3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Najlepszy kakaowy biszkopt bezglutenowy (biszkopt jaglany bez glutenu)

  • 6 średnich jajek
  • 180g cukru pudru, w zdrowszej wersji ksylitolu zmielonego na puder
  • 100g mąki jaglanej
  • 40g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 50g (2 czubate łyżki) naturalnego kakao
  • 6
    1min
    Czas całkowity 1min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
  2. Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy cukier (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1-1,5min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
  3. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i kakao - całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
  4. Gotową masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o śr. 24cm lub kwadratowej formy 24x24cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Blachę do piekarnika rozgrzanego do 170℃ (termoobieg), po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160℃ i pieczemy biszkopt 40min.
  5. Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i "upuszczamy" go na blat lub podłogę z ok. 30-40cm (zapobiega to późniejszemu opadnięciu biszkopta). Biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia, po tym czasie wyciągamy go z formy (boki najlepiej wcześniej "objechać" nożem żeby łatwo doeszły od foremki) i przekrawamy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli chcecie przygotować tradycyjną (jasną) wersję biszkoptu to wystarczy całość kakao zastąpić mąką.



Uwaga![/b] Biszkopty bezglutenowe są nieco bardziej kruche, dlatego jeśli je przekroicie i będziecie chcieli jeden blat odłożyć na bok róbcie to ostrożnie, wkładając dłonie pod cały blat a nie łapiąc jedynie za brzegi!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy