![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/58cipzlp-4ef93-127490-cfcd2-tbyelqt8/93ce64d2-84e8-490c-8246-f6aaea95b12c/main/sliwkowy-placek-z-jablkiem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/58cipzlp-4ef93-127490-cfcd2-tbyelqt8/3177ff26-ef9e-4379-a262-49bffbafcc6d/main/sliwkowy-placek-z-jablkiem-i-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/58cipzlp-4ef93-127490-cfcd2-tbyelqt8/2deb45f8-97f2-4452-976b-5c24ab165bde/main/sliwkowy-placek-z-jablkiem-i-kruszonka.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 3/4 kostki miękkiej margaryny
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka 3,2 %
- 1 kieliszek rumu lub zapach rumowy
- 60 dag śliwek
- 2 średnie, obrane jabłka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 kostkli zimnej margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do naczynia miksującego dodać: margarynę, cukier, jajka - wyrobić 3 min/obr.5 Następnie dodać: mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać mleko, rum i wymieszać: 3 min/Interwał.
Ciasto wyłożyć na formę. Śliwki wydrelować i podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto, jedna obok drugiej brzuszkami do dołu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tartce na dużych oczkach, dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Wyłożyć masę jabłkową na każdą śliwkę (w dołek po pestce).
Zrobić kruszonkę: margarynę, mąkę i cukier włożyć do suchego i czystego naczynia miksującego. Wyrobić: 5 sek./obr.5
Ciasto posypać kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 55 min.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko ok
ale margaryna to porażka ponieważ to są tłuszcze trans i jest karcogenny, lepiej prawdziwe masło lub olej słonecznikowy czy kokosowy
cukier wanilinowy ( plastik i chemiczny smak ) to nie cukier waniliowy - zrobić samemu z prawdziwą laską wanili bądz syrop waniliowy
Pyszne!!! Robiłam już dwa razy
właśnie się zastanawiam nad kolejnym ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
joaren
Swietny, musi byc smaczny
![tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/tongue.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?