3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

NEKTARYNKI z cytrynową kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

KRUSZONKA

  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 10 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki krupczatki

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg nektarynek obranych, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 4 jajka
5

Przygotowanie

    KRUSZONKA
  1. 1.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w Blokada naczynia miksującego i połączyć 5s. / obr.5

    2.Przesypać do miseczki, schować do lodówki

  2. CIASTO
  3. 1.Nektarynki przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić na nierówne kawałki (mogą być plasterki)

    2.Na pokrywie Blokada naczynia miksującego postawić miskę, odważyć mąkę, dodać proszek i skórkę cytrynową i wymieszać żeby składniki się połączyły

    3.Do suchego Blokada naczynia miksującego  wsypać cukier i zmielić na puder 12 s. / obr.10

    4.Na noże założyć motylek, dodać masło i ucierać 2 min. / obr.2,5

    5.Ustawić obroty w pozycji 2,5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka (każde co 30 s.), ekstrat z wanilii a po nim stopniowo mąkę z proszkiem z miseczki.  Zdjąć motylek i jeśli na ściankach naczynia będzie niewymieszane ciasto, to kopystką zgarnąć do środka i wymieszać 10-15 s. / obr.5

    6. Piekarnik nastawić na 180*C

    7.Blaszkę ok. 28x40cm wyłożyć pergaminem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą; wylać na nią ciasto, wyrównać, Na wierzch ułożyć nektarynki i całość posypać obficie kruszonką.

    8.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.35-40 minut.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i nie wiem jak długo pozostaje świeże, bo rodzinka zjadła wszystko, gdy było jeszcze lekko ciepłe tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zamieniłam nektarynki na

    Zgłoszony przez juspel12 na sierpnia 4, 2014 at 11:29.

    Zamieniłam nektarynki na śliwki - też bardzo dobre.Z braku mąki krupczatki zużyłam 100 gr mąki pszennej i 50 gr mąki kukurydzianej- przez to kruszonka była bardzo chrupiąca

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko, bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez ElaK na września 19, 2013 at 12:50.

    Ilonko, bardzo się cieszę, że ciasto tak Wam przypadło do gustu  tmrc_emoticons.) U nas też często jest pieczone i nie tylko z nektarynkami, ostatnio było z gruszkami  tmrc_emoticons.)  Też pyszne  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj zrobiłam kolejny raz

    Zgłoszony przez ilonaw na września 18, 2013 at 18:19.

    dzisiaj zrobiłam kolejny raz tmrc_emoticons.) ledwo wyciągniety z piekarnika a już 1/3 brak Big Smile  pychota polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne pyszne ciacho do

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 29, 2013 at 16:41.

    Kolejne pyszne ciacho do wypróbowania tmrc_emoticons.D będzie na niedzielę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pysznie wyglada zrobię w

    Zgłoszony przez wanadek na sierpnia 28, 2013 at 20:25.

    Ale pysznie wyglada tmrc_emoticons.D zrobię w wekend. Napewno jest rewelacyjne w smaku tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto upieczone i prawie już

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 24, 2013 at 20:07.

    ciasto upieczone i prawie już zjedzone Big Smile  musiałam schować żeby na niedziele było coś do kawki tmrc_emoticons.;)  polecam bardzo dobre Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada smakowicie, kochanie,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 24, 2013 at 13:25.

    Wyglada smakowicie, kochanie, dodane do wypròbowania Big Smile  Buziaki Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, ale mi narobiłaś smaka z

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 24, 2013 at 07:23.

    Elu, ale mi narobiłaś smaka z samego ranka, może mi się uda jeszcze jutro upiec i poczęstować moich gości.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu ciasto wyglada pysznie

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 23, 2013 at 20:33.

    Eluniu ciasto wyglada pysznie tmrc_emoticons.D do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Owoce kładłam bezpośrednio na

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 23, 2013 at 19:50.

    Owoce kładłam bezpośrednio na cieście, bez obsypywania w mące  tmrc_emoticons.) Jutro piekę koleny raz bo rodzinka się domaga  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuje w weekend.

    Zgłoszony przez klaudiszja na sierpnia 23, 2013 at 19:44.

    Wypróbuje w weekend. Uwielbiam ciacha z owocami i kruszonką tmrc_emoticons.)

    A mam jeszcze pytanie, owoce to tak luzem kłaśc na ciasto czy obsypac je lekko mąką?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że ciasto Wam się

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 23, 2013 at 19:30.

    Cieszę się, że ciasto Wam się spodobało  tmrc_emoticons.)  Polecam do wypróbowania, bo naprawdę jest pyszne  tmrc_emoticons.)  Ja nektarynek nie obierałam ze skórki  tmrc_emoticons.)  Umyłam, wysuszyłam, wyjęłam pestki i pokroiłam na nierówne kawałki razem ze skórkątmrc_emoticons.)  Moje nektarynki były bardzo dojrzałe ale to ciastu nie przeszkadzało  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez asiula593 na sierpnia 23, 2013 at 18:47.

    dodaje do wypróbowania Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ,nektarynki bez skórki

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 23, 2013 at 18:37.

    Cooking 7 Elu ,nektarynki bez skórki ??? Dziękuję za przepis,ciasto na pewno pyszne Big Smile Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ciacho wygląda smakowicie

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 23, 2013 at 18:31.

    Elu ciacho wygląda smakowicie Love  chyba jutro upiekę aż mi ślinka cieknie jak na nie patrze Love a te nektarynki mają być ze skórką ?  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze