thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Beza z migdałami

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40-50 g płatków migdałów

Krem śmietankowy

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Galaretka z malinami

  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3 malinowe galaretki, (każda na 500 ml wody)
  • 600 g malin, (świeżych lub mrożonych)

Składniki na ciasto kruche

  • 100 g masła extra
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta kruchego
  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Składniki na kruchy spód umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 30 sek./obr. 4. Wyjąć ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

    Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

    Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

    Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

     

    Wykonanie galaretki z malinami:

    3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

    Jeśli używacie mrożonych malin to można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.

    Wykonanie kremu śmietankowego:

    Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek i ubić obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu. 

    Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

    Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Wykonanie bezy:

    Białka umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek, ubijać obr. 4/3 min. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem).  Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

     

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

    Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).

Porady

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Malinowa chmurka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: