3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pełnowartościowe ciastka owsiane


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Pełnowartościowe ciastka owsiane

  • 35 g nasion chia
  • 120 g wody mineralnej
  • 325 g płatków owsianych górskich
  • 60 g jabłek
  • 250 g fasoli białej z puszki
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczki soli, drobnej
  • 50 g pestek dyni
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W miseczce zalać nasiona chia wodą, odstawić do napęcznienia.
    3. Do Blokada naczynia miksującego wsypać 125g płatków owsianych, zmielić 5s/8obr, odstawić.
    4. Do Blokada naczynia miksującego wsypać morele, rozdrobnić 3s/5obr, odstawić.
    5. W Blokada naczynia miksującego umieścić jabłko pokrojone na większe kawałki, rozdrobnić 4s/5obr.
    6. Dodać fasolę odsączoną z zalewy, olej kokosowy, syrop z agawy, zmiksować 6s/6obr, masę zgarnąć kopystką ze ścianek Blokada naczynia miksującego
    7. Dodać pozostałe 200g płatków owsianych, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól, rozdrobnione wcześniej płatki owsiane oraz napęczniałe nasiona chia, wymieszać 20s/4obr.
    8. Dodać rozdrobnione wcześniej morele i pestki dyni, zamieszać kopystką.
    9. Uformować 12 kulek wielkości piłeczek pingpongowych, ułożyć na blasze, spłaszczyć każdą kulkę do grubości około 1,5-2 cm grubości.
    10. Piec 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Olej kokosowy można zastąpić masłem klarowanym lub olejem rzepakowym.
2. Syrop z agawy można zastąpić syropem klonowym lub miodem.
3. Można użyć dowolnych owoców suszonych, pestek, orzechów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jak dla mnie trochę za suche... ale ogólnie...

    Zgłoszony przez PIOKA na października 10, 2018 at 12:45.

    Jak dla mnie trochę za suche... ale ogólnie bardzo dobre Smile w jednej porcji dałam do środka po kawałku gorzkiej czekolady - strzał w 10 Love no i dałam rodzynki zamiast moreli - też spoko Wink myślę, że będę sporo eksperymentować z tym przepisem Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za czujność 80 gram moreli ...

    Zgłoszony przez margaretta123 na września 24, 2018 at 22:16.

    Dziekuje za czujność tmrc_emoticons.) 80 gram moreli tmrc_emoticons.) uzupełnię przepis jak zostanie odblokowana edycja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis. Wręcz mnie...

    Zgłoszony przez Agary na września 24, 2018 at 19:17.

    Bardzo ciekawy przepis. Wręcz mnie zaintrygował... Proszę o uzupełnienie informacji o morelach i zabiorę się do dzieła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie widzę w przepisie moreli...

    Zgłoszony przez abyjos na września 24, 2018 at 14:58.

    nie widzę w przepisie moreli
    ile tego ma być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze