3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Racuchy drożdżowe :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 375 g ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko kurze
  • cukier puder lub konfitura
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności (oprócz cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min, obr.6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze. Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mags74: placków wychodzi sporo. Ja również...

    Zgłoszony przez zielonomi na marca 3, 2022 at 11:27.

    mags74: placków wychodzi sporo. Ja również robię często z połowy porcji. Dodaję wówczas całe jajko - staram się wybrać mniejsze. Gdy dodaję jabłka wlewam nieco więcej mleka, żeby się łatwiej masa z nimi połączyła (to nie laboratorium tmrc_emoticons.;) ), ponieważ baza jest dość gęsta. Zawsze wychodzą pyszne. Niezmiennie korzystam z tego przepisu od lat. Aha, smażyć należy na wolnym ogniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z...

    Zgłoszony przez mags74 na lutego 2, 2022 at 19:23.

    dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z pól porcji bo jest nas 2 osoby. wychodzi 20-25 szt w zalezności jakie wielkie je nakladacie na patelnię. z formowaniem takich ładnych u mnie trudno bo robiłam je pierwszy raz w życiu.

    przypominają mi dokładnie te same które jadlam w szkole podstawowej lata 80-te kiedy jeszcze kucharki gotowaly normalne obiady. pychaaaaaaaaaa. dodalam półtora jablka pokrojonego w kostkę do już wymieszanego ciasta. 1 łyżka cukru dla nas jak najbardziej ok bo nie lubimy slodkich.

    bożeeee to lepsze niż placki ziemniaczane Big Smile na pół porcji wychodzi 25 g drożdzy. trochę mi ich zabrakło więc dosypalam suchych. świeże drożdze już nie były takie świeże bo przelezały 2 tyg w lodówce. te suche to też miałam paczkę w szafce z przed roku hahha a mimo to ciasto uroslo super az po brzegi miski.

    szybko się pieką. fakt nie chłoną tłuszczu. nalałam tłuszcz tylko raz i wystarczyło na całe placki. rewelacja. nie bójcie się ich robić. jak mi wyszły to każdemu wyjdą Tongue ciasto gęste, i wydaje mi się że takie ma wlaśnie być.

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/3/c/3ce43b8fab7521cae29caa1decc7cf5b.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/3/c/3ce43b8fab7521cae29caa1decc7cf5b.jpg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji?...

    Zgłoszony przez mags74 na lutego 2, 2022 at 17:28.

    no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji? chciałam zrobić z pół ale jak dam jedno jajko to będzie ok?wiadomo ze nie dam pół jajka bo jaktmrc_emoticons.) Big Smile a jak dajecie jabłko albo coś to ile? reszta składników bez zmian?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ile wychodzi sztuk z tego przepisu?

    Zgłoszony przez Natalia777 na stycznia 22, 2022 at 13:06.

    ile wychodzi sztuk z tego przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam....

    Zgłoszony przez zielonomi na kwietnia 29, 2020 at 12:45.

    Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam. Dziś robiłam kolejny raz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • o matko!!! Dawno nie widziałam swoich niejadków...

    Zgłoszony przez Donkas na kwietnia 16, 2020 at 18:31.

    Love o matko!!! Dawno nie widziałam swoich niejadków wsuwajacych w takim tempie jedzenie!!!

    Racuszki obłędne! Dziękuję za przepis dziś spróbuję z jakimś nadzieniem Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno...

    Zgłoszony przez JDS na stycznia 14, 2020 at 13:59.

    Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno urosły na patelni. Nie chłoną tłuszczu. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre,...

    Zgłoszony przez marusia_o na grudnia 14, 2019 at 01:00.

    Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre, robiłam 1/3 porcji. Ciasto jest super i rzeczywiście podczas smażenia nie chłonie dużo oleju.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Minami

    Zgłoszony przez kathy1982 na marca 12, 2019 at 15:52.

    Minami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły bardzo pyszne

    Zgłoszony przez Raflent na marca 1, 2019 at 12:51.

    Wyszły bardzo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota. Zniknęły błyskawicznie

    Zgłoszony przez kamenc na listopada 18, 2018 at 21:20.

    Pychota. Zniknęły błyskawicznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne !!! ...

    Zgłoszony przez Indunia na listopada 12, 2018 at 10:13.

    Przepyszne !!!
    Najpierw podgrzałam mleko, dodałam drożdże - wymieszałam i dopiero resztę składników. Żeby nie czekać godziny na wyrośnięcie, ciasto wstawiłam w naczyniu do rozgrzanego do 50 °C piekarnika i ciasto wyrosło w 20 min.

    Indunia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez bszkutnik na listopada 10, 2018 at 19:41.

    pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły obłędne! Bardzo polecam ciasto super.

    Zgłoszony przez Sweetszugar na listopada 9, 2018 at 23:57.

    Wyszły obłędne! Bardzo polecam ciasto super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne racuchy!

    Zgłoszony przez katarzyna1184 na lutego 16, 2018 at 13:50.

    Pyszne racuchy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie za dóża porcja , ale racuchy pyszne...

    Zgłoszony przez daga-2010 na lutego 15, 2018 at 17:09.

    dla mnie za dóża porcja , ale racuchy pyszne polecam Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre,często je robię. Ciasto czasami...

    Zgłoszony przez Ela1984 na lutego 2, 2018 at 13:46.

    Bardzo dobre,często je robię. Ciasto czasami przechowuję w lodówce i smażę jeszcze na następny dzień. Polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, racuszki są przepyszne.

    Zgłoszony przez DworekMazurskiLizer na września 30, 2017 at 20:19.

    Super przepis, racuszki są przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre! Tylko zrobilabym w przepisie...

    Zgłoszony przez be tinka na sierpnia 2, 2017 at 09:32.

    Bardzo dobre! Tylko zrobilabym w przepisie modyfikację, zeby najpierw do naczynia dodac mleko, podgrzać i dopoero reszta składników. Bez sensu grzac mleko osobno tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadzam się w 100%

    Zgłoszony przez Nadia262 na lipca 23, 2017 at 18:21.

    Zgadzam się w 100%

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawd pyszne bardzo pulchne...

    Zgłoszony przez GusGus na lipca 9, 2017 at 10:49.

    Naprawdę pyszne, bardzo pulchne.
    Tylko uwaga na wielkość porcji. Rodzina naprawdę musi być duża, żeby jej podołać.
    Ja zrobiłem z połowy i mieliśmy dosyć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ale faktycznie ciasto gste co nie...

    Zgłoszony przez anneetta17 na lipca 1, 2017 at 10:04.

    Bardzo smaczne ale faktycznie ciasto gęste.. co nie wpływa na smak tmrc_emoticons.-) Następnym razem dodam więcej mleka dla przetestowania. Robiłam z połowy porcji z jagodami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonale U nas znikaj natychmiast smile

    Zgłoszony przez violka72 na maja 30, 2017 at 14:23.

    Doskonale. U nas znikają natychmiast Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uzylam 400 g mki Ciasto piknie wyroso i podczas...

    Zgłoszony przez Angelica na stycznia 23, 2017 at 16:09.

    Uzylam 400 g mąki. Ciasto pięknie wyrosło i podczas smażenia prawie nie chłonęło tłuszczu- super. Wszystkim smakowały. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pychota! wyczyścili talerze w mgnieniu oka

    Zgłoszony przez milford na stycznia 17, 2017 at 18:13.

    Ale pychota! wyczyścili talerze w mgnieniu okatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dorzucilam jeszcz jablka - wyszly bardzo dobre!!

    Zgłoszony przez sosenkaela na grudnia 13, 2016 at 20:01.

    dorzucilam jeszcz jablka - wyszly bardzo dobre!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Annabell napisał:...

    Zgłoszony przez Yoriko na listopada 23, 2016 at 16:57.

    Annabell napisał:

    Czy to ciasto ma byc tak gęste ? Pierwszy raz robie z tego przepisu ale racuchy nie i nigdy nie miałam tak gestego ciasta tmrc_emoticons.~ teraz nie wiem czy tak ma byc czy trzeba dolać wiecej mleka .




    Ja tez mialam za geste ciasto, chyba dolalam drugie tyle mleka. Nie chcialo mi sie wtedy dobrze wyrobic. Dluzej zeszlo, ale mialam wielka miche ciasta a teraz 3 glebokie talerze racuchow. Smaczne nie powiem. Corki zjadaly z miodem albo z dzemem malinowym. Ogolnie polecam ale proporcje bym zmienila tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Rozka1980 na listopada 13, 2016 at 14:56.

    Pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy przepyszne.

    Zgłoszony przez malgorzatasocha@op.pl na listopada 12, 2016 at 09:01.

    Racuchy przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy przepyszne. Dodałam więcej mleka, bo...

    Zgłoszony przez malgorzatasocha@op.pl na listopada 12, 2016 at 08:55.

    Racuchy przepyszne. Dodałam więcej mleka, bo ciasto wydało mi się za gęste, myślę jednak, że nie jest to konieczne bo wyrastają pięknie i smakują jak pączucie. Polecam przepis...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to ciasto ma byc tak

    Zgłoszony przez Annabell na października 13, 2016 at 15:41.

    Czy to ciasto ma byc tak gęste ? Pierwszy raz robie z tego przepisu ale racuchy nie i nigdy nie miałam tak gestego ciasta  tmrc_emoticons.~ teraz nie wiem czy tak ma byc czy trzeba dolać wiecej mleka .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo łatwe w przygotowaniu

    Zgłoszony przez Antol007 na marca 17, 2016 at 16:11.

    bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne

    Do odważnych świat należy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznota

    Zgłoszony przez weronika1607 na lutego 19, 2016 at 16:22.

    Pysznota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne, Smaczne dodalismy

    Zgłoszony przez zanet188 na lutego 13, 2016 at 12:33.

    Świetne, Smaczne tmrc_emoticons.)

    dodalismy jabłuszka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Ja również

    Zgłoszony przez Aneta P na lutego 12, 2016 at 19:58.

    Super przepis! Ja również dodałam jabłka (uprzednio starte 5s/ obr 4) do rosnącego ciasta i racuszki wyszły baaardzo smaczne. Oczywiście daję 5 gwiazdek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Ciasto bardzo

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 18, 2016 at 17:49.

    Bardzo dobre. Ciasto bardzo szybko rośnie. Dodałam również potarte jablka i były tak dobre, że zjadłam ich zdecydowanie za duzo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na drożdżowe ciasto

    Zgłoszony przez suchaga na grudnia 29, 2015 at 11:45.

    Przepis na drożdżowe ciasto doskonały. Jeśli w domu macie ciepło, rośnie w 30 min. - nawet na patelni tmrc_emoticons.)

    Stąd domownicy szybko zasyceni.

    Rzeczywiście warto pomyśleć o owocowym składniku ze względu na wilgotność dania, np. o jabłkach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak u babci                  

    Zgłoszony przez mamercik na listopada 20, 2015 at 16:38.

    Jak u babci                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Robiłam dzisiaj na obiad.Pyszne jak u babci.Jednak następnym razem dodam pół litra mleka bo moim zdaniem ciasto powinno być jeszcze luźniejsze.          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis prosty racuszki jak u

    Zgłoszony przez mk84 na listopada 20, 2015 at 10:28.

    Przepis prosty racuszki jak u babci ... nic dodac nic ujac ... pyszne tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i dziekuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam tylko szkoda, ze bez

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 30, 2015 at 16:11.

    Zrobilam tylko szkoda, ze bez jabłek. Na taka ilośc racuchów jaka ilośc jabłek dodac i w ktorym momencie ? Pozdrawiam serdecznie. W smaku pysznejpysznej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobie maż uwielbia

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 28, 2015 at 11:12.

    Dzisiaj zrobie tmrc_emoticons.) maż uwielbia racuchy a ja nigdy nie potrafiłam ich zrobic. widze tyle pozytywnych komentarzy, wiec mam nadzieje, ze i mi sie udadzą tmrc_emoticons.) pozdrawiam serdecznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy MEEEGAAA dobre. Cała

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 6, 2015 at 07:54.

    Racuchy MEEEGAAA dobre. Cała rodzina chwaliła. Puszyste, delikatne, super. Zrobiłam z jabłkami wczesniej rozdrobnionymi w TM. Mam jeszcze kilka Twoich przepisów do wypróbowania -pewnie też będą świetne.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacją, ciasto aż się

    Zgłoszony przez aneczka001982 na lipca 25, 2015 at 22:19.

    Rewelacją, ciasto aż się pchalo na patelnie już po 20 minutach. Po godzinie to my się oblizywalismy po racuszkach. Pysznosci i szybko. Dziękuje za świetny przepis.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybkie, smaczne, obiadek dla

    Zgłoszony przez Fuksja na czerwca 21, 2015 at 13:03.

    Szybkie, smaczne, obiadek dla łasuchów  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne  a przy dzisiejszej

    Zgłoszony przez Psotka69 na czerwca 12, 2015 at 17:32.

    Genialne  tmrc_emoticons.D a przy dzisiejszej temperaturze po 20 min ciasto wyłaziło z miski  Big Smile

    A zresztą co tu zachwalać przepisy które do tej pory wypróbowałam od Magi są genialne  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No,no ! Puszyste i pomimo

    Zgłoszony przez omd_jola na czerwca 10, 2015 at 11:05.

    No,no ! Puszyste i pomimo smażenia na tłuszczu nie są nim przesiąknięte ! 

    U mnie dzisiaj występują z truskawkami i śmietaną !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nareszcie mam super przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 11, 2015 at 10:15.

    Big Smile nareszcie mam super przepis na pyszne drożdżowe racuchy tmrc_emoticons.D Big Smile Dziękuję Magi Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznie genialne , genialnie

    Zgłoszony przez Limonka na maja 10, 2015 at 17:46.

    Pysznie genialne , genialnie pyszne  Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jeden z pierwszych,

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na kwietnia 16, 2015 at 11:09.

    To jeden z pierwszych, wykorzystanych przeze mnie przepisów. Oczywiście nigdy nie doczekałam godziny, aby ciasto wyrosło. Na maksa 30 minut. Czasem dodaję jabłka zmiksowane w TM. Znikają błyskawicznie. Robiłam już wielokrotnie. Przepis SUPER!!! Dla mnie, osoby, której nigdy nie wychodziły racuszki, to po prostu balsam dla żołądka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racuchy bardzo smaczne

    Zgłoszony przez karmelka1@onet.eu na stycznia 23, 2015 at 16:12.

    Racuchy bardzo smaczne tmrc_emoticons.) Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •