3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Malinowa chmurka


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Beza z migdałami

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40-50 g płatków migdałów

Krem śmietankowy

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Galaretka z malinami

  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3 malinowe galaretki, (każda na 500 ml wody)
  • 600 g malin, (świeżych lub mrożonych)

Składniki na ciasto kruche

  • 100 g masła extra
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta kruchego
  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Składniki na kruchy spód umieścić w Closed lid i wymieszać 30 sek./obr. 4. Wyjąć ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

    Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

    Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

    Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

     

    Wykonanie galaretki z malinami:

    3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

    Jeśli używacie mrożonych malin to można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.

    Wykonanie kremu śmietankowego:

    Wszystkie składniki umieścić w Closed lid. Założyć motylek i ubić obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu. 

    Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

    Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Wykonanie bezy:

    Białka umieścić w Closed lid. Założyć motylek, ubijać obr. 4/3 min. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem).  Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

     

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

    Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne

    Zgłoszony przez kwojdat0 na października 19, 2019 at 10:10.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:24.

    Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:23.

    Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:19.

    SmileCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto!...

    Zgłoszony przez Ania_2003 na czerwca 29, 2019 at 10:41.

    Super ciasto!
    W cale nie jest trudne ( bo jak zobaczyłam opis to się przeraziłam). Najłatwiej zacząć od bezy, później ciasto kruche. Smak wyśmienity...
    Więcej czasu trwa czekanie na schłodzenie ciasta na spód, wystudzenie bezy niż samo robienie ciasta.
    Do galaretki dodałam mrożone maliny, galaretka ścieła się momentalnie.
    Polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej...

    Zgłoszony przez wachalka na czerwca 22, 2019 at 19:03.

    Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej sie trzymasz przepisu tym lepsze wychodzi , nie kombinować !!! Jedna uwaga: Czasami się zdaża myślę że zależy to od skadników że bita smietana ubija się już po 1 minucie trzeba obserwować żeby zbyt długo nie ubijać co może skutkować zważeniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani...

    Zgłoszony przez kasia2304 na maja 11, 2019 at 20:34.

    a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani krem. Cry robiłam jak w przepisie i klapa. chyba lepszy mixer.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez Monalisa na maja 10, 2019 at 10:04.

    Witam

    Ciasto przepyszne własnie będę piekła ponownie dziasiaj na urodziny mojego synka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez kasia05 na kwietnia 27, 2019 at 20:32.

    Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało

    Zgłoszony przez Ewwffka na kwietnia 27, 2019 at 09:01.

    Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam

    Zgłoszony przez Agnieszka029 na kwietnia 20, 2019 at 09:01.

    Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już robię któryś raz. I ubijanie kremu...

    Zgłoszony przez daga-2010 na kwietnia 13, 2019 at 23:22.

    Już robię któryś raz. I ubijanie kremu wystarczy 1 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1anna1:23 cm

    Zgłoszony przez agabar20 na lutego 21, 2019 at 23:33.

    1anna1:23 cm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agabar20:jak duża tortownica?

    Zgłoszony przez 1anna1 na lutego 20, 2019 at 16:51.

    agabar20:jak duża tortownica?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!

    Zgłoszony przez Ziomul1 na lutego 2, 2019 at 21:53.

    Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commenti...

    Zgłoszony przez agabar20 na stycznia 3, 2019 at 17:11.

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/8/08978a964e4a83f58cfb19d3f31635b8.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/8/08978a964e4a83f58cfb19d3f31635b8.jpg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie...

    Zgłoszony przez agabar20 na stycznia 3, 2019 at 17:09.

    Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie co to nie kupiłam śmietany kremówki więc krem byl mascarpone tylko alei tak rewelacja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam wszystko robie w TM mase beze i ciasto ...

    Zgłoszony przez MONISI@ na grudnia 30, 2018 at 12:09.

    uwielbiam Love wszystko robie w TM mase beze i ciasto
    bedzie goscila na sywestra czyli zkonczy stary rok i rozpocznie nowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko...

    Zgłoszony przez MONISI@ na grudnia 30, 2018 at 11:37.

    kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko na pracochlonne ale nie jest Wink a warto zrobic bo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z...

    Zgłoszony przez MAgda32 na grudnia 23, 2018 at 14:08.

    Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z przepisem za wyjątkiem kremu, na który mam swój własny sposób. A mianowicie krem obserwuje zaglądając do środka. U mnie wystarczyła 1.30 min żeby krem się zrobił. Po 3 min z pewnością by się zwazyl. Nie mniej jednak polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne. Moja rodzinka zachwycona.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo...

    Zgłoszony przez Krysiak1 na listopada 12, 2018 at 21:23.

    Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac!Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej.Najpierw bezę godzinkę w 140 stopni.W tym czasie kruche ciasto.Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod.Maliny tylko zamrozone!W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami 15 minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny.Na wystudzony spod galaretkę i do lodowki potem krem bezę i już!Krem robię zawsze z 30%+150g cukru pudru i mascarpone dałam 2szt.Krem idealny! Oczywiście wszystko na duza blaszkę!Pychotka!I można zmieścić się spokojnie w 2 godzinki Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ochote spróbować ale przeraża mnie...

    Zgłoszony przez kasia2304 na listopada 12, 2018 at 11:08.

    Mam ochote spróbować ale przeraża mnie trudnosć,czas jaki trzeba na to poświęcić no i komentarze o zważonym kremie. A już mi ślinka cieknie na samą myśl...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewaja napisał:...

    Zgłoszony przez sarenka75 na października 30, 2018 at 17:28.

    ewaja napisał:
    Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie, mikserem. W TM zawsze mi się warzy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!

    Zgłoszony przez aggiek4 na września 30, 2018 at 15:58.

    Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, ostatnio u nas faworyt

    Zgłoszony przez Monkor4071 na sierpnia 30, 2018 at 11:54.

    Przepyszne, ostatnio u nas faworyttmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie ...

    Zgłoszony przez katlac na czerwca 20, 2018 at 10:57.

    Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie tmrc_emoticons.;-)
    Bezę suszyłam w 120ºC przez 1 h (białka z szczyptą soli ubijałam 3min/37ºC/obr.4 bez miarki, stopniowo dodając cukier puder. Kolejne ubijanie 3min/37ºC/obr.4 dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z cytryny).
    Ciasto kruche piekłam w 180ºC.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie,...

    Zgłoszony przez ewaja na maja 2, 2018 at 20:18.

    Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie, mikserem. W TM zawsze mi się warzy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nasze ulubione...polecam

    Zgłoszony przez mamalanel na kwietnia 3, 2018 at 14:31.

    Nasze ulubione...polecamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy...

    Zgłoszony przez Gabriela_2008 na marca 30, 2018 at 20:08.

    Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy ktoś może powiedzieć co zrobiłam źle?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie...

    Zgłoszony przez Gabriela_2008 na marca 30, 2018 at 20:06.

    Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie mogłam jej oderwać i cała się połamała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest...

    Zgłoszony przez edytka_33 na lutego 27, 2018 at 09:03.

    Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest super, beza wyszła bardzo dobra, taka jak trzeba. Piekłam ją dzień wcześniej.Zachowuje chrupkość. Smak niebiański

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja

    Zgłoszony przez Crazyandzia23 na lutego 1, 2018 at 22:17.

    Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam...

    Zgłoszony przez Angelika_D na stycznia 2, 2018 at 11:59.

    Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam w wersji bez gutenu, więc z uwagi na brak galaretki malinowej użyłam truskawkowej i mrożonych truskawek. Świetny patent z dodaniem mrożonych owoców do galaretki. Stężała praktycznie natychmiast. Skorzystałam z podpowiedziw jednym z komentarzy i zmiksowałam owoce zanim dodałam je do galaretki. Naprawdę polecam. Najlepiej robić w kolejności: beza, gdy się piecze robimy ciasto i chłodzimy je w lodówce. Następnie przygotowujemy galaretkę, podczas pieczenia ciasta lekko przestygnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta miksowałam owoce, które dodałam do galareti i natychmiast wylałam na ciasto. Gdy ciasto z galaretką zastygało w lodówce przygotowałam krem, ale nie wrzucałam wszystkich składników od razu. Najpier około minuty ubiłam samą śmietanę, a potem dodałam pozostałe składniki. Mąż i goście zachwyceni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam Ciasto jest super, myslę że...

    Zgłoszony przez Grażyna21 na grudnia 30, 2017 at 18:45.

    Właśnie zrobiłam tmrc_emoticons.) Ciasto jest super, myslę że w Sylwestrową noc będzie wszystki smakować tmrc_emoticons.)
    Polecam mniam mniam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto już...

    Zgłoszony przez Magda.Lena na grudnia 8, 2017 at 23:34.

    Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto tmrc_emoticons.) już wiem że trzeba zacząć od bezy, potem galaretka, ciasto kruche a na koncu najszybciej krem tmrc_emoticons.) super przepis bardzo dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha. Od kilku dni chodziła za mną beza...

    Zgłoszony przez Fizilotta na grudnia 4, 2017 at 20:14.

    Ciasto pycha. Od kilku dni chodziła za mną beza i wtedy zrobiłam ten przepis. Zrobiłam tylko trzy zamienniki: 1. Białka jednak ubijałam tradycyjną metodą (znaczy sie mikserem), bo w thermosiu się w ogóle nie ubiły, 2. Zamiast ekstraktu waniliowego, którego nie moglam wtedy znaleźć, do cukru dorzuciłam jedną paczuszkę cukru waniliowego, 3. Śmietanę tez ubiłam tradycyjnie i oprócz tego jednak do ubijania nie radzę ich chłodzić, bo moja nie chciała się ubić(ale i to da się uratować - dodać galaretkę jakiegoś innego smaku jako żelatynę i mamy ekstra pyszność w środku tmrc_emoticons.) )

    Ale ogólnie polecam wszystkim ciacho tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto się...

    Zgłoszony przez Agniesia0101 na listopada 21, 2017 at 13:19.

    Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto się udało, polecam, pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne!!! Zrobilam z truskawkami i...

    Zgłoszony przez Gosia16a na listopada 13, 2017 at 18:09.

    Ciasto przepyszne!!! Zrobilam z truskawkami i truskawkowa galaretka. Polecam wszystkim przepis. REWELACJA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ciasto na świecie

    Zgłoszony przez hunke na listopada 2, 2017 at 14:13.

    Najlepsze ciasto na świecie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota wszyscy byli zachwyceni, długo sie robi...

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 1, 2017 at 16:19.

    Pychota wszyscy byli zachwyceni, długo sie robi ale warto, Jedyna modfikacja - dodałam mrożone maliny i truskawki które wcczesniej rozdrobniłam 10s obr 5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto PRZEPYSZNE!!!...

    Zgłoszony przez zdesio na października 27, 2017 at 12:29.

    Ciasto PRZEPYSZNE!!!
    Ja zrobiłam "truskawkową chmurkę" z uwagi na to, że lepiej mi smakują truskawki. Wszystko robiłam tak jak w przepisie. Dałam mrożone truskawki do gorącej galaretki. Te największe truskawki trochę poprzekrawałam, żeby nie były na cieście takie olbrzymie. Kremówkę z mascarpone ubijała niecałe 2 minuty. Wyszło ekstra. Ciasto zniknęło w mig.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja, warte zrobienia Zamroziłam...

    Zgłoszony przez ToczMar na października 3, 2017 at 07:58.

    Ciasto rewelacja, warte zrobienia tmrc_emoticons.) Zamroziłam sporo malin, żeby i w zimie można było zrobićtmrc_emoticons.) Niebo w gębie ;p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale faktycznie ciasto przepyszne. Nie mogliśmy...

    Zgłoszony przez Pimaro na września 15, 2017 at 13:40.

    Ale faktycznie ciasto przepyszne. Nie mogliśmy się oderwać tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uważam, że w przypadku dodania mrożonych malin,...

    Zgłoszony przez Pimaro na września 15, 2017 at 13:40.

    Uważam, że w przypadku dodania mrożonych malin, należy zmniejszyć ilość wody do przygotowania galaretki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne ciasto! jedno z lepszych jakie jadłam...

    Zgłoszony przez aizuz na sierpnia 30, 2017 at 19:12.

    przepyszne ciasto! jedno z lepszych jakie jadłamtmrc_emoticons.) polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hewan: Do galaretki trzeba wrzucić zamrożone...

    Zgłoszony przez Asia01 na sierpnia 20, 2017 at 08:12.

    hewan: Do galaretki trzeba wrzucić zamrożone maliny i 5 minut galaretka gotowa nawet trzeba pilnować, żeby za szybko nie stężała. Żeby skrócić Pani czas w robieniu jednego dnia tego ciasta to podpowiem, że beza może leżeć nawet tydzień czasu tylko przykryta ściereczką. Ja tak robię w tygodniu piekę bezy a np. w sobotę resztę. Nawet jak mam świeże maliny to i taki je mrożę, żeby nie czekać później długo na galaretkęWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czytając Wasze komentarze chciałabym...

    Zgłoszony przez Asia01 na sierpnia 20, 2017 at 08:05.

    Czytając Wasze komentarze chciałabym podpowiedzieć, że najlepsza śmietana do ubijania to jest 30% śmietana z BIEDRONKI jeszcze nigdy mi się nic nie stało z tą masą, a piekę to ciasto już od października 2016 i to co tydzień, bo mój mąż i syn uwielbiają to ciasto. CIASTO PYSZNE!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Iwciach:...

    Zgłoszony przez hewan na sierpnia 9, 2017 at 23:12.

    Iwciach:
    Chyba trzeba zrobić tak jak Ty proponujesz bo inaczej to ciasto jest zbyt pracochłonne. Zrobiłam raz i nie wiem czy powtórzę, za dużo czasu mi zajęło, a dodatkowo podniosła mi ciśnienie godzinę tężejąca w lodówce galaretka Puzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gościom smakowało, świetnie wyglada. Wcale nie...

    Zgłoszony przez Rodopsyna na sierpnia 6, 2017 at 23:24.

    Gościom smakowało, świetnie wyglada. Wcale nie takie trudne, jakbym sie spodziewała. Świetny patent z mrożonymi owocami, nie trzeba czekać, aż galaretka sie zsiądzie. Zawsze miewałam problem, kiedy wyławiać tężejącą galaretkę. Najwiekszy problem miałam z kremem - nie wyszedł zadawalający. Całość dogna polecenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER!!

    Zgłoszony przez Ajka22 na lipca 24, 2017 at 14:40.

    SUPER!!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •