thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 kieliszek rumu lub zapach rumowy
  • 60 dag śliwek
  • 2 średnie, obrane jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostkli zimnej margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto: do naczynia miksującego dodać: margarynę, cukier, jajka - wyrobić 3 min/obr.5 Następnie dodać: mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać mleko, rum i wymieszać: 3 min/Interwał.

    Ciasto wyłożyć na formę. Śliwki wydrelować i podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto, jedna obok drugiej brzuszkami do dołu.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tartce na dużych oczkach, dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Wyłożyć masę jabłkową na każdą śliwkę (w dołek po pestce).

    Zrobić kruszonkę: margarynę, mąkę i cukier włożyć do suchego i czystego naczynia miksującego. Wyrobić: 5 sek./obr.5

    Ciasto posypać kruszonką.

    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 55 min.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śliwkowy placek z jabłkiem i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 28, 2019 at 14:03

    Wszystko ok tmrc_emoticons.) ale margaryna to porażka ponieważ to są tłuszcze trans i jest karcogenny, lepiej prawdziwe masło lub olej słonecznikowy czy kokosowy tmrc_emoticons.) cukier wanilinowy ( plastik i chemiczny smak ) to nie cukier waniliowy - zrobić samemu z prawdziwą laską wanili bądz syrop waniliowy tmrc_emoticons.)

  • października 12, 2016 at 08:41
    5.0

    Pyszne!!! Robiłam już dwa razy tmrc_emoticons.) właśnie się zastanawiam nad kolejnym tmrc_emoticons.;)

     

    joaren

  • listopada 9, 2012 at 01:32
    5.0

    Swietny, musi byc smaczny Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?