3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady


Wydrukuj:
4

Składniki

Sernik na korzennym spodzie z żurawiną i polewą z białej czekolady

  • 30 g migdał, ze skórką
  • 200 g ciastko kakaowe
  • 70 g masło
  • 1 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
  • 100 g żurawina, suszona
  • 550 g twaróg sernikowy w wiaderku
  • 250 g ser mascarpone
  • 130 g jogurt grecki
  • 200 g śmietana, 30% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 200 g cukier drobny do wypieków
  • 40 g skrobia ziemniaczana
  • 100 g biała czekolada
  • 70 g śmietana, 30% tłuszczu

  • 30 g orzechy włoskie, łuskane
  • 6
    10h 10min
    Czas całkowity 9h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Spód korzenny
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej 100g żurawina suszona, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 550g twarodu sernikowego w wiaderku, 250g mascarpone, 130g jogurtu greckiego, 200g śmietany 30% tłuszczu, 5 jajek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 200g cukru drobnego do wypieków, 40g skrobii ziemniaczanej, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/obr.7. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułożyć odważoną wcześniej żurawinę.
  3. Na najniższym poziomie piekarnika położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec 1 godz. 10 min. (160*), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić sernik do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady białej, 70g śmietanki min. 30% tłuszczu, podgrzewać 4min/70*C/obr. wteczne 1. Powstałą polewą polać sernik. Podawać po schłodzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masa serowa będzie bardzo płynna, nie należy dodawać więcej skrobii ziemniaczanej. Podczas pieczenia sernik będzie idealnie kremowy. Można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • agateksik: można rozdrobnić wcześniej przed...

    Zgłoszony przez MichalinaSroczynska na grudnia 30, 2021 at 22:14.

    agateksik: można rozdrobnić wcześniej przed dekoracją

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo...

    Zgłoszony przez agateksik na grudnia 23, 2021 at 19:44.

    Witam a co z tymi orzechami co rozdrabnialismy? Bo giną w opisie przygotowywania sernika. Własnie robię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgataP:...

    Zgłoszony przez MichalinaSroczynska na grudnia 18, 2021 at 22:18.

    AgataP:




    Spód korzenny Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C góra - dół. Do naczynia miksujacego wrzucić 30 g orzechy włoskie, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ciastka kakaowe, 30 g migdały ze skórką, 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka przyprawy do piernika i 70 g masło wymieszać 15 s/obr. 10. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Nie mam pojęcia dlaczego się nie dodał tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a co ze spodem?

    Zgłoszony przez AgataP na grudnia 15, 2021 at 21:32.

    a co ze spodem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze