3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Podkład bezowy / pavlova


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Beza

  • 1 mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 6 białek z jajek kurzych
  • 300 g cukru (najlepszy będzie drobnoziarnisty, lub kryształ lekko zmielony)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
5

Przygotowanie

    Smacznego!
  1. ...

  2. Beza - wypiekanie
  3. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.

  4. Beza - ubijanie
  5. Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika.Podczas ubijania piany przygotuj też blachę z papierem do pieczenia.

     

    W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek.Wbijamy 6 białek, dodajemy małą szczyptę soli.(obroty 3-4 / czas ok. 3-4 minuty) Ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spieszymy się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sekund.

     

    Wylewamy pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bezę można śmiało wykorzystać do wykonania tortu bezowego. Wystarczy na nią dodać krem z ubitej śmietany z serkiem mascarpone, a do dekoracji użyć świeżych sezonowych owoców.

Więcej wskazówek na:
//www.kielkismaku.pl/go2.php?id=55&key=pavlova-tm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak samo

    Zgłoszony przez karolina_1602 na lipca 20, 2017 at 09:00.

    Tak samo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę napisać czy tak samo to się robi na TM 5...

    Zgłoszony przez piotr4567 na lipca 20, 2017 at 08:58.

    Proszę napisać czy tak samo to się robi na TM 5 bo tam nie ma takiego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka!

    Zgłoszony przez HannaStyli na lipca 19, 2017 at 14:05.

    pychotka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na czerwca 16, 2017 at 17:44.

    Super przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja wanie si piecze Wyglda rewelacyjnie ubia si...

    Zgłoszony przez karolina_1602 na maja 6, 2017 at 22:17.

    Moja właśnie się piecze 😀 Wygląda rewelacyjnie, ubiła się idealnie. Mam nadzieję, że taka pozostanie do rana 😆

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beza jest obledna Zawsze wychodzi mega

    Zgłoszony przez Bozena_N na kwietnia 30, 2017 at 23:47.

    Beza jest obledna!!! Zawsze wychodzi mega tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobra

    Zgłoszony przez Beata2222 na kwietnia 22, 2017 at 22:25.

    bardzo dobra Big SmileBig SmileBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Durtanek czyli wystarczy nie dodać octu? Kurcze...

    Zgłoszony przez hewan na kwietnia 17, 2017 at 21:57.

    Durtanek czyli wystarczy nie dodać octu? Kurcze ja się na bezach nie znam, nigdy nie jadłam torta bezowego, który jest mokry w środku, wszystkie były suche i chrupkie. Po co ta Pavlova ma być mokra? Sad nic z tego nie kumam, taka wilgotna jest niedobra.
    W każdym razie: nie dodaję octu i będzie lepiej? Dzięki za poradę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hewan:beza zawsze będzie mokra w środku jesli...

    Zgłoszony przez Durtanek na kwietnia 15, 2017 at 16:49.

    hewan:beza zawsze będzie mokra w środku jesli dodasz ocet. Właśnie poto sie go dodaje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drugi raz robię z tego przepisu i niestety w...

    Zgłoszony przez hewan na kwietnia 15, 2017 at 10:11.

    Drugi raz robię z tego przepisu i niestety w środku mam mokrą bezę. Nie wiem o co chodzi, proszę o radę. Za pierwszym razem piekłam prawie 3 godz w temp 100 C, wyszła jasna i mokra w środku. Za drugim ściśle się trzymam przepisu co do czasu i temperatury i wyszła ciemna na wierzchu i mokra w środku. Piekę bez termoobiegu, bo inaczej jeszcze bardziej by się spaliła z wierzchu.
    Pomocy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdzony Polecam

    Zgłoszony przez Ulcia@ na marca 21, 2017 at 06:06.

    Przepis sprawdzony tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • za każdym razem wychodzi !

    Zgłoszony przez Marta Masternak na lutego 18, 2017 at 21:17.

    za każdym razem wychodzi !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • już siedzi w piekarniku

    Zgłoszony przez Beatapanicz na stycznia 27, 2017 at 13:36.

    już siedzi w piekarniku tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po pierwszych 3 minutach i kolejnych 3 z białek...

    Zgłoszony przez Asia Gruszeczka na stycznia 5, 2017 at 22:10.

    Po pierwszych 3 minutach i kolejnych 3 z białek nie zrobiła się piana. Czy to tak ma być, zanim zacznę dodawać cukier?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • własnie włożyłam do piekarnika ciekawy czy...

    Zgłoszony przez JoBasik na grudnia 30, 2016 at 19:34.

    Smile własnie włożyłam do piekarnika ciekawy czy wyjdzie bo ubiło sie idealnie Lol robiłam z podwojnej porcji, ale ocet miałam tylko jabłkowy i ten dodałam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wlasnie pieke jak narazie wyglada super . mam...

    Zgłoszony przez Olcia 100dulska na grudnia 23, 2016 at 11:47.

    wlasnie pieke jak narazie wyglada super . mam nadzieje ze kncowy efekt bedzie identyczny tmrc_emoticons.-)

    Olcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ekstra

    Zgłoszony przez Agata Michaud na listopada 30, 2016 at 20:54.

    ekstraParty

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na października 31, 2016 at 16:46.

    pychotkaParty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez tera83 na października 29, 2016 at 00:39.

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można. Suszyć podobnie, aż

    Zgłoszony przez SAM na października 7, 2016 at 20:36.

    Można. Suszyć podobnie, aż będą chrupkie tmrc_emoticons.). Jeżeli mają być ciągnące to skrócić czas suszenia.

     

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można wg tego przepisu

    Zgłoszony przez annzab na października 7, 2016 at 19:35.

    Czy można wg tego przepisu robić też małe bezy? W innych przepisach nie widziałam żeby dodawać mąki ziemniaczanej. I wtedy jak piec? Tak samo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!

    Zgłoszony przez gogoofdeath na sierpnia 17, 2016 at 12:06.

    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, wyszło pysznie 

    Zgłoszony przez elowa na sierpnia 5, 2016 at 20:15.

    Polecam, wyszło pysznie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sprawdzony i działa

    Zgłoszony przez Joanna21 na lipca 12, 2016 at 13:37.

    sprawdzony i działa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsz wychodzi

    Zgłoszony przez B-beti na czerwca 26, 2016 at 18:03.

    Zawsz wychodzi tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny

    Zgłoszony przez Agola na maja 2, 2016 at 17:59.

    Przepyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proste,muszę zrobić

    Zgłoszony przez kulaga1967@tlen.pl na kwietnia 30, 2016 at 14:34.

    proste,muszę zrobić

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapisuję 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 15, 2016 at 18:55.

    Zapisuję  tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis Polecam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 15, 2016 at 10:10.

    Super przepis Love Polecam ,zawsze wychodzi Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie pycha 

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na marca 8, 2016 at 20:08.

    Dla mnie pycha  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takiego przepisu szukalam 

    Zgłoszony przez Dorota1000 na lutego 12, 2016 at 16:54.

    Takiego przepisu szukalam  tmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super wyszło

    Zgłoszony przez katkol na lutego 10, 2016 at 09:20.

    super tmrc_emoticons.-) wyszło tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wg przepisu i jest

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na listopada 11, 2015 at 14:02.

    Zrobiłam wg przepisu i jest wyśmienita  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienity!!!! 

    Zgłoszony przez Berta na października 31, 2015 at 12:10.

    Wyśmienity!!!! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialnie ubita. Lśniąca

    Zgłoszony przez mikulina na października 28, 2015 at 11:08.

    Genialnie ubita. Lśniąca piana. Niebo w gębie! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietny przepis,polecam!

    Zgłoszony przez Hania75 na października 27, 2015 at 21:46.

    Swietny przepis,polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niezawodny przepis.

    Zgłoszony przez mi_sia na października 24, 2015 at 01:20.

    Niezawodny przepis. Wypróbowany już kilka razy. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis, polecam!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na sierpnia 29, 2015 at 19:43.

    Dobry przepis, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze piekę wg takich

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 25, 2015 at 16:31.

    Zawsze piekę wg takich proporcji. Nie dodaję octu, tylko sok z cytryny. Na pewno wyjdzie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie też własnie zostały

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 25, 2015 at 10:57.

    Mnie też Big Smile własnie zostały białka po pączkach. Przepis w samą porę. Można też upiec małe beziki. Dziękuję.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!! Przepis wypróbuję od

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 24, 2015 at 23:23.

    Super!!! Przepis wypróbuję od razu bo właśnie szukałam co zrobić z białkami po  likierze jajecznym  Big Smile   Dzięki, z octem jeszcze nie piekłam bezy  tmrc_emoticons.) Ale znając Twoje przepisy, wiem że będzie super! 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze