Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady
- 30 g migdał, ze skórką
- 200 g ciastko kakaowe
- 70 g masło
- 1 łyżeczki cynamon, mielony
- 1 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
- 100 g żurawina, suszona
- 550 g twaróg sernikowy w wiaderku
- 250 g ser mascarpone
- 130 g jogurt grecki
- 200 g śmietana, 30% tłuszczu
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 200 g cukier drobny do wypieków
- 40 g skrobia ziemniaczana
- 100 g biała czekolada
- 70 g śmietana, 30% tłuszczu
- 30 g orzechy włoskie, łuskane
-
6
10h 10min
Czas całkowity 9h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej 100g żurawina suszona, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 550g twarodu sernikowego w wiaderku, 250g mascarpone, 130g jogurtu greckiego, 200g śmietany 30% tłuszczu, 5 jajek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 200g cukru drobnego do wypieków, 40g skrobii ziemniaczanej, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/obr.7. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułożyć odważoną wcześniej żurawinę.
- Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec 1 godz. 10 min. (160*), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić sernik do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady białej, 70g śmietanki min. 30% tłuszczu, podgrzewać 4min/70*C/obr. wteczne 1. Powstałą polewą polać sernik. Podawać po schłodzeniu.
Spód korzenny
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Masa serowa będzie bardzo płynna, nie należy dodawać więcej skrobii ziemniaczanej. Podczas pieczenia sernik będzie idealnie kremowy. Można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzagateksik: można rozdrobnić wcześniej przed...
agateksik: można rozdrobnić wcześniej przed dekoracją
Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo...
Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo giną w opisie przygotowywania sernika. Własnie robię
AgataP:...
AgataP:
Spód korzenny Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C góra - dół. Do naczynia miksujacego wrzucić 30 g orzechy włoskie, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ciastka kakaowe, 30 g migdały ze skórką, 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka przyprawy do piernika i 70 g masło wymieszać 15 s/obr. 10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Nie mam pojęcia dlaczego się nie dodał
a co ze spodem?
a co ze spodem?