3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK na kruchym cieście z żurawiną i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo:

  • 200 g żurawiny, u mnie mrożona

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu zmielonego
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 4 duże jajka
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej, u mnie krupczatka
  • 200 g masła extra, w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta kruchego i kruszonki:
  1. W misce umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Nie ma potrzeby wyrabiania kruszonki za pomocą termomixa.

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy).

     

    Wykonanie masy serowej:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W Blokada naczynia miksującego umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować 3 min/obroty wsteczne/obr. 3-4, do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Odstawić na 30 minut.

    Masę serową (będzie dość rzadka) wylać na spód. Po wierzchu delikatnie wysypać mrożoną żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

    Najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki".


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz