3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAXI KING (bez pieczenia)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

400 g maślanych herbatników

1 puszka masy kajmakowej

POLEWA

  • 200 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

MASA

  • 400 g serka waniliowego, (np. Danio)
  • 3 szklanki mleka w proszku, (np. Łaciate)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. MASA:

    1. Do suchego Blokada naczynia miksującego włóż cukier i rozdrobnij 6 s. / obr. 10.

    2. Dodaj masło i ucieraj 5 min. /obr. 4-6. Stopniowo dodawaj (na przemian) mleko w proszku i serek. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka masa (czas ucierania można wydłużyć).

    POLEWA:

    1. Do suchego Blokada naczynia miksującego włóż czekolady i rozdrobnij 5 s. /obr. 8. Rrozpuść je podgrzewając 2 min. /100*C/ obr. 1.

    2. Dodaj orzeszki i wymieszaj je z czekoladą 10 s. /Obroty wsteczne/ obr.2.

    WYKOŃCZENIE:

    1. Prostokątną formę o wymiarach około 24x37cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    2. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Na nie wyłóż połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.

    3. Rozsmaruj na herbatnikach masę kajmakową, a na niej połóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.

    4. Polej polewą.

    5. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Przechowuj w lodówce. Smacznego!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto bardzo, bardzo słodkie i bardzo dobre 🙂...

    Zgłoszony przez Patrycja_Z na lutego 5, 2021 at 19:14.

    Ciasto bardzo, bardzo słodkie i bardzo dobre 🙂 Dobrze, że miałam więcej herbatników bo na blachę o wymiarach podobnych do tych z przepisu wyszło ich ok. 600 g. Zgodnie z sugestiami z komentarzy do polewy czekoladowej dodałam mleka. Wyszło super. Ciasto jest mało pracochłonne, więc pewnie jeszcze nie raz je zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na listopada 7, 2017 at 22:33.

    ja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego wiecej.czekolary tez dode wiecej do tego przepisu i czasem robie tylko z deserowej zeby zbyt słodko nie było. oszukuję na zmniejszonej ilości masłatmrc_emoticons.;) ale jest mega

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety podana ilosc

    Zgłoszony przez paulaa522 na października 7, 2016 at 22:18.

    Niestety podana ilosc herbatników jest za mała ;( nie miałam zapasu i teraz muszę czekać do jutra żeby dokończyć dzieła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, najlepsze na

    Zgłoszony przez aptasz na września 6, 2016 at 19:11.

    Super przepis, najlepsze na drugi dzień tmrc_emoticons.;-) nie dodaję cukru, masy kajmakowej kładę tylko połowę porcji i daję wiecej proporcjonalnie gorzkiej czekolady i tak jak ktoś doradził odrobinę mleka żeby lepij się rozprowadziło, aha i mam mnóstwo orzechów włoskich, więc takie dodałam i wszystko jest super. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciasto, które

    Zgłoszony przez malanki na sierpnia 25, 2016 at 17:48.

    Przepyszne ciasto, które robię od 2 lat. Teraz zrobię je w termomixe. Zgadzam się z powyższymi sugestiami: można zmniejszyć dawkę cukru, do polewy dodaję 1/3  szklanki mleka( łatwiej ją rozprowadzić na herbatnikach i lepiej się kroi ciasto). Osobiście wolę do polewy dodawać orzeszki solone. Kiedyś dodałam bez soli i ciasto było zbyt słodkie. Uważam, że nie da się zastąpić mleka w proszku innym składnikiem, bo to ono nadaje specyficzny, przepyszny smak. Życzę smacznego tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co można zamoast mleka w

    Zgłoszony przez edyta1973 na sierpnia 24, 2016 at 13:34.

    A co można zamoast mleka w proszku? Niestety noe mogę mleka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wczoraj i ciasto

    Zgłoszony przez anna_102 na sierpnia 7, 2016 at 09:18.

    Zrobiłam wczoraj i ciasto dobre ale mega mega słodkie, sugeruje nie dodawać już cukru do i tak słodkiego serka waniliowego a do polewy dodać masło lub mleko aby wyszła mniej twarda bo ciężko pokroić, po prostu się łamie. Ciasto warte wypróbowania po delikatnej modyfikacji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za sugestię... już

    Zgłoszony przez Luberdowie na sierpnia 4, 2016 at 13:48.

    Dziękuję za sugestię... już poprawiłam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten karmel to rozumiem,że

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 4, 2016 at 12:37.

    Ten karmel to rozumiem,że gotowy w puszce tak? Bo nie ma w składnikach....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze