Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Dodatkowo:
- 200 g żurawiny, u mnie mrożona
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu zmielonego
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 4 duże jajka
- 260 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej, u mnie krupczatka
- 200 g masła extra, w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
W misce umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Nie ma potrzeby wyrabiania kruszonki za pomocą termomixa.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy).
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
"Blokada naczynia miksującego" umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować 3 min/obroty wsteczne/obr. 3-4, do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Odstawić na 30 minut.
Masę serową (będzie dość rzadka) wylać na spód. Po wierzchu delikatnie wysypać mrożoną żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem.
Wykonanie ciasta kruchego i kruszonki:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki".
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper!
Super!
Polecam! jak nie przepadam za sernikami tak ten...
Polecam! jak nie przepadam za sernikami tak ten pyszny!!!
na sernik inaczej
super przepis
Ale spod to to samo co na
Ale spod to to samo co na wierzchu kruszonka...
obrzydliwy spód nie polecam
obrzydliwy spód nie polecam tego przepisu
Dzisiaj zrobiłam mieszankę
Dzisiaj zrobiłam mieszankę żurawiny i czerwonej porzeczki. Zobaczymy jak będzie smakować....
Zrobilam z mieszanka
Zrobilam z mieszanka mrozonych owocow lesnych, wyszedl przepyszny. Polecam
Bardzo dobry, polecam!
Bardzo dobry, polecam!
Kolejne ciasto, które zrobiło
Kolejne ciasto, które zrobiło furorę w rodzinie.Wszystkim smakuje