3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki pieczone


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
  • jajko do posmarowania
  • 170 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    • Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, czas 2 min, obr 1 temp 37, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość
    • Dodać mąkę, cukier, sól i wymieszać czas 2 min, obr Dough mode. Dodawać stopniowo jajka, czas 3 min, Dough mode,   Następnie wyrabiać obr Dough mode czas 4 min. Na koniec ciasto ma być gładkie.
    • Dować po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając ciasto, obr Dough mode, czas 3 min. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
    • Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.
    • Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre pączusie, w tym roku tylko takie...

    Zgłoszony przez shueli na lutego 10, 2018 at 14:09.

    Bardzo dobre pączusie, w tym roku tylko takie robiłam, bo wszystkim smakowały i jednak trochę mniej roboty jak ze smażeniem. Nadziewałam marmoladą i czekoladą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i są super Polecam

    Zgłoszony przez Liwi na grudnia 1, 2017 at 14:31.

    Zrobiłam i są super tmrc_emoticons.;) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszniutkieale raczej nazwaabym je bueczkami ala...

    Zgłoszony przez cinamonka na lipca 4, 2017 at 16:15.

    Pyszniutkie,ale raczej nazwałabym je bułeczkami ala pączki, aniżeli typowymi pączkami. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dałam dżem truskawkowy. Jak dałam go do niektórych za dużo- wypłynął.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jedne zlepszych paczków jakie jadłam,...

    Zgłoszony przez Marteczkakm2108 na lutego 24, 2017 at 14:20.

    Jedne zlepszych paczków jakie jadłam, naprawde polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z dżemem malinowym wyszły pycha! następnego...

    Zgłoszony przez Xeni@ na lutego 23, 2017 at 15:54.

    z dżemem malinowym wyszły pycha! następnego dnia równie smakowite!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pycha, pycha!!!! Lekkie, puszyste i...

    Zgłoszony przez Neta40 na lutego 13, 2017 at 21:58.

    Pycha, pycha, pycha!!!! Lekkie, puszyste i zajebiste!!!. Następnym razem z podwójnej porcji bo znikło bardzo szybko 😘😘😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki zrobione wg przepisu, wyszły super,...

    Zgłoszony przez ahimenes na lutego 4, 2017 at 21:12.

    Pączki zrobione wg przepisu, wyszły super, bardzo pulchne i pięknie wyrosły Smile W smaku delikatne mogą faktycznie przypominać drożdżówki, ale przynajmniej nie czuć ciężkiego oleju po pieczeniu. Nie używałam foremek, a mimo to upiekły się pięknie. Dość mocno ubiłam zaczyn w temp.37 C i wyrosło na 3/4 dzbanka Tm. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mne pycha :) 

    Zgłoszony przez Konelek 2013 na września 27, 2016 at 18:41.

    Dla mne pycha tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są wspaniałe. Bałam się że

    Zgłoszony przez Ewamaja na maja 3, 2016 at 08:43.

    Są wspaniałe. Bałam się że będą takie drożdżowkowe ale nie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze pączki jakie

    Zgłoszony przez Babetka21 na lutego 4, 2016 at 08:11.

    Najlepsze pączki jakie jadłam, pyszne tmrc_emoticons.) bez obciążenia brzuszka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyciągnęłam z pieca

    Zgłoszony przez MagdalenaOpole na lutego 3, 2016 at 23:03.

    Właśnie wyciągnęłam z pieca pierwszą blaszki i nie potrafiłam się powstrzymać żeby nie spróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest trochę inny smak niż

    Zgłoszony przez eliwona na lutego 2, 2016 at 20:54.

    jest trochę inny smak niż tradycyjnych pączków, chociażby z tego powodu że nie są pieczone na tłuszczu, ale w smaku są rewelacyjne

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi wyszły super, swietny

    Zgłoszony przez axelc na stycznia 31, 2016 at 11:18.

    A mi wyszły super, swietny przepis-prosty, zdrowy i smaczny, aczkolwiek dla mnie to nie typowe paczki tylko buleczki drozdzowe, ktore mama robila w dziecinstwietmrc_emoticons.) dziekuje tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2564:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kocica napisał: Mi niestety

    Zgłoszony przez eliwona na listopada 7, 2014 at 07:59.

    Kocica

    Mi niestety pączki też nie wyszły... a zrobiłam je po wprowadzeniu poprawek... 

    a zaczyn podwoił swoją objętość? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi niestety pączki też nie

    Zgłoszony przez Kocica na listopada 6, 2014 at 03:59.

    Mi niestety pączki też nie wyszły... a zrobiłam je po wprowadzeniu poprawek... 

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gosia252 napisał: Pyszne

    Zgłoszony przez eliwona na października 16, 2014 at 20:33.

    gosia252

    Pyszne pączki, ja dodałam jeszcze do ciasta skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy wyszły pyszne.

    bardzo się cieszę, najfajniejsze jest to że mają dużo mniej kalorii niż normlane pączki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne pączki, ja dodałam

    Zgłoszony przez gosia252 na października 16, 2014 at 18:27.

    Pyszne pączki, ja dodałam jeszcze do ciasta skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy wyszły pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Reka55 napisał: Moja córcia

    Zgłoszony przez eliwona na października 2, 2014 at 20:47.

    Reka55

    Moja córcia właśnie prosi o trzeciego  tmrc_emoticons.~  Wyszły pyszne.Dzięki za przepis.Drożdże rozrabiałam w 60 st.i wyszło wszystko dobrze  tmrc_emoticons.)

    bardzo się ciesze tmrc_emoticons.) proponuje też zrobić na obiad dla córci te placuszki , gwarantuje że będą smakować tmrc_emoticons.) śliwki można zamienić na inne owoce

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/placki-cynamonowe-ze-%C5%9Bliwkami/476654

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałam postawić piątki

    Zgłoszony przez Reka55 na października 2, 2014 at 16:55.

    Zapomniałam postawić piątki tmrc_emoticons.D

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja córcia właśnie prosi o

    Zgłoszony przez Reka55 na października 2, 2014 at 16:53.

    Moja córcia właśnie prosi o trzeciego  tmrc_emoticons.~  Wyszły pyszne.Dzięki za przepis.Drożdże rozrabiałam w 60 st.i wyszło wszystko dobrze  tmrc_emoticons.)

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmmm ja się jeszcze

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 2, 2014 at 05:13.

    Hmmm ja się jeszcze zastanawiam nad tem .60*C jak dotąd we wszystkich ciastach było to 37*C i być może zaparzyłam .Zrobię jeszcze raz ale w niższej temperaturze Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nborun napisał: Ja robiłam

    Zgłoszony przez eliwona na października 1, 2014 at 20:37.

    nborun

    Ja robiłam wczoraj te pączki (przed wprowadzeniem poprawek) i niestety mi nie wyszły - ciasto nie urosłotmrc_emoticons.(

    a drożdże były świeże? podwoiły swoją objętość? przepraszam za wprowadzenie w błąd

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hanna Gręda napisał: Moje po

    Zgłoszony przez eliwona na października 1, 2014 at 20:33.

    Hanna Gręda

    Moje po poprawkach też wyszło cięzkie i nie bardzo wyrośnięte tmrc_emoticons.p

    mi zawsze wychodziło... dziwne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny, to nie wiem jakim

    Zgłoszony przez leon59 na października 1, 2014 at 19:31.

    Dziewczyny, to nie wiem jakim cudem moje pączki wyszły takie idealne i to przed poprawieniem przepisu. Zrobię jeszcze raz po nowemu i zobaczymy co z tego będzie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje po poprawkach też wyszło

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 1, 2014 at 18:22.

    Moje po poprawkach też wyszło cięzkie i nie bardzo wyrośnięte tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam wczoraj te pączki

    Zgłoszony przez nborun na października 1, 2014 at 17:49.

    Ja robiłam wczoraj te pączki (przed wprowadzeniem poprawek) i niestety mi nie wyszły - ciasto nie urosłotmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki za poprawienie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 1, 2014 at 09:33.

    Dzieki za poprawienie przepisu w najbliższym czasie zrobię to powiem jak wyszły .Pozdrawiam

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • leon59 napisał: Pączki są

    Zgłoszony przez eliwona na października 1, 2014 at 09:14.

    leon59

    Pączki są przepyszne, mięciutkie , puszyste jak smażone tyle ,że nie czuć w nich oleju , ja po upieczeniu posypałam je pudrem , znikają z talerza w oka mgnieniu. Wyszły idealne , nie spodziewałam się takiego efektu końcowego i tego ,że pączki nie smażone w głębokim tłuszczu mogą być tak idealne. Warto spróbować.Polecam.

    ja też je uwilebiam i mają dużo mniej kalorii tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hanna Gręda napisał: Czy nie

    Zgłoszony przez eliwona na października 1, 2014 at 09:12.

    Hanna Gręda

    Czy nie powinno być wyrabiane na Dough modeDrożdżowe ciasto to ciężkie ciasto i obroty 1 mogą nie uciągnąć

    oczywiście, moja pomyłka tmrc_emoticons.) już poprawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam wszystko zgodnie z

    Zgłoszony przez leon59 na września 29, 2014 at 22:05.

    Ja robiłam wszystko zgodnie z przepisem i to na starym modelu TM i wyszło idealne ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy nie powinno być wyrabiane

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 29, 2014 at 20:36.

    Czy nie powinno być wyrabiane na Dough modeDrożdżowe ciasto to ciężkie ciasto i obroty 1 mogą nie uciągnąć

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leon jutro wieczorem robię te

    Zgłoszony przez Kocica na września 29, 2014 at 16:53.

    Leon jutro wieczorem robię te pączki! Twoja rekomendacja mnie zachęciła, a i tobie autorko dziekuję za przepis. Karmię 3 miesięcznego synka i nie mogę jeść nic smażonego, a pączki uwielbiam.... i jutro bede je już jeść tmrc_emoticons.)

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki są przepyszne,

    Zgłoszony przez leon59 na września 28, 2014 at 21:45.

    Pączki są przepyszne, mięciutkie , puszyste jak smażone tyle ,że nie czuć w nich oleju , ja po upieczeniu posypałam je pudrem , znikają z talerza w oka mgnieniu. Wyszły idealne , nie spodziewałam się takiego efektu końcowego i tego ,że pączki nie smażone w głębokim tłuszczu mogą być tak idealne. Warto spróbować.Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze