3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sakiewki drożdżowe z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

sakiewki z jabłkami

  • 2 porcje żółtka
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Składniki i przygotowanie
  1. Składniki:

    • 2 żółtka

    • 1 całe jajko

    • 1 1/2 miarki mleka

    • 40 g cukru

    • 5 g cukru waniliowego

    • 50 g świeżych drożdży

    • 250 g mąki pszennej

    • 250 g mąki pełnoziarnistej

    • 1 łyżeczka soli

    • jabłka

    • cynamon

     Przepis można znaleść również na //www.thermoprzepisy.pl/index.php/2012/02/sakiewki-drozdzowe-z-jablkami/


    Wykonanie:


    Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka (białkami można posmarować wierzch sakiewek), masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.


    Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.


    Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut. Między czasie obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę.


    Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienki placek (ciasto należy podzielić na 3 lub 4 części), następnie kroimy w kwadraty. Wielkość kwadratów uzależniona jest jakiej wielkości chcemy mieć sakiewki.


    Na tak wycięty kwadrat ciasta dajemy kawałek jabłka obtoczony w cynamonie i sklejamy wszystkie końce tak aby powstał kształt sakiewki.


    Przygotowane sakiewki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 10-15 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja dałam 80 g masła. Ciasto wyszło...

    Zgłoszony przez iwona69 na listopada 11, 2017 at 23:09.

    Ja dałam 80 g masła. Ciasto wyszło nieprawdopodobnie mięciutkie. Bardzo fajny przepis. Część zrobiłam jako sakiewki, drugą część jako rogaliki z powidłami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W składnikach nie ma masła.

    Zgłoszony przez ewaks na lutego 4, 2012 at 22:37.

    W składnikach nie ma masła. Prosze napisac ile trzeba dodać.

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze