thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 01/12/13
zmieniono dnia: 25/01/14

Składniki

masa orzechowa

  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich

biszkopt orzechowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkopt orzechowy
  1. 1. 2 szkl. orzechów włoskich zmielić 20s./obr.5. Podzielić na 2 części. Naczynie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umyć i osuszyć.

    2. Założyć motylek, wbić jajka i utrzepać je na puszystą pianę obr.4. W czasie ubijania powoli partiami dodawać cukier. 

    3. Kiedy jajka będą dobrze utrzepane dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać Mieszanie"Mieszanie"

    4. A następnie dodać 1 porcję orzechów i wymieszać Mieszanie"Mieszanie"

    5. Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy  i piec ok. 60 min. w temp. 180st.C do suchego patyczka.

    6. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 -3 blaty

  2. 1. Mleko zagotować 5min./90st.C/obr.2/ i dodać pozostałe zmielone orzechy. Odstawić do ostudzenia. Schłodzić w lodówce po ostudzeniu.

    2. Założyć motylek. Obr.4 i dodawać po łyżce masła. 

    3. Biszkopt przełożyć masą orzechową. Wierzch posmarować masą i posypać kilkoma posiekanymi orzechami,.

Porady

ciasto można ozdobić posypując kilkoma zmielonymi orzechami i położyć kilka połówek orzechów po brzegu ciasta

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orzechowiec

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: