygnięcia.

  4. Krem z kaszy manny
  5. W czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dalej wrzuć 150 g masła zimnego z lodówki, 100 g. cukru pudru i ekstrakt waniliowy.(obroty 3, czas ok. 2 min.) Po tym czasie nie wyłączaj ucierania i dodaj po łyżce wcześniej przygotowanej (zimnej) kaszy manny. Dodawaj stopniowo i bez pośpiechu aby nie powstały grudki. Krem ucieraj jeszcze z 3 min. Tak przygotowana masa nadaję się już do przekładania wcześniej upieczonych ciast. Ciasta muszą być wystudzone - ciepłe rozpuszczą masło w kremie.

  6. Składamy ciasto :-)
  7. Ciasto składamy warstwami.

    Najpierw jedna warstwa ciasta. Na nią cieniutka warstwa kajmaku lub masy krówkowej. Dalej 1/3 kremu z kaszy manny.

    Kolejna warstwa podobnie (ciasto, kajmak, krem) aż do ostatniej.

    Na ostatnią warstwe już bezpośrednio na ciasto wylewamy polewę czekoladową lub po prostu czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną ze słonecznikiem łuskanym i orzechami włoskimi łuskanymi.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.

2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.

3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.

4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.

5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja ...

    Zgłoszony przez SylwiaR na marca 29, 2018 at 23:22.

    Rewelacja Smile
    Palce lizac, jedno z moich ulubionych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, przepis przetestowany, godny...

    Zgłoszony przez nowitzka33 na grudnia 27, 2017 at 09:31.

    Dziękuję, przepis przetestowany, godny polecenia, ciasto i krem wyśmienite, placki 4 sztuki (blacha 22x32cm)bez słonecznika, ale z powidłami...pozdrawiam(dobrze poczytać wcześniejsze komentarze)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jesli zdecyduje sie piec oddzielnie placki, ile...

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 20, 2017 at 05:50.

    jesli zdecyduje sie piec oddzielnie placki, ile wyjdzie z tego przepisu , 3 czy 4?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny placuszek polecam wszystkim Ja bym...

    Zgłoszony przez a88krzeminska na kwietnia 23, 2017 at 18:29.

    Przepyszny placuszek polecam wszystkim . Ja bym dala następnym razem troszeczkę mniej cukru i bez slonecznika .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepyszne. Za kazdym razem gdy zrobie...

    Zgłoszony przez dorota.klasovity na lutego 12, 2017 at 19:39.

    Ciasto jest przepyszne. Za kazdym razem gdy zrobie znika w szybkim tempie. Wszystkim bardzo smakuje. To jedno z moich ulubionych ciast i ciesze sie, ze pojawil sie tak dobry przepis do wykonania w thermomixie SmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne ale.........

    Zgłoszony przez ataz na grudnia 25, 2016 at 20:49.

    Ciasto pyszne ale......

    - krem mieszalam na początku bez motylka bo twarde masło blokowało obroty.

    - za malo ciasta - z najwiekszej blachy 39 x 39 wychodzi ciasto 19,5 x 19,5 i mimo jego wysokosci to troche malo! Lepiej rzeczywiscie wczesniej podzielic na 4 placki i upiec kazdy oddzielnie na ciut wiekszych blachach.

    - za duzo kremu (zrobilam dodatkowy biszkopt ktory przelozylam kajmakiem i kremem)

    - smak - mniam!!! Pyszne!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już wiem co będę piekła na święta....

    Zgłoszony przez jolade na grudnia 13, 2016 at 17:39.

    Już wiem co będę piekła na święta. Dziękuję bardzo!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione! Masa przepyszna, ciasto nie wiem bo...

    Zgłoszony przez monika@40 na listopada 1, 2016 at 07:48.

    Zrobione! Masa przepyszna, ciasto nie wiem bo jeszcze nie próbowałam, ale wyszło bardzo delikatne a nie kruche. Chyba piekłam za krótko. Porcja raczej na małą blachę. Piekłam w średniej wielkości blasze i z ledwością udało mi się przekroić na 3 placki i z trudnością przekładałam ciasto. Przełożone stało całą noc a teraz odstawiłam do chłodnego. Wygląda smakowicie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zaczynam piec  Na

    Zgłoszony przez elwira85@vp.pl na września 23, 2016 at 09:40.

    Właśnie zaczynam piec  tmrc_emoticons.p Na zdjęciu ciasto wygląda zjawiskowo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis polecam

    Zgłoszony przez ainka88 na lipca 18, 2016 at 13:26.

    Super przepis polecam wszystkim tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszne, polewa na

    Zgłoszony przez fordka na kwietnia 30, 2016 at 09:49.

    Ciacho pyszne, polewa na wierzch rewelacyjna.

    Jednak mam jedno "ALE" tmrc_emoticons.;)

    Nastepnym razem przed upieczeniem podzielę ciasto na 4 części i rozwałkuję dostosowując do średniej wielkości blaszki, ponieważ placki wyszły mi za grube (szczególnie na środku, chociaż starałam się rozwałkować dokładnie), do tego krem i mam stefankę - piramidę tmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre,według

    Zgłoszony przez viola309 na marca 31, 2016 at 11:04.

    Ciasto bardzo dobre,według mnie kremu jest za dużo na taką ilość i u mnie również wypłynął lekko,Następnym razem zrobię 3 blaty cieńsze i będzie super.Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za miłą opinię i

    Zgłoszony przez SAM na grudnia 29, 2015 at 17:41.

    Dziękuje za miłą opinię tmrc_emoticons.) i życzę smacznego!

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło przepyszne,

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na grudnia 29, 2015 at 17:21.

    Ciasto wyszło przepyszne, powrócił smak z dzieciństwa. Dziękuję bardzo za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli krem wychodzi Ci zbyt

    Zgłoszony przez SAM na listopada 27, 2015 at 23:57.

    Jeżeli krem wychodzi Ci zbyt luźny możesz ciasto składać w formie z brzegami. Wtedy nic się nie będzie rozlewało. Ciasta też można dociąć do wielkości formy jaką masz, aby potem idealnie wchodziły do niej warstwa po warstwie.(Przyciąć jeszcze przed pieczeniem, a po upieczeniu tylko podciąć tyle ile trzeba aby weszły do formy - wtedy pieczesz nie na raz, a po dwa podkłady wycięte). Jak już poskładasz całe ciacho to do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Rano elegancko się pokroi.Krem mógł wyjść zbyt rzadki, gdy np. podczas gotowania kaszy manny masz zamknięty otwór w pokrywie thermomix-a. Lepiej zostawić go odkryty (lub położyć koszyczek) - wyparuje część wody. Kaszę mannę łączyć z masłem dopiero jak jest zimna. Ciepła rozpuści masło i zmieni konsystencję kremu.Krem po przygotowaniu też dobrze jest umieścić w lodówce jeżeli jest zbyt luźny - zgęstnieje. Podkłady muszą być całkowicie przestudzone po upieczeniu - ciepłe rozpuszczą masło w kremie i popłynie.

     

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem troszkę

    Zgłoszony przez moniab na listopada 27, 2015 at 20:47.

    Jestem troszkę zawiedziona....robiłam wszystko wg przepisu i placek wyszedł super ale przy przekladaniu tragedia!!! Po pierwsze chyba za dużo tego kremu do tej ilości placka, po drugie placki zaczęły się ślizgac nie wiem czy za dużo kremu kladlam czy może był za rzadki??!! Proszę o rady....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto robilam z innego

    Zgłoszony przez sasia na listopada 8, 2015 at 11:35.

    ciasto robilam z innego przepisu szkoda ze nie zajrzalam tu wczesniej ale krem z kaszy mannej wykorzystam za chwilke tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ...zalogowałam sie żeby dodać

    Zgłoszony przez ewelina83tm na kwietnia 17, 2015 at 12:57.

    ...zalogowałam sie żeby dodać komentarz do tego przepisu.!! oczywiście znam ciasto, ale pierwszy raz podjełam sie go zrobić samodzielnie,(uważałam że dużo roboty przy nim bez TM).  kwestnia organizacji pracy i z TM poszło łatwo i przyjemnie. jedną część przelożyłam powidlami śliwkowymi. Wyszło pyszne.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam!!!!!!!! 

    Zgłoszony przez bozbar na kwietnia 3, 2015 at 11:55.

    Uwielbiam!!!!!!!!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam dziękuję za super

    Zgłoszony przez gosiaczek180163 na stycznia 9, 2015 at 22:59.

    Witam dziękuję za super przepis na stefanka Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak jak wspomniała Ela,

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na stycznia 9, 2015 at 21:11.

    Tak jak wspomniała Ela, przypomnienie smaków z dzieciństwa. Dzięki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, stawiam od razu 5 bo

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 7, 2015 at 21:04.

    SAM, stawiam od razu 5 bo znam to ciasto, podobnie jak Ela. Sama je kiedyś,  dawno , piekłam i też przekładałam powidłami albo dżemem. Ono jest rewelacyjne, ale musi trochę przesiąknąć tym nadzieniem. Wtedy mięknie i..... niebo w gębie.  Big Smile Dzięki za "przełożenie" przepisu na TM.  Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam, dzięki za przepis

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 6, 2015 at 23:47.

    Sam, dzięki za przepis tmrc_emoticons.) Zrobię na niedzielę i to będzie powrót do mojego dzieciństwa  Party  Taką stefankę robiła moja babcia tylko zamiast masy krówkowej smarowała placki dżemem śliwkowym, bo był taki kwaskowy. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto z wyglądu bardzo

    Zgłoszony przez justylena na stycznia 4, 2015 at 20:01.

    Ciasto z wyglądu bardzo apetyczne-do wypróbowania!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze