Tu jesteś:
4
Składniki
Półkruche rogaliki
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (dżem, marmolada, nutella)*
- białko jaja do posmarowania i cukier do posypania
-
6
1h 0min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Wyciągamy ciasto z zamrażarki, kroimy je na 4 części. Każdą część zagniatamy w kulkę, którą nastepnie cienko rozwałkowujemy (zachowując kształt koła) i dzielimy na 6 lub 8 części kształtem przypominajacych trójkąt - w zależności od tego czy chcemy duże rogaliki czy mniejsze. Na szerszym końcy każdego kawałka smarujemy trochę nadzienia, a następnie zwijamy go w rulon, lekko dociskając po bokach, aby utworzyć kształt rogalika. Powtarzamy z całością ciasta, tak jak tutaj:
- Gotowe rogaliki smarujemy białkiem i - opcjonalnie - posypujemy w drobnym cukrze, a nastepnie wstawiamy do piekarnia rozgrzanego do 190st (góra-dół). Pieczemy 18minut do zezłocenia, a po upeiczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
*ja zrobiłam jesienny farsz poprzez połączenie: 60g orzechów włoskich (zmielonych 6s/obr.10), 150g powideł śliwkowych, czubetej łyżeczki naturalnego kakao i szczypty cynamonu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwłaśnie zajadamy .. są pyszne Tylko musze...
właśnie zajadamy .. są pyszne Tylko musze poćwiczyć zwijanie
Świetny przepis, właśnie upiekłam (z nutellą...
Świetny przepis, właśnie upiekłam (z nutellą i konfiturą wiśniową).
Bardzo smaczne łatwe w wykonaniu ciasto...
Bardzo smaczne łatwe w wykonaniu ciasto plastyczne ja trzymała 2 godziny w lodówce
Świetny przepis, rogaliki wyszły naprawdę...
Świetny przepis, rogaliki wyszły naprawdę smaczne
Uwielbiam
Uwielbiam
Rogaliki obłędne podbiły serce mojej córci...
Rogaliki obłędne podbiły serce mojej córci niejadka. I przy okazji mam sposób na wykorzystanie dżemików dyniowych
Pyszne rogaliki, a ciasto "przyjazne" w robieniu
Pyszne rogaliki, a ciasto "przyjazne" w robieniu
kasia2304 napisał:...
niczego nie brakuje, to są półkruche rogaliki a nie drożdżowe
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
chyba brakuje drożdży.
chyba brakuje drożdży.
pyszniutkie 😌
pyszniutkie 😌