Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Beza
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 6 białek z jajek kurzych
- 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
...
Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika.Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.Wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.
Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Smacznego!
Beza - wypiekanie
Beza - ubijanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bezę można śmiało wykorzystać do wykonania tortu bezowego. Wystarczy na nią dodać krem z ubitej śmietany z serkiem mascarpone, a do dekoracji użyć świeżych sezonowych owoców.
Więcej wskazówek na:
//www.kielkismaku.pl/go2.php?id=55&key=pavlova-tm
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBeza wyszła super z bita śmietana i mascarpone...
Beza wyszła super z bita śmietana i mascarpone oraz owocowymi dodatkami pycha☺️ Polecam przepis!
urodzinowo dla dzieciaków zawsze i z różnymi...
dziś będą bita śmietana, borówki, schoko bons
Beza rewelacyjna 😛 zawsze robię z połowy...
Beza rewelacyjna 😛 zawsze robię z połowy porcji (takie mniejsze blaty )
polecam 😋 pycha 🤪😍
Prze-py-szna beza. Podkład wychodzi idealny!
Prze-py-szna beza. Podkład wychodzi idealny!
Asia Gruszeczka: może naczynie było mokre lub...
Asia Gruszeczka: może naczynie było mokre lub zabrudzone?
Dziękuję za przepis Robię bezę pierwszy raz w...
Dziękuję za przepis
Robię bezę pierwszy raz w życiu. Właśnie włożyłam do piekarnika i jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie
Białka ubiły się świetnie, gęsta i lśniąca masa.
edit: w pierwszym etapie pieczenia beza nieco urosła, ale bez szału. Wszystko zgodnie ze wskazówkami i po ostudzeniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wyszło klejące i raczej płaskie coś, raczej nie to, co powinno. Nie mam pojęcia, jak to odkleić od papieru do pieczenia. Raczej beza to nie jest. Co poszło nie tak?
http://thebestthing12.blogspot.com/
lubieczat:nizsza temperatura, piecz na srodku...
lubieczat:nizsza temperatura, piecz na srodku piekarnika najpierw 180 po 10 minutach zmniejsz do 140 - 120 i susz dalej po ok 1 h qylacz piekarnik i uchyl drzwiczki ja zostawiam do rana i jest super. To ze opadnie to luzik bo podniesiesz srodek kremem.
No i 5 gwiazdek
No i 5 gwiazdek
Moja beza mimo początkowych obaw wyrosła super....
Moja beza mimo początkowych obaw wyrosła super. Zamiast łyżeczki dodałam łyżkę skrobi i piekłam wg przepisu. Znakomita.
Witam mam dwa pytania dotyczące tej bezy, bardzo...
Witam mam dwa pytania dotyczące tej bezy, bardzo będę wdzięczna jeśli ktoś mi na nie odpowie , a więc, piekę tą bezę juz trzeci raz , piana wychodzi cudowna,wkładam do piekarnika ,robie dokładnie wszystko jak w przepisie i PORAŻKA!!!!beza po upieczeniu wychodzi mi brązowa, zupełnie inna niż na fotce,, a po kilku minutach kiedy wyłącze piekarnik i czekam aż beza ostygnie , ona opada i robi się płaska przypomina grzyba boczniaka dodam że nie otwieram piekarnika.Bardzo proszę odpowiedzieć na moje pytania ,lub dać mi jakieś wskazówki dotyczące pieczenia .
Przepis rewelacja. Dziękuję. Zrobiłam mężowi...
Przepis rewelacja. Dziękuję. Zrobiłam mężowi na urodziny przepyszny tort😋
Niezawodna i PYSZNA - uwaga UZALEŻNIA
Niezawodna i PYSZNA - uwaga UZALEŻNIA
Pyszna. Robiłam pierwszy raz i wyszła super.
Pyszna. Robiłam pierwszy raz i wyszła super.
Tak samo
Tak samo
Proszę napisać czy tak samo to się robi na TM 5...
Proszę napisać czy tak samo to się robi na TM 5 bo tam nie ma takiego przepisu
pychotka!
pychotka!
Super przepis
Super przepis
Moja wanie si piecze Wyglda rewelacyjnie ubia si...
Moja właśnie się piecze 😀 Wygląda rewelacyjnie, ubiła się idealnie. Mam nadzieję, że taka pozostanie do rana 😆
Beza jest obledna Zawsze wychodzi mega
Beza jest obledna!!! Zawsze wychodzi mega
bardzo dobra
bardzo dobra

Durtanek czyli wystarczy nie dodać octu? Kurcze...
Durtanek czyli wystarczy nie dodać octu? Kurcze ja się na bezach nie znam, nigdy nie jadłam torta bezowego, który jest mokry w środku, wszystkie były suche i chrupkie. Po co ta Pavlova ma być mokra?
nic z tego nie kumam, taka wilgotna jest niedobra.
W każdym razie: nie dodaję octu i będzie lepiej? Dzięki za poradę.
hewan:beza zawsze będzie mokra w środku jesli...
hewan:beza zawsze będzie mokra w środku jesli dodasz ocet. Właśnie poto sie go dodaje
Drugi raz robię z tego przepisu i niestety w...
Drugi raz robię z tego przepisu i niestety w środku mam mokrą bezę. Nie wiem o co chodzi, proszę o radę. Za pierwszym razem piekłam prawie 3 godz w temp 100 C, wyszła jasna i mokra w środku. Za drugim ściśle się trzymam przepisu co do czasu i temperatury i wyszła ciemna na wierzchu i mokra w środku. Piekę bez termoobiegu, bo inaczej jeszcze bardziej by się spaliła z wierzchu.
Pomocy!!!
Przepis sprawdzony Polecam
Przepis sprawdzony
Polecam
za każdym razem wychodzi !
za każdym razem wychodzi !
już siedzi w piekarniku
już siedzi w piekarniku
Po pierwszych 3 minutach i kolejnych 3 z białek...
Po pierwszych 3 minutach i kolejnych 3 z białek nie zrobiła się piana. Czy to tak ma być, zanim zacznę dodawać cukier?
własnie włożyłam do piekarnika ciekawy czy...
wlasnie pieke jak narazie wyglada super . mam...
wlasnie pieke jak narazie wyglada super . mam nadzieje ze kncowy efekt bedzie identyczny
Olcia
ekstra
ekstra
Pozdrawiam
Agata
pychotka
pychotka
(Brak tematu)
Można. Suszyć podobnie, aż
Można. Suszyć podobnie, aż będą chrupkie
. Jeżeli mają być ciągnące to skrócić czas suszenia.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czy można wg tego przepisu
Czy można wg tego przepisu robić też małe bezy? W innych przepisach nie widziałam żeby dodawać mąki ziemniaczanej. I wtedy jak piec? Tak samo?
Pycha!
Pycha!
Polecam, wyszło pysznie
Polecam, wyszło pysznie
sprawdzony i działa
sprawdzony i działa
Zawsz wychodzi
Zawsz wychodzi
Przepyszny
Przepyszny
proste,muszę zrobić
proste,muszę zrobić
Zapisuję
Zapisuję
Super przepis Polecam
Super przepis
Polecam ,zawsze wychodzi 
Dla mnie pycha
Dla mnie pycha
Takiego przepisu szukalam
Takiego przepisu szukalam
super wyszło
super
wyszło 
Zrobiłam wg przepisu i jest
Zrobiłam wg przepisu i jest wyśmienita
Wyśmienity!!!!
Wyśmienity!!!!
Genialnie ubita. Lśniąca
Genialnie ubita. Lśniąca piana. Niebo w gębie!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Swietny przepis,polecam!
Swietny przepis,polecam!