3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczkowe choinki


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej.

lukier

  • cukierek toffi
  • woda sodowa
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  


    Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i  mieszamy  10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.


    Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.


    Małym nożykiem wykrawamy gwiazdki różnej wielkości ( wcale nie muszą mieć bardzo regularnych kształtów), natomiast małym kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.


    Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.


    Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.


    Na podstawę choinki wybieramy największą gwiazdkę. Mocujemy na środku patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy kółeczko i podobnie - smarujemy lukrem  ,nakładamy mniejszą gwiazdkę i kółeczko itd…aż do uformowania drzewka.


    Tak przygotowane drzewko polewamy obficie lukrem (zaczynając od wierzchołka). W momencie kiedy lukier zaczyna zastygać obsypujemy choinkę kolorową posypką .Na czubku przyklejamy lukrem udekorowaną , najmniejszą gwiazdkę.


    Jeśli starczy nam jeszcze zapału dekorujemy naszą choinkę małymi świeczkami zrobionymi z cieniutkich świeczek na party.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Choinki można przechować do następnego roku (oczywiście dobrze zabezpieczone przed łakomczuchami).


Z tej porcji ciasta wyszło mi 8 choinek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Coż to pisać, mniam mniam

    Zgłoszony przez Ela Klejnowska na grudnia 24, 2013 at 07:57.

    Coż to pisać, mniam mniam pozdrawiam

     

    Ela Klejnowska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pozdrawiam Grazynko

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 17, 2013 at 16:24.

    Pozdrawiam Grazynko tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Ci Gabrysiu Ciesze

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 17, 2013 at 16:22.

    Dziękuję Ci Gabrysiu tmrc_emoticons.) Ciesze się  i mam nadzieję ,że choinki  "spisały  "sie jak należy. :O Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Małgosiu dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 12, 2013 at 15:20.

    Love Małgosiu dziękuję za przepis Love Piękna dekoracja wigilijnego stołu Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam,  poskaladałam, są

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 8, 2013 at 09:58.

    Upiekłam,  poskaladałam, są piękne. Love Będę Cię Małgosiu reklamowac na naszym wigilijnym spotkaniu  jutro.Dziękuję za pomysł. Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Patrzac na te cudenka nie

    Zgłoszony przez kajka6666 na grudnia 4, 2011 at 17:26.

    Patrzac na te cudenka nie moge sie juz doczekac Swiat tmrc_emoticons.) Mam tylko nadzieje ze moje choineczki beda rownie imponujace tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze