Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Sernik mojej mamy
- 1700 g ser biały
- 1 margaryna
- 10 jaj
- 1/2 opakowaia budyniu (śmietankowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- starta skórka z cytryny
-
6
1h 20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy połowę sera w kawałkach, zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i mielimy - obroty 8/20s. Za pomocą kopystyki, przekładamy zmielony ser do innego naczynia. Z drugą połową robimy dokładnie to samo.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" władamy pokrojoną na kawałki margarynę wraz z cukrem i żółtkami, zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ucieramy obr 4,5/30-40s. Dodajemy zmielony wcześniej ser z budyniem i mieszamy ok 30sek na obrotach 4,5 - 5 tak aby wszystko się ładnie zmieszało. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej miski. Myjemy i suszymy
"Blokada naczynia miksującego"
- Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka. Ucieramy przez 5min/obr 4 lub do momentu kiedy piana będzie sztywna. Tak przygotowaną pianę przekładamy do naczynia z masą serową. Dodajemy wcześniej startą skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką (całość nie pomieści się w
"Blokada naczynia miksującego" )
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blache i pieczemy ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Przygotowanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można dodać rodzynki jeżeli lubiecie
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry sernik. Soczysty i aromatyczny dzieki...
Bardzo dobry sernik. Soczysty i aromatyczny dzieki skórce z cytryny. Dokladnie taku jaki panietam z dziecinstwa. Polecam!