3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Malinowy sernik na zimno


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Do dekoracji: malinki:)

MASA MALINOWA

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 350 g malin, (świeżych lub mrożonych)
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody)

MASA ŚMIETANKOWA

  • 4 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, (wykonanego w TM)
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g schłodzonej śmietany 30% lub 36%

SPÓD

  • 50 g białej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 170 g maślanych herbatników
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Spód:

    1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na spód i wymieszać 10 s./ obr. 4.

    2. Powstałą masę wgnieść w tortownicę  (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).

    Masa śmietankowa:

    1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do wystudzenia.

    2. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK: Do Blokada naczynia miksującego dodać kremówkę i ubić na sztywno na obr. 4, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy.

    3. Miksować dalej na obr. 3, dodając po łyżce serka mascarpone, a na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę.

    4. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.

    Masa malinowa:

    1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do wystudzenia.

    2. W Blokada naczynia miksującego maliny zblednować razem z cukrem pudrem 5 s. /obr.4.

    3. Dodać jogurt grecki i wymieszać 10 s./obr. 4, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając.

    4. Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.

    Wykończenie:

    Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przechwywać w lodówce!

Smacznego!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne puszyste delikatne

    Zgłoszony przez leszczuuuu na września 1, 2016 at 16:28.

    Pyszne puszyste delikatne wysmienite tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proste i smaczne

    Zgłoszony przez djakub na sierpnia 28, 2016 at 16:56.

    Bardzo proste i smaczne ciasto!!! Choć trochę zmodyfikowane po swojemu. Efekt wow. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze