3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki - wypieki Kasi


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 500 mąki pszennej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rogaliki drożdżowe - Thermomix

    25. 08.2014  |  13:16

     

     

    Składniki na 22 sztuki większe lub 32 mniejsze:

    Rozczyn:

    • 250 ml mleka
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżki cukru

     Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • 3 żółtka utrzeć
    • 1 szczypta soli
    • 100 g masła miękkiego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8 g)
    • marmolada lub nutella

    Sposób przygotowania:

    1. Zrobić rozczyn: do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
    2. Dodać mąkę, żółtka, sól, masło, cukry wyrobić 2 min 30 s /kłos / . Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-60 min (aż podwoi objętość).
    3. Kiedy ciasto podwoi objętość wyjąć i formować kule wielkości pięści, rozwałkować, pokroić na 8 trójkątów, na każdym położyć po łyżeczce  marmolady lub nutelli i zawijać do środka. Można środek tego kółeczka rozwałkowanego posmarować jajkiem to będą rogaliki lepiej się zlepiały.
    4. Układać rogaliki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić jeszcze na jakieś 15 minut.
    5. Po wierzchu  posmarować roztrzepanym jajkiem.
    6. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
    7. Piec 30 min (w zależności od piekarnika).
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy