Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 375 g ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko kurze
- cukier puder lub konfitura
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności (oprócz cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min, obr.6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze. Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmags74: placków wychodzi sporo. Ja również...
mags74: placków wychodzi sporo. Ja również robię często z połowy porcji. Dodaję wówczas całe jajko - staram się wybrać mniejsze. Gdy dodaję jabłka wlewam nieco więcej mleka, żeby się łatwiej masa z nimi połączyła (to nie laboratorium
), ponieważ baza jest dość gęsta. Zawsze wychodzą pyszne. Niezmiennie korzystam z tego przepisu od lat. Aha, smażyć należy na wolnym ogniu.
dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z...
dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z pól porcji bo jest nas 2 osoby. wychodzi 20-25 szt w zalezności jakie wielkie je nakladacie na patelnię. z formowaniem takich ładnych u mnie trudno bo robiłam je pierwszy raz w życiu.
na pół porcji wychodzi 25 g drożdzy. trochę mi ich zabrakło więc dosypalam suchych. świeże drożdze już nie były takie świeże bo przelezały 2 tyg w lodówce. te suche to też miałam paczkę w szafce z przed roku hahha a mimo to ciasto uroslo super az po brzegi miski.
ciasto gęste, i wydaje mi się że takie ma wlaśnie być.
przypominają mi dokładnie te same które jadlam w szkole podstawowej lata 80-te kiedy jeszcze kucharki gotowaly normalne obiady. pychaaaaaaaaaa. dodalam półtora jablka pokrojonego w kostkę do już wymieszanego ciasta. 1 łyżka cukru dla nas jak najbardziej ok bo nie lubimy slodkich.
bożeeee to lepsze niż placki ziemniaczane
szybko się pieką. fakt nie chłoną tłuszczu. nalałam tłuszcz tylko raz i wystarczyło na całe placki. rewelacja. nie bójcie się ich robić. jak mi wyszły to każdemu wyjdą
no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji?...
no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji? chciałam zrobić z pół ale jak dam jedno jajko to będzie ok?wiadomo ze nie dam pół jajka bo jak
a jak dajecie jabłko albo coś to ile? reszta składników bez zmian?
ile wychodzi sztuk z tego przepisu?
ile wychodzi sztuk z tego przepisu?
Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam....
Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam. Dziś robiłam kolejny raz
o matko!!! Dawno nie widziałam swoich niejadków...
Racuszki obłędne! Dziękuję za przepis dziś spróbuję z jakimś nadzieniem
Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno...
Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno urosły na patelni. Nie chłoną tłuszczu. Polecam!
Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre,...
Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre, robiłam 1/3 porcji. Ciasto jest super i rzeczywiście podczas smażenia nie chłonie dużo oleju.
Minami
Minami
Wyszły bardzo pyszne
Wyszły bardzo pyszne
Pychota. Zniknęły błyskawicznie
Pychota. Zniknęły błyskawicznie
Przepyszne !!! ...
Przepyszne !!!
Najpierw podgrzałam mleko, dodałam drożdże - wymieszałam i dopiero resztę składników. Żeby nie czekać godziny na wyrośnięcie, ciasto wstawiłam w naczyniu do rozgrzanego do 50 °C piekarnika i ciasto wyrosło w 20 min.
Indunia
pyszne
pyszne
Wyszły obłędne! Bardzo polecam ciasto super.
Wyszły obłędne! Bardzo polecam ciasto super.
Pyszne racuchy!
Pyszne racuchy!
dla mnie za dóża porcja , ale racuchy pyszne...
dla mnie za dóża porcja , ale racuchy pyszne polecam
Bardzo dobre,często je robię. Ciasto czasami...
Bardzo dobre,często je robię. Ciasto czasami przechowuję w lodówce i smażę jeszcze na następny dzień. Polecam
Super przepis, racuszki są przepyszne.
Super przepis, racuszki są przepyszne.
Bardzo dobre! Tylko zrobilabym w przepisie...
Bardzo dobre! Tylko zrobilabym w przepisie modyfikację, zeby najpierw do naczynia dodac mleko, podgrzać i dopoero reszta składników. Bez sensu grzac mleko osobno
Zgadzam się w 100%
Zgadzam się w 100%
Naprawd pyszne bardzo pulchne...
Naprawdę pyszne, bardzo pulchne.
Tylko uwaga na wielkość porcji. Rodzina naprawdę musi być duża, żeby jej podołać.
Ja zrobiłem z połowy i mieliśmy dosyć.
Bardzo smaczne ale faktycznie ciasto gste co nie...
Bardzo smaczne ale faktycznie ciasto gęste.. co nie wpływa na smak
Następnym razem dodam więcej mleka dla przetestowania. Robiłam z połowy porcji z jagodami
Doskonale U nas znikaj natychmiast smile
Doskonale. U nas znikają natychmiast
Uzylam 400 g mki Ciasto piknie wyroso i podczas...
Uzylam 400 g mąki. Ciasto pięknie wyrosło i podczas smażenia prawie nie chłonęło tłuszczu- super. Wszystkim smakowały. Polecam.
Ale pychota! wyczyścili talerze w mgnieniu oka
Ale pychota! wyczyścili talerze w mgnieniu oka
dorzucilam jeszcz jablka - wyszly bardzo dobre!!
dorzucilam jeszcz jablka - wyszly bardzo dobre!!
Annabell napisał:...
Ja tez mialam za geste ciasto, chyba dolalam drugie tyle mleka. Nie chcialo mi sie wtedy dobrze wyrobic. Dluzej zeszlo, ale mialam wielka miche ciasta a teraz 3 glebokie talerze racuchow. Smaczne nie powiem. Corki zjadaly z miodem albo z dzemem malinowym. Ogolnie polecam ale proporcje bym zmienila
Pyszne
Pyszne
Racuchy przepyszne.
Racuchy przepyszne.
Racuchy przepyszne. Dodałam więcej mleka, bo...
Racuchy przepyszne. Dodałam więcej mleka, bo ciasto wydało mi się za gęste, myślę jednak, że nie jest to konieczne bo wyrastają pięknie i smakują jak pączucie. Polecam przepis...
Czy to ciasto ma byc tak
Czy to ciasto ma byc tak gęste ? Pierwszy raz robie z tego przepisu ale racuchy nie i nigdy nie miałam tak gestego ciasta
teraz nie wiem czy tak ma byc czy trzeba dolać wiecej mleka .
bardzo łatwe w przygotowaniu
bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne
Do odważnych świat należy
Pysznota
Pysznota
Świetne, Smaczne dodalismy
Świetne, Smaczne
dodalismy jabłuszka
Super przepis! Ja również
Super przepis! Ja również dodałam jabłka (uprzednio starte 5s/ obr 4) do rosnącego ciasta i racuszki wyszły baaardzo smaczne. Oczywiście daję 5 gwiazdek
Bardzo dobre. Ciasto bardzo
Bardzo dobre. Ciasto bardzo szybko rośnie. Dodałam również potarte jablka i były tak dobre, że zjadłam ich zdecydowanie za duzo
Przepis na drożdżowe ciasto
Przepis na drożdżowe ciasto doskonały. Jeśli w domu macie ciepło, rośnie w 30 min. - nawet na patelni
Stąd domownicy szybko zasyceni.
Rzeczywiście warto pomyśleć o owocowym składniku ze względu na wilgotność dania, np. o jabłkach.
Jak u babci
Jak u babci Robiłam dzisiaj na obiad.Pyszne jak u babci.Jednak następnym razem dodam pół litra mleka bo moim zdaniem ciasto powinno być jeszcze luźniejsze.
Przepis prosty racuszki jak u
Przepis prosty racuszki jak u babci ... nic dodac nic ujac ... pyszne
Pozdrawiam i dziekuje 
Zrobilam tylko szkoda, ze bez
Zrobilam tylko szkoda, ze bez jabłek. Na taka ilośc racuchów jaka ilośc jabłek dodac i w ktorym momencie ? Pozdrawiam serdecznie. W smaku pysznejpysznej
Dzisiaj zrobie maż uwielbia
Dzisiaj zrobie
maż uwielbia racuchy a ja nigdy nie potrafiłam ich zrobic. widze tyle pozytywnych komentarzy, wiec mam nadzieje, ze i mi sie udadzą
pozdrawiam serdecznie
Racuchy MEEEGAAA dobre. Cała
Racuchy MEEEGAAA dobre. Cała rodzina chwaliła. Puszyste, delikatne, super. Zrobiłam z jabłkami wczesniej rozdrobnionymi w TM. Mam jeszcze kilka Twoich przepisów do wypróbowania -pewnie też będą świetne.Pozdrawiam
Rewelacją, ciasto aż się
Rewelacją, ciasto aż się pchalo na patelnie już po 20 minutach. Po godzinie to my się oblizywalismy po racuszkach. Pysznosci i szybko. Dziękuje za świetny przepis.
Szybkie, smaczne, obiadek dla
Szybkie, smaczne, obiadek dla łasuchów
Genialne a przy dzisiejszej
Genialne
a przy dzisiejszej temperaturze po 20 min ciasto wyłaziło z miski 
A zresztą co tu zachwalać przepisy które do tej pory wypróbowałam od Magi są genialne
No,no ! Puszyste i pomimo
No,no ! Puszyste i pomimo smażenia na tłuszczu nie są nim przesiąknięte !
U mnie dzisiaj występują z truskawkami i śmietaną !
nareszcie mam super przepis
Pysznie genialne , genialnie
Pysznie genialne , genialnie pyszne
To jeden z pierwszych,
To jeden z pierwszych, wykorzystanych przeze mnie przepisów. Oczywiście nigdy nie doczekałam godziny, aby ciasto wyrosło. Na maksa 30 minut. Czasem dodaję jabłka zmiksowane w TM. Znikają błyskawicznie. Robiłam już wielokrotnie. Przepis SUPER!!! Dla mnie, osoby, której nigdy nie wychodziły racuszki, to po prostu balsam dla żołądka.
Racuchy bardzo smaczne
Racuchy bardzo smaczne
Polecam 