3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orzechowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

masa orzechowa

  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich

biszkopt orzechowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    biszkopt orzechowy
  1. 1. 2 szkl. orzechów włoskich zmielić 20s./obr.5. Podzielić na 2 części. Naczynie Blokada naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującegoumyć i osuszyć.

    2. Założyć motylek, wbić jajka i utrzepać je na puszystą pianę obr.4. W czasie ubijania powoli partiami dodawać cukier. 

    3. Kiedy jajka będą dobrze utrzepane dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać Mieszanie

    4. A następnie dodać 1 porcję orzechów i wymieszać Mieszanie

    5. Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy  i piec ok. 60 min. w temp. 180st.C do suchego patyczka.

    6. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 -3 blaty

  2. 1. Mleko zagotować 5min./90st.C/obr.2/ i dodać pozostałe zmielone orzechy. Odstawić do ostudzenia. Schłodzić w lodówce po ostudzeniu.

    2. Założyć motylek. Obr.4 i dodawać po łyżce masła. 

    3. Biszkopt przełożyć masą orzechową. Wierzch posmarować masą i posypać kilkoma posiekanymi orzechami,.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

ciasto można ozdobić posypując kilkoma zmielonymi orzechami i położyć kilka połówek orzechów po brzegu ciasta


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Na biszkopt ubijamy cale jaja? czy najpierw...

    Zgłoszony przez ewelinamor na marca 2, 2018 at 08:21.

    Na biszkopt ubijamy cale jaja? czy najpierw białka potem dodajemy zołtka jak w zwykłym biszkopcie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne! Robiłam na święta i wszystkim...

    Zgłoszony przez malgorzatasocha@op.pl na stycznia 1, 2017 at 12:29.

    Ciasto pyszne! Robiłam na święta i wszystkim bardzo smakowało. Dodałam wprawdzie cukier do masy sugerując się komentarzami, ale myślę, że bez cukru w masie też byłby super. Dodaje do ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaka wielkosc

    Zgłoszony przez siuniah na czerwca 8, 2016 at 21:54.

    jaka wielkosc tortownicy????dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • udało sie sie ciasto a byłem

    Zgłoszony przez daniel82 na lutego 6, 2015 at 15:15.

    udało sie sie ciasto a byłem  przekonany ze wyjdzie jakis zakalec Ciasto pyszne orzechy dałem na 10 s jednak do masy dodałem  2-3 łyzki cukru pudru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt pyszny, bardzo

    Zgłoszony przez makus na września 2, 2014 at 10:24.

    Biszkopt pyszny, bardzo ładnie wyrusltmrc_emoticons.-) tylko krem jest wogole nie słodki czuć tylko i wyłącznie masłotmrc_emoticons.-( czy to normalne? 1 szkl.mleka, 1 szkl orzechow zmielonych i kostka masła i to wszystko z czego jest zrobiony krem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubie wszystkie ciasta

    Zgłoszony przez lilly20 na marca 28, 2014 at 19:42.

    Bardzo lubie wszystkie ciasta z orzechami.

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam, mój błąd, już

    Zgłoszony przez lidien na stycznia 25, 2014 at 07:45.

    przepraszam, mój błąd, już poprawione tmrc_emoticons.) dziękuję za uwagę

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę nie rozumiem pkt.2 w

    Zgłoszony przez Agn. na stycznia 25, 2014 at 02:50.

    Trochę nie rozumiem pkt.2 w wykonaniu biszkoptu, tzn.pisze aby ubić jajka z motylkiem na obr. 5 a przecież maksymalna prędkość motylka to 4 (?)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze