3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Półkruche rogaliki


Wydrukuj:
4

Składniki

Półkruche rogaliki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • ulubione nadzienie (dżem, marmolada, nutella)*
  • białko jaja do posmarowania i cukier do posypania
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Całość mieszamy 20s/obr.6, a następnie przekładamy na stolnicę i dosłownie moment zagniatamy w gładką kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 20-30min.
  2. Wyciągamy ciasto z zamrażarki, kroimy je na 4 części. Każdą część zagniatamy w kulkę, którą nastepnie cienko rozwałkowujemy (zachowując kształt koła) i dzielimy na 6 lub 8 części kształtem przypominajacych trójkąt - w zależności od tego czy chcemy duże rogaliki czy mniejsze. Na szerszym końcy każdego kawałka smarujemy trochę nadzienia, a następnie zwijamy go w rulon, lekko dociskając po bokach, aby utworzyć kształt rogalika. Powtarzamy z całością ciasta, tak jak tutaj:
  3. Gotowe rogaliki smarujemy białkiem i - opcjonalnie - posypujemy w drobnym cukrze, a nastepnie wstawiamy do piekarnia rozgrzanego do 190st (góra-dół). Pieczemy 18minut do zezłocenia, a po upeiczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

*ja zrobiłam jesienny farsz poprzez połączenie: 60g orzechów włoskich (zmielonych 6s/obr.10), 150g powideł śliwkowych, czubetej łyżeczki naturalnego kakao i szczypty cynamonu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rogaliki obłędne podbiły serce mojej córci...

    Zgłoszony przez Edysza na listopada 30, 2017 at 09:25.

    Rogaliki obłędneSmile podbiły serce mojej córci niejadka. I przy okazji mam sposób na wykorzystanie dżemików dyniowychWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne rogaliki, a ciasto "przyjazne" w robieniu

    Zgłoszony przez Witoszka na listopada 25, 2017 at 20:02.

    Pyszne rogaliki, a ciasto "przyjazne" w robieniuBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kasia2304 napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na października 16, 2017 at 01:06.

    kasia2304 napisał:
    chyba brakuje drożdży.



    niczego nie brakuje, to są półkruche rogaliki a nie drożdżowe Wink

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chyba brakuje drożdży.

    Zgłoszony przez kasia2304 na października 15, 2017 at 11:54.

    chyba brakuje drożdży.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszniutkie 😌

    Zgłoszony przez żuczkowa na października 14, 2017 at 18:17.

    pyszniutkie 😌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze