Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
- jajko do posmarowania
- 170 g masła
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
- 50 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
-
6
15min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, czas 2 min, obr 1 temp 37, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość
- Dodać mąkę, cukier, sól i wymieszać czas 2 min, obr
"Ciasto" . Dodawać stopniowo jajka, czas 3 min,
"Ciasto" , Następnie wyrabiać obr
"Ciasto" czas 4 min. Na koniec ciasto ma być gładkie.
- Dować po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając ciasto, obr
"Ciasto" , czas 3 min. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.
- Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzto raczej bułeczki ale mega pyszne rozplywają...
to raczej bułeczki ale mega pyszne rozplywają sie w ustach
Pączkami bym tego nie nazwała, ale to są...
Pączkami bym tego nie nazwała, ale to są przepyszne słodkie bułeczki z nadzieniem. Niebo w gębie.
P...
Paczki wyszly wysmienite👌👌👌
Pączki wyszły bardzo dobre, bez poprawek. Moje z...
Pączki wyszły bardzo dobre, bez poprawek. Moje z dżemem z czarnej porzeczki oraz czekoladą. Bez lukru.
"Autorka' przepisu powinna dodać, że...
"Autorka' przepisu powinna dodać, że inspirowała się słowo w słowo przepisem z Kwestii Smaku i przerobiła go tylko na potrzeby Thermomixa. Zwykła przyzwoitość tak nakazuje, bo przepis świetny
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
Jedna blach już do połowy zjedzona, druga...
Paczusie sa pyszne. Polecam😄
Paczusie sa pyszne. Polecam😄
Wysmienite, rewelacyjny przepis, polecam kazdemu...
Swietny przepis!...
Pączki wyszly przepyszne. Już będą na stale w moim menu. Bardzo dziękuję za ten przepis!
Fantastyczny przepis! Pączki smakowite. Wejda na...
Fantastyczny przepis! Pączki smakowite. Wejda na stale do mojego menu 👍
Dziękuję za przepis!
Bardzo dobre pączusie, w tym roku tylko takie...
Bardzo dobre pączusie, w tym roku tylko takie robiłam, bo wszystkim smakowały i jednak trochę mniej roboty jak ze smażeniem. Nadziewałam marmoladą i czekoladą.
Zrobiłam i są super Polecam
Zrobiłam i są super
Polecam
Pyszniutkieale raczej nazwaabym je bueczkami ala...
Pyszniutkie,ale raczej nazwałabym je bułeczkami ala pączki, aniżeli typowymi pączkami. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dałam dżem truskawkowy. Jak dałam go do niektórych za dużo- wypłynął.
Jedne zlepszych paczków jakie jadłam,...
Jedne zlepszych paczków jakie jadłam, naprawde polecam
z dżemem malinowym wyszły pycha! następnego...
z dżemem malinowym wyszły pycha! następnego dnia równie smakowite!
Pycha, pycha, pycha!!!! Lekkie, puszyste i...
Pączki zrobione wg przepisu, wyszły super,...
Pączki zrobione wg przepisu, wyszły super, bardzo pulchne i pięknie wyrosły
W smaku delikatne mogą faktycznie przypominać drożdżówki, ale przynajmniej nie czuć ciężkiego oleju po pieczeniu. Nie używałam foremek, a mimo to upiekły się pięknie. Dość mocno ubiłam zaczyn w temp.37 C i wyrosło na 3/4 dzbanka Tm. Polecam 
Dla mne pycha :)
Dla mne pycha
Są wspaniałe. Bałam się że
Są wspaniałe. Bałam się że będą takie drożdżowkowe ale nie
Najlepsze pączki jakie
Najlepsze pączki jakie jadłam, pyszne
bez obciążenia brzuszka
Właśnie wyciągnęłam z pieca
Właśnie wyciągnęłam z pieca pierwszą blaszki i nie potrafiłam się powstrzymać żeby nie spróbować
jest trochę inny smak niż
jest trochę inny smak niż tradycyjnych pączków, chociażby z tego powodu że nie są pieczone na tłuszczu, ale w smaku są rewelacyjne
A mi wyszły super, swietny
A mi wyszły super, swietny przepis-prosty, zdrowy i smaczny, aczkolwiek dla mnie to nie typowe paczki tylko buleczki drozdzowe, ktore mama robila w dziecinstwie
dziekuje
[[wysiwyg_imageupload:2564:]]
Kocica napisał: Mi niestety
Mi niestety pączki też nie
Mi niestety pączki też nie wyszły... a zrobiłam je po wprowadzeniu poprawek...
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
gosia252 napisał: Pyszne
bardzo się cieszę, najfajniejsze jest to że mają dużo mniej kalorii niż normlane pączki
Pyszne pączki, ja dodałam
Pyszne pączki, ja dodałam jeszcze do ciasta skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy wyszły pyszne.
Reka55 napisał: Moja córcia
bardzo się ciesze
proponuje też zrobić na obiad dla córci te placuszki , gwarantuje że będą smakować
śliwki można zamienić na inne owoce
http://www.przepisownia.pl/przepisy/placki-cynamonowe-ze-%C5%9Bliwkami/476654
Zapomniałam postawić piątki
Zapomniałam postawić piątki
Renka
Moja córcia właśnie prosi o
Moja córcia właśnie prosi o trzeciego
Wyszły pyszne.Dzięki za przepis.Drożdże rozrabiałam w 60 st.i wyszło wszystko dobrze
Renka
Hmmm ja się jeszcze
Hmmm ja się jeszcze zastanawiam nad tem .60*C jak dotąd we wszystkich ciastach było to 37*C i być może zaparzyłam .Zrobię jeszcze raz ale w niższej temperaturze
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
nborun napisał: Ja robiłam
Hanna Gręda napisał: Moje po
Dziewczyny, to nie wiem jakim
Dziewczyny, to nie wiem jakim cudem moje pączki wyszły takie idealne i to przed poprawieniem przepisu. Zrobię jeszcze raz po nowemu i zobaczymy co z tego będzie.
Moje po poprawkach też wyszło
Moje po poprawkach też wyszło cięzkie i nie bardzo wyrośnięte
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ja robiłam wczoraj te pączki
Ja robiłam wczoraj te pączki (przed wprowadzeniem poprawek) i niestety mi nie wyszły - ciasto nie urosło
Dzieki za poprawienie
Dzieki za poprawienie przepisu w najbliższym czasie zrobię to powiem jak wyszły .Pozdrawiam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
leon59 napisał: Pączki są
Hanna Gręda napisał: Czy nie
oczywiście, moja pomyłka
już poprawiam 
Ja robiłam wszystko zgodnie z
Ja robiłam wszystko zgodnie z przepisem i to na starym modelu TM i wyszło idealne ciasto.
Czy nie powinno być wyrabiane
Czy nie powinno być wyrabiane na
"Ciasto" Drożdżowe ciasto to ciężkie ciasto i obroty 1 mogą nie uciągnąć
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Leon jutro wieczorem robię te
Leon jutro wieczorem robię te pączki! Twoja rekomendacja mnie zachęciła, a i tobie autorko dziekuję za przepis. Karmię 3 miesięcznego synka i nie mogę jeść nic smażonego, a pączki uwielbiam.... i jutro bede je już jeść
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Pączki są przepyszne,
Pączki są przepyszne, mięciutkie , puszyste jak smażone tyle ,że nie czuć w nich oleju , ja po upieczeniu posypałam je pudrem , znikają z talerza w oka mgnieniu. Wyszły idealne , nie spodziewałam się takiego efektu końcowego i tego ,że pączki nie smażone w głębokim tłuszczu mogą być tak idealne. Warto spróbować.Polecam.