Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Beza z migdałami
- 3 białka, w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 40-50 g płatków migdałów
Krem śmietankowy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Galaretka z malinami
- 3 szklanki wrzącej wody
- 3 malinowe galaretki, (każda na 500 ml wody)
- 600 g malin, (świeżych lub mrożonych)
Składniki na ciasto kruche
- 100 g masła extra
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
- 3 żółtka
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na kruchy spód umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 30 sek./obr. 4. Wyjąć ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Wykonanie galaretki z malinami:
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Jeśli używacie mrożonych malin to można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.
Wykonanie kremu śmietankowego:
Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek i ubić obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu.
Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Wykonanie bezy:
Białka umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek, ubijać obr. 4/3 min. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem). Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego
.
Wykonanie ciasta kruchego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMożna nałożyć beze nic się nie stanie. Ja tak...
Można nałożyć beze nic się nie stanie. Ja tak robiłam i było ok. Nawet na drugi i trzeci dzień nic nie traci
Cześć. Przymierzam się do tego ciasta. Mam...
Cześć. Przymierzam się do tego ciasta. Mam pytanie dla doświadczonych. Czy np przygotowując dzień wcześniej całość beza nie " rozpuści" się do nast dnia, czy ew lepiej przygotować wszystko dzień wcześniej z tą różnicą, że beze nałożyć w dniu serwowania - tylko, czy dobrze się przyklei do masy ? Proszę o rady jak robicie. Z góry dziękuję
Pierwszy raz gdy robiłam-nie wyszło. Za drugim i...
Pierwszy raz gdy robiłam-nie wyszło. Za drugim i trzecim razem - mega! Będę robić często!
Ciasto zrobione, wydaje się trudne ale w...
Ciasto zrobione, wydaje się trudne ale w rzeczywistości łatwo się robi. Chyba bezę za krótko piekłam bo przykleiła się do papieru, reszta super. Pewnie będzie częstym gościem na stole 😋😀
najlepsze ciasto - też daję mrożone maliny i...
najlepsze ciasto - też daję mrożone maliny i jagody
Polecam, bardzo smaczne ciasto, dzisiaj dla...
Polecam, bardzo smaczne ciasto, dzisiaj dla odmiany z truskawkami
kasia2304: ja przykrywam miarkę tylko na...
kasia2304: ja przykrywam miarkę tylko na chwilkę, bo na początku chlapie. Później ją ściągam i obserwuję masę, bo za każdym razem wychodzi mi inny czas ubijania.
Póki co, HIT moich wypieków. Kogo nie...
Póki co, HIT moich wypieków. Kogo nie poczęstuję, ten chwali. Przepis super.
Zawsze daję owoce (truskawki/ maliny) mrożone, więc mam krótki czas tężejacej galaretki.
Zaczynam od bezy, następnie kruche, galaretka i bita śmietana.
Bardzo dobre ciasto. Bałam się robić bo...
Bardzo dobre ciasto. Bałam się robić bo wydawało się mega trudne, ale tylko tak sięwydawało
Dziś robie już kolejny raz. Smacznego i polecam !
Mistrzostwo ❤️😏
Mistrzostwo ❤️😏
kasia2304: ja niestety też, ciasto kruche się...
kasia2304: ja niestety też, ciasto kruche się pokruszlo, galaretka się nie ścięła tylko wszystko wsiaklo w ciasto, porażka 😭😭😭
Ciasto mega łatwe krem idealny ! Pyszny ! ...
Ciasto mega łatwe
krem idealny ! Pyszny !
super przepis ❤️
basiapi1:...
basiapi1:
Formę o wymiarach 23 x 33 cm
Jaka wielkość tortownicy?
Jaka wielkość tortownicy?
Przepis idealny. Ciężko było mi tylko oderwać...
Przepis idealny. Ciężko było mi tylko oderwać bezę od papieru na którym schła całą noc, to było nie lada wyzwanie ale sie udało. Nie spodziewałam się że po dodaniu mrożonych malin galaretka tak szybko sie zetnie. Rewelacja. Polecam
Pyszne
Pyszne
Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...
Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.
Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...
Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.
(Brak tematu)
Super ciasto!...
Super ciasto!
W cale nie jest trudne ( bo jak zobaczyłam opis to się przeraziłam). Najłatwiej zacząć od bezy, później ciasto kruche. Smak wyśmienity...
Więcej czasu trwa czekanie na schłodzenie ciasta na spód, wystudzenie bezy niż samo robienie ciasta.
Do galaretki dodałam mrożone maliny, galaretka ścieła się momentalnie.
Polecam
Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej...
Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej sie trzymasz przepisu tym lepsze wychodzi , nie kombinować !!! Jedna uwaga: Czasami się zdaża myślę że zależy to od skadników że bita smietana ubija się już po 1 minucie trzeba obserwować żeby zbyt długo nie ubijać co może skutkować zważeniem.
a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani...
a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani krem.
robiłam jak w przepisie i klapa. chyba lepszy mixer.
Witam...
Witam
Ciasto przepyszne własnie będę piekła ponownie dziasiaj na urodziny mojego synka.
(Brak tematu)
Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało
Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało
Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam
Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam
Już robię któryś raz. I ubijanie kremu...
Już robię któryś raz. I ubijanie kremu wystarczy 1 min.
1anna1:23 cm
1anna1:23 cm
agabar20:jak duża tortownica?
agabar20:jak duża tortownica?
Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!
Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!
https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commenti...
Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie...
Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie co to nie kupiłam śmietany kremówki więc krem byl mascarpone tylko alei tak rewelacja.
uwielbiam wszystko robie w TM mase beze i ciasto ...
uwielbiam
wszystko robie w TM mase beze i ciasto
bedzie goscila na sywestra czyli zkonczy stary rok i rozpocznie nowy
kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko...
kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko na pracochlonne ale nie jest
a warto zrobic bo pyszne
Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z...
Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z przepisem za wyjątkiem kremu, na który mam swój własny sposób. A mianowicie krem obserwuje zaglądając do środka. U mnie wystarczyła 1.30 min żeby krem się zrobił. Po 3 min z pewnością by się zwazyl. Nie mniej jednak polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne. Moja rodzinka zachwycona.
Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo...
Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac!Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej.Najpierw bezę godzinkę w 140 stopni.W tym czasie kruche ciasto.Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod.Maliny tylko zamrozone!W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami 15 minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny.Na wystudzony spod galaretkę i do lodowki potem krem bezę i już!Krem robię zawsze z 30%+150g cukru pudru i mascarpone dałam 2szt.Krem idealny! Oczywiście wszystko na duza blaszkę!Pychotka!I można zmieścić się spokojnie w 2 godzinki Polecam!
Mam ochote spróbować ale przeraża mnie...
Mam ochote spróbować ale przeraża mnie trudnosć,czas jaki trzeba na to poświęcić no i komentarze o zważonym kremie. A już mi ślinka cieknie na samą myśl...
ewaja napisał:...
Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!
Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!
Przepyszne, ostatnio u nas faworyt
Przepyszne, ostatnio u nas faworyt
Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie ...
Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie
Bezę suszyłam w 120ºC przez 1 h (białka z szczyptą soli ubijałam 3min/37ºC/obr.4 bez miarki, stopniowo dodając cukier puder. Kolejne ubijanie 3min/37ºC/obr.4 dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z cytryny).
Ciasto kruche piekłam w 180ºC.
Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie,...
Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie, mikserem. W TM zawsze mi się warzy...
Nasze ulubione...polecam
Nasze ulubione...polecam
Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy...
Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy ktoś może powiedzieć co zrobiłam źle?
Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie...
Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie mogłam jej oderwać i cała się połamała.
Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest...
Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest super, beza wyszła bardzo dobra, taka jak trzeba. Piekłam ją dzień wcześniej.Zachowuje chrupkość. Smak niebiański
Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja
Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja
Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam...
Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam w wersji bez gutenu, więc z uwagi na brak galaretki malinowej użyłam truskawkowej i mrożonych truskawek. Świetny patent z dodaniem mrożonych owoców do galaretki. Stężała praktycznie natychmiast. Skorzystałam z podpowiedziw jednym z komentarzy i zmiksowałam owoce zanim dodałam je do galaretki. Naprawdę polecam. Najlepiej robić w kolejności: beza, gdy się piecze robimy ciasto i chłodzimy je w lodówce. Następnie przygotowujemy galaretkę, podczas pieczenia ciasta lekko przestygnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta miksowałam owoce, które dodałam do galareti i natychmiast wylałam na ciasto. Gdy ciasto z galaretką zastygało w lodówce przygotowałam krem, ale nie wrzucałam wszystkich składników od razu. Najpier około minuty ubiłam samą śmietanę, a potem dodałam pozostałe składniki. Mąż i goście zachwyceni.
Właśnie zrobiłam Ciasto jest super, myslę że...
Właśnie zrobiłam
Ciasto jest super, myslę że w Sylwestrową noc będzie wszystki smakować 
Polecam mniam mniam
Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto już...
Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto
już wiem że trzeba zacząć od bezy, potem galaretka, ciasto kruche a na koncu najszybciej krem
super przepis bardzo dziekuje