![thumbnail image 1](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/1/e/1ea93f1d9ad50609f224d3095f7594f7.jpg)
![thumbnail image 2](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/4/5/45ca302371f4b2f50609ce985fa2c0dc.jpg)
![thumbnail image 3](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/7/7/7778bd0c0e6ccb53110a1103a5557050.jpg)
![thumbnail image 4](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/4/3/437672c9f38f5c3159ebf8bde6f2ef7b.jpg)
![thumbnail image 5](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/2/1/21263ff62a69f5ef5dc9fcc18fc6cc28.jpg)
![thumbnail image 6](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/2/1/21b6ca1564a0bb31d54e73a21e8dffdc.jpg)
![thumbnail image 7](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/0/6/060a4a2a886dbd4dc2749d3348758008.jpg)
![thumbnail image 8](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/d/a/da3f29d04889932ad421f3c15717fbc7.jpg)
![thumbnail image 9](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/2/c/2c779c69f4addde8c9525dbbdf1b5799.jpg)
![thumbnail image 10](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/6/4/6445c960bbdd942aaa70ceb3cb9e351d.jpg)
![thumbnail image 11](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/d/9/d9bd7768233f9ce919b2cecdd69f31e0.jpg)
![thumbnail image 12](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/sites/1/5/15c93205c6d5504479d28670bde3e423.jpg)
![thumbnail image 13](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/original/c/3/c3b5982934c5062aed5652c26833844c.jpg)
![thumbnail image 14](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/images/original/b/3/b3b336500781c5f893280aead53f0104.jpg)
![thumbnail image 15](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/images/original/8/5/854d44f8be8c52b38143c945213f8ab0.jpg)
![thumbnail image 16](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/images/original/b/4/b4e7b712b5ed857b6461ada23790f2fc.jpg)
![thumbnail image 17](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/images/original/b/4/b4e7b712b5ed857b6461ada23790f2fc.jpg)
![thumbnail image 18](http://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimageimages/images/original/b/4/b4e7b712b5ed857b6461ada23790f2fc.jpg)
- TM 31
Składniki
Beza
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 6 białek z jajek kurzych
- 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
...
Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika.Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.Wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.
Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Smacznego!
Beza - wypiekanie
Beza - ubijanie
Porady
Bezę można śmiało wykorzystać do wykonania tortu bezowego. Wystarczy na nią dodać krem z ubitej śmietany z serkiem mascarpone, a do dekoracji użyć świeżych sezonowych owoców.
Więcej wskazówek na:
//www.kielkismaku.pl/go2.php?id=55&key=pavlova-tm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Beza wyszła super z bita śmietana i mascarpone oraz owocowymi dodatkami pycha☺️ Polecam przepis!
dziś będą bita śmietana, borówki, schoko bons
Beza rewelacyjna 😛 zawsze robię z połowy porcji (takie mniejsze blaty )
polecam 😋 pycha 🤪😍
Prze-py-szna beza. Podkład wychodzi idealny!
Asia Gruszeczka: może naczynie było mokre lub zabrudzone?
Dziękuję za przepis
Robię bezę pierwszy raz w życiu. Właśnie włożyłam do piekarnika i jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie
Białka ubiły się świetnie, gęsta i lśniąca masa.
edit: w pierwszym etapie pieczenia beza nieco urosła, ale bez szału. Wszystko zgodnie ze wskazówkami i po ostudzeniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wyszło klejące i raczej płaskie coś, raczej nie to, co powinno. Nie mam pojęcia, jak to odkleić od papieru do pieczenia. Raczej beza to nie jest. Co poszło nie tak?
http://thebestthing12.blogspot.com/
lubieczat:nizsza temperatura, piecz na srodku piekarnika najpierw 180 po 10 minutach zmniejsz do 140 - 120 i susz dalej po ok 1 h qylacz piekarnik i uchyl drzwiczki ja zostawiam do rana i jest super. To ze opadnie to luzik bo podniesiesz srodek kremem.
No i 5 gwiazdek
Moja beza mimo początkowych obaw wyrosła super. Zamiast łyżeczki dodałam łyżkę skrobi i piekłam wg przepisu. Znakomita.
Are you sure to delete this comment ?