3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady


Wydrukuj:
4

Składniki

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady

  • 30 g migdał, ze skórką
  • 200 g ciastko kakaowe
  • 70 g masło
  • 1 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
  • 100 g żurawina, suszona
  • 550 g twaróg sernikowy w wiaderku
  • 250 g ser mascarpone
  • 130 g jogurt grecki
  • 200 g śmietana, 30% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 200 g cukier drobny do wypieków
  • 40 g skrobia ziemniaczana
  • 100 g biała czekolada
  • 70 g śmietana, 30% tłuszczu

  • 30 g orzechy włoskie, łuskane
  • 6
    10h 10min
    Czas całkowity 9h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Spód korzenny
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej 100g żurawina suszona, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 550g twarodu sernikowego w wiaderku, 250g mascarpone, 130g jogurtu greckiego, 200g śmietany 30% tłuszczu, 5 jajek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 200g cukru drobnego do wypieków, 40g skrobii ziemniaczanej, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/obr.7. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułożyć odważoną wcześniej żurawinę.
  3. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec 1 godz. 10 min. (160*), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić sernik do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady białej, 70g śmietanki min. 30% tłuszczu, podgrzewać 4min/70*C/obr. wteczne 1. Powstałą polewą polać sernik. Podawać po schłodzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Masa serowa będzie bardzo płynna, nie należy dodawać więcej skrobii ziemniaczanej. Podczas pieczenia sernik będzie idealnie kremowy. Można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • agateksik: można rozdrobnić wcześniej przed...

    Zgłoszony przez MichalinaSroczynska na grudnia 30, 2021 at 22:14.

    agateksik: można rozdrobnić wcześniej przed dekoracją

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo...

    Zgłoszony przez agateksik na grudnia 23, 2021 at 19:44.

    Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo giną w opisie przygotowywania sernika. Własnie robię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgataP:...

    Zgłoszony przez MichalinaSroczynska na grudnia 18, 2021 at 22:18.

    AgataP:




    Spód korzenny Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C góra - dół. Do naczynia miksujacego wrzucić 30 g orzechy włoskie, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ciastka kakaowe, 30 g migdały ze skórką, 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka przyprawy do piernika i 70 g masło wymieszać 15 s/obr. 10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Nie mam pojęcia dlaczego się nie dodał tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a co ze spodem?

    Zgłoszony przez AgataP na grudnia 15, 2021 at 21:32.

    a co ze spodem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze