3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Smakosz


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto kruche

  • 1 łyżka kako
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 żółtka
  • 40 dag mąki pszennej

Masa budyniowa

  • aromat kokosowy lub alkohol
  • 25 dag masła
  • 2 budynie
  • 0,5 l mleka

Ciasto jasne

  • 1 słoik powideł
  • 1 szklanka krojonych orzechów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag rodzynek lub żurawiny
  • 1 starta gorzka czekolada
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 4 białka

Ciasto ciemne

  • 1 kisiel wiśniowy
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 4 białka
5

Przygotowanie

    Smakosz
  1. Do Zablokowany włożyć żółtka i cukier 2 min / obr. 4-5. Dodać pozostałe składniki (oprócz kakao) 2 min / InterwałOtworzyć naczynie miksujące, kopystką zgarnąć resztki ze ścianek, zamknąć Zablokowany 1 min / Interwał

  2. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozłożyć na natłuszczonej blaszce z papierem. Nakłuć widelcem.

  3. Do pozostałego ciasta kruchego dodać kakao 1 min / Interwał. Ciasto rozłożyć na drugiej identycznej natłuszczonej blaszce z papierem. Nakłuć widelcem.

  4. Umyć Zablokowany i dobrze wytrzeć suchą ściereczką. Założyć motylek. Wlać 4 białka i dodać cukier 3-4 min / obr. 4. Po ubicu bialek dodać kisiel 30s / obr. 4. Ubite białka z kisielem rozprowadzić delikatnie po ciemnym kruchym cieście.

  5. Ciasto kruche z kakaem wlożyć do piekarnika. Piec w temp. 170 st. C, termoobieg, czas 40-45 minut.

  6. Na ciasto kruche jasne rozsmarować słoik powideł.

  7. Do Zablokowany wlać 4 białka z cukrem 3-4 min / obr. 4. Wyjąć motylek, kopystką zgarnąć pianę ze ścianek i dodać pozostałe składniki 30s / InterwałMasę wyłożyć delikatnie na konfiturę.

  8. Ciasto kruche z konfiturą i masą z bakaliami wlożyć do piekarnika. Piec w temp. 170 st. C, termoobieg, czas 40-45 minut. 

  9. Po upieczeniu dwóch kruchych ciast odstawić je w chłodne miejsce do ostygnięcia. W tym czasie ugotować budyń w 0,5 litra mleka. Po ostygnięciu budyniu włożyć go do Zablokowany dodać miękkie masło i kilka kropel aromatu kokosowego lub alkohol wedle uznania 1 min / obr. 4-6.

  10. Ciasto przełożyć w kolejności ciasto kruche jasne , masa budyniowa, ciasto kruche kakaowe. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do ciasta kruchego można dodać odrobinę mąki, jakby wyszło zbyt miękie.

Na ciasto dodatkowo zrobiłam polewe z białej czekolady tmrc_emoticons.)

Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak przesiąknie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy