Tu jesteś:
4
Składniki
sernik z czekoladą Nigelli
- 200 gramów herbatników, pokruszonych
- 50 gramów masła, niesolonego, pokrojonych
- 100 gramów gorzkiej czekolady, połamanej
- 50 gramów orzeszków ziemnych solonych
spód
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- -200 g herbatników, połamać
-50 g masła
-100 g gorzkiej czekolady, połamać
-50 g orzeszków ziemnych solonych
Zmiksować około minuty na obrotach 5 (nie zupełnie miałko), wyłożyć na posmarowaną tortownicę o średnicy ok. 25 cm, ugnieść równo.
-500 g twarogu sernikowego, nie schłodzonego
-łyżkę kwaśnej śmietany
-3 jajka, 3 żółtka
-100 g cukru (w oryginale było 200)
-łyżka masła orzechowego
Wymieszać (kilka sekund na średnich obrotach, tylko aby się składniki połączyły; ser nie lubi długiego mieszania), wylać na przygotoany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 50 minut.
-250 ml kwaśnej śmietany
-100 g dobrej, mlecznej czekolady, połamać
-30 g brązowego cukru
Naczynia nie trzeba myć po mieszaniu twarogu. Wrzucić składniki, 100* / obr. 2 / 3-5 minuty, aż się składniki połączą. Wlać masę na upieczony sernik i podpiec jeszcze z 10 minut, aż zetnie się wierzch.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczny Kontrastowe smaki spodu samego...
Bardzo smaczny. Kontrastowe smaki spodu samego sernika i polewy świetnie się dopełniają. Polecam.
u mnie tez ziemniaki z
u mnie tez ziemniaki z marchewkami
mnie sie coś źle wyświetla
mnie sie coś źle wyświetla ten przepis. W składnikach widzę same ziemniaki i marchew
mnie sie coś źle wyświetla
mnie sie coś źle wyświetla ten przepis. W składnikach widzę same ziemniaki i marchew
Witam, Czy można nie dowawać
Witam, Czy można nie dowawać masła orzechowego?
ja dodaje 250 g gladkiego
ja dodaje 250 g gladkiego masla orzechowego, tak jak jest w oryginalnym przepisie Nigelli i wychodzi ok. Faktycznie 200 g cukru to za duzo 100 w zupelnosci wystarczy
Gratuluję Pani Marzenko,
Gratuluję Pani Marzenko, przepis jest genialny. Ten deser należy do moich ulubionych. Po prostu pychota, serniczek śni mi się po nocach..
Goście i rodzina są zachwyceni. Ciasto robiłam już dwa razy, za każdym razem smakuje lepiej
. Jest tylko jeden minus-szybko się kończy (z powodów wiadomych).
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.