Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Pełnowartościowe ciastka owsiane
- 35 g nasion chia
- 120 g wody mineralnej
- 325 g płatków owsianych górskich
- 60 g jabłek
- 250 g fasoli białej z puszki
- 60 g oleju kokosowego
- 60 g syropu z agawy
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczki soli, drobnej
- 50 g pestek dyni
-
6
1h 5min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W miseczce zalać nasiona chia wodą, odstawić do napęcznienia.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 125g płatków owsianych, zmielić 5s/8obr, odstawić.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać morele, rozdrobnić 3s/5obr, odstawić.
5. W "Blokada naczynia miksującego" umieścić jabłko pokrojone na większe kawałki, rozdrobnić 4s/5obr.
6. Dodać fasolę odsączoną z zalewy, olej kokosowy, syrop z agawy, zmiksować 6s/6obr, masę zgarnąć kopystką ze ścianek "Blokada naczynia miksującego"
7. Dodać pozostałe 200g płatków owsianych, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól, rozdrobnione wcześniej płatki owsiane oraz napęczniałe nasiona chia, wymieszać 20s/4obr.
8. Dodać rozdrobnione wcześniej morele i pestki dyni, zamieszać kopystką.
9. Uformować 12 kulek wielkości piłeczek pingpongowych, ułożyć na blasze, spłaszczyć każdą kulkę do grubości około 1,5-2 cm grubości.
10. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
1. Olej kokosowy można zastąpić masłem klarowanym lub olejem rzepakowym.
2. Syrop z agawy można zastąpić syropem klonowym lub miodem.
3. Można użyć dowolnych owoców suszonych, pestek, orzechów.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJak dla mnie trochę za suche... ale ogólnie...
Jak dla mnie trochę za suche... ale ogólnie bardzo dobre w jednej porcji dałam do środka po kawałku gorzkiej czekolady - strzał w 10 no i dałam rodzynki zamiast moreli - też spoko myślę, że będę sporo eksperymentować z tym przepisem
Dziekuje za czujność 80 gram moreli ...
Dziekuje za czujność 80 gram moreli uzupełnię przepis jak zostanie odblokowana edycja.
Bardzo ciekawy przepis. Wręcz mnie...
Bardzo ciekawy przepis. Wręcz mnie zaintrygował... Proszę o uzupełnienie informacji o morelach i zabiorę się do dzieła
nie widzę w przepisie moreli...
nie widzę w przepisie moreli
ile tego ma być?