Składniki
20 porcja/porcje/porcji
400 g maślanych herbatników
1 puszka masy kajmakowej
POLEWA
- 200 g solonych orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
MASA
- 400 g serka waniliowego, (np. Danio)
- 3 szklanki mleka w proszku, (np. Łaciate)
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
MASA:
1. Do suchego
włóż cukier i rozdrobnij 6 s. / obr. 10.
2. Dodaj masło i ucieraj 5 min. /obr. 4-6. Stopniowo dodawaj (na przemian) mleko w proszku i serek. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka masa (czas ucierania można wydłużyć).
POLEWA:
1. Do suchego
włóż czekolady i rozdrobnij 5 s. /obr. 8. Rrozpuść je podgrzewając 2 min. /100*C/ obr. 1.
2. Dodaj orzeszki i wymieszaj je z czekoladą 10 s. /
/ obr.2.
WYKOŃCZENIE:
1. Prostokątną formę o wymiarach około 24x37cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Na nie wyłóż połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
3. Rozsmaruj na herbatnikach masę kajmakową, a na niej połóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.
4. Polej polewą.
5. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przechowuj w lodówce. Smacznego!!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego...
ja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego wiecej.czekolary tez dode wiecej do tego przepisu i czasem robie tylko z deserowej zeby zbyt słodko nie było. oszukuję na zmniejszonej ilości masła
ale jest mega
Niestety podana ilosc
Niestety podana ilosc herbatników jest za mała ;( nie miałam zapasu i teraz muszę czekać do jutra żeby dokończyć dzieła.
Super przepis, najlepsze na
Super przepis, najlepsze na drugi dzień
nie dodaję cukru, masy kajmakowej kładę tylko połowę porcji i daję wiecej proporcjonalnie gorzkiej czekolady i tak jak ktoś doradził odrobinę mleka żeby lepij się rozprowadziło, aha i mam mnóstwo orzechów włoskich, więc takie dodałam i wszystko jest super.
Przepyszne ciasto, które
Przepyszne ciasto, które robię od 2 lat. Teraz zrobię je w termomixe. Zgadzam się z powyższymi sugestiami: można zmniejszyć dawkę cukru, do polewy dodaję 1/3 szklanki mleka( łatwiej ją rozprowadzić na herbatnikach i lepiej się kroi ciasto). Osobiście wolę do polewy dodawać orzeszki solone. Kiedyś dodałam bez soli i ciasto było zbyt słodkie. Uważam, że nie da się zastąpić mleka w proszku innym składnikiem, bo to ono nadaje specyficzny, przepyszny smak. Życzę smacznego
A co można zamoast mleka w
A co można zamoast mleka w proszku? Niestety noe mogę mleka
Zrobiłam wczoraj i ciasto
Zrobiłam wczoraj i ciasto dobre ale mega mega słodkie, sugeruje nie dodawać już cukru do i tak słodkiego serka waniliowego a do polewy dodać masło lub mleko aby wyszła mniej twarda bo ciężko pokroić, po prostu się łamie. Ciasto warte wypróbowania po delikatnej modyfikacji.
Dziękuję za sugestię... już
Dziękuję za sugestię... już poprawiłam
Ten karmel to rozumiem,że
Ten karmel to rozumiem,że gotowy w puszce tak? Bo nie ma w składnikach....