3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Malinowa chmurka


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Beza z migdałami

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40-50 g płatków migdałów

Krem śmietankowy

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Galaretka z malinami

  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3 malinowe galaretki, (każda na 500 ml wody)
  • 600 g malin, (świeżych lub mrożonych)

Składniki na ciasto kruche

  • 100 g masła extra
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta kruchego
  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Składniki na kruchy spód umieścić w Blokada naczynia miksującego i wymieszać 30 sek./obr. 4. Wyjąć ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

    Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

    Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

    Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

     

    Wykonanie galaretki z malinami:

    3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

    Jeśli używacie mrożonych malin to można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.

    Wykonanie kremu śmietankowego:

    Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego. Założyć motylek i ubić obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu. 

    Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

    Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Wykonanie bezy:

    Białka umieścić w Blokada naczynia miksującego. Założyć motylek, ubijać obr. 4/3 min. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem).  Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

     

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

    Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Można nałożyć beze nic się nie stanie. Ja tak...

    Zgłoszony przez edytka_33 na lutego 24, 2021 at 14:35.

    Można nałożyć beze nic się nie stanie. Ja tak robiłam i było ok. Nawet na drugi i trzeci dzień nic nie traci

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć. Przymierzam się do tego ciasta. Mam...

    Zgłoszony przez Wiki-0 na lutego 24, 2021 at 11:01.

    Cześć. Przymierzam się do tego ciasta. Mam pytanie dla doświadczonych. Czy np przygotowując dzień wcześniej całość beza nie " rozpuści" się do nast dnia, czy ew lepiej przygotować wszystko dzień wcześniej z tą różnicą, że beze nałożyć w dniu serwowania - tylko, czy dobrze się przyklei do masy ? Proszę o rady jak robicie. Z góry dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz gdy robiłam-nie wyszło. Za drugim i...

    Zgłoszony przez henrietta na stycznia 10, 2021 at 10:40.

    Pierwszy raz gdy robiłam-nie wyszło. Za drugim i trzecim razem - mega! Będę robić często!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobione, wydaje się trudne ale w...

    Zgłoszony przez ananasek na grudnia 6, 2020 at 07:46.

    Ciasto zrobione, wydaje się trudne ale w rzeczywistości łatwo się robi. Chyba bezę za krótko piekłam bo przykleiła się do papieru, reszta super. Pewnie będzie częstym gościem na stole 😋😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepsze ciasto - też daję mrożone maliny i...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na października 28, 2020 at 21:26.

    najlepsze ciasto - też daję mrożone maliny i jagody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bardzo smaczne ciasto, dzisiaj dla...

    Zgłoszony przez EdytaKK na października 3, 2020 at 10:28.

    Polecam, bardzo smaczne ciasto, dzisiaj dla odmiany z truskawkami tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kasia2304: ja przykrywam miarkę tylko na...

    Zgłoszony przez anna.chodan na sierpnia 6, 2020 at 10:06.

    kasia2304: ja przykrywam miarkę tylko na chwilkę, bo na początku chlapie. Później ją ściągam i obserwuję masę, bo za każdym razem wychodzi mi inny czas ubijania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Póki co, HIT moich wypieków. Kogo nie...

    Zgłoszony przez anna.chodan na sierpnia 6, 2020 at 09:59.

    Póki co, HIT moich wypieków. Kogo nie poczęstuję, ten chwali. Przepis super.
    Zawsze daję owoce (truskawki/ maliny) mrożone, więc mam krótki czas tężejacej galaretki.
    Zaczynam od bezy, następnie kruche, galaretka i bita śmietana.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Bałam się robić bo...

    Zgłoszony przez Wioletta24 na lipca 4, 2020 at 11:14.

    Bardzo dobre ciasto. Bałam się robić bo wydawało się mega trudne, ale tylko tak sięwydawało tmrc_emoticons.) Dziś robie już kolejny raz. Smacznego i polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mistrzostwo ❤️😏

    Zgłoszony przez angela1407 na czerwca 25, 2020 at 08:22.

    Mistrzostwo ❤️😏

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kasia2304: ja niestety też, ciasto kruche się...

    Zgłoszony przez jpbrod na czerwca 13, 2020 at 21:48.

    kasia2304: ja niestety też, ciasto kruche się pokruszlo, galaretka się nie ścięła tylko wszystko wsiaklo w ciasto, porażka 😭😭😭

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto mega łatwe krem idealny ! Pyszny ! ...

    Zgłoszony przez Kasiasrasiaa na kwietnia 20, 2020 at 19:43.

    Ciasto mega łatwe tmrc_emoticons.) krem idealny ! Pyszny !

    super przepis ❤️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • basiapi1:...

    Zgłoszony przez somegirl80 na grudnia 21, 2019 at 13:01.

    basiapi1:





    Formę o wymiarach 23 x 33 cm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka wielkość tortownicy?

    Zgłoszony przez basiapi1 na grudnia 14, 2019 at 10:09.

    Jaka wielkość tortownicy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis idealny. Ciężko było mi tylko oderwać...

    Zgłoszony przez mecia91 na listopada 26, 2019 at 19:26.

    Przepis idealny. Ciężko było mi tylko oderwać bezę od papieru na którym schła całą noc, to było nie lada wyzwanie ale sie udało. Nie spodziewałam się że po dodaniu mrożonych malin galaretka tak szybko sie zetnie. Rewelacja. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez kwojdat0 na października 19, 2019 at 10:10.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:24.

    Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:23.

    Bardzo dobre ciasto. Beza rewelacyjna. Następnym razem zrobie wersję z jagodami.Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 12:19.

    SmileCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto!...

    Zgłoszony przez Ania_2003 na czerwca 29, 2019 at 10:41.

    Super ciasto!
    W cale nie jest trudne ( bo jak zobaczyłam opis to się przeraziłam). Najłatwiej zacząć od bezy, później ciasto kruche. Smak wyśmienity...
    Więcej czasu trwa czekanie na schłodzenie ciasta na spód, wystudzenie bezy niż samo robienie ciasta.
    Do galaretki dodałam mrożone maliny, galaretka ścieła się momentalnie.
    Polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej...

    Zgłoszony przez wachalka na czerwca 22, 2019 at 19:03.

    Najlepsze ciasto pod słońcem. !!! Im bardziej sie trzymasz przepisu tym lepsze wychodzi , nie kombinować !!! Jedna uwaga: Czasami się zdaża myślę że zależy to od skadników że bita smietana ubija się już po 1 minucie trzeba obserwować żeby zbyt długo nie ubijać co może skutkować zważeniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani...

    Zgłoszony przez kasia2304 na maja 11, 2019 at 20:34.

    a ja się zawiodłam. nie wyszła mi ani beza ani krem. Cry robiłam jak w przepisie i klapa. chyba lepszy mixer.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez Monalisa na maja 10, 2019 at 10:04.

    Witam

    Ciasto przepyszne własnie będę piekła ponownie dziasiaj na urodziny mojego synka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez kasia05 na kwietnia 27, 2019 at 20:32.

    Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało

    Zgłoszony przez Ewwffka na kwietnia 27, 2019 at 09:01.

    Pyszna i nie taka trudna jakby się wydawało

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam

    Zgłoszony przez Agnieszka029 na kwietnia 20, 2019 at 09:01.

    Pychotka jest naprawdę pyszna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już robię któryś raz. I ubijanie kremu...

    Zgłoszony przez daga-2010 na kwietnia 13, 2019 at 23:22.

    Już robię któryś raz. I ubijanie kremu wystarczy 1 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1anna1:23 cm

    Zgłoszony przez agabar20 na lutego 21, 2019 at 23:33.

    1anna1:23 cm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agabar20:jak duża tortownica?

    Zgłoszony przez 1anna1 na lutego 20, 2019 at 16:51.

    agabar20:jak duża tortownica?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!

    Zgłoszony przez Ziomul1 na lutego 2, 2019 at 21:53.

    Krem zdecydowanie 30 s. Wystarczy !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commenti...

    Zgłoszony przez agabar20 na stycznia 3, 2019 at 17:11.

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/8/08978a964e4a83f58cfb19d3f31635b8.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/8/08978a964e4a83f58cfb19d3f31635b8.jpg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie...

    Zgłoszony przez agabar20 na stycznia 3, 2019 at 17:09.

    Zrobiłam. Pycha. Mój mąż zachwycony. Jedynie co to nie kupiłam śmietany kremówki więc krem byl mascarpone tylko alei tak rewelacja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam wszystko robie w TM mase beze i ciasto ...

    Zgłoszony przez MONISI@ na grudnia 30, 2018 at 12:09.

    uwielbiam Love wszystko robie w TM mase beze i ciasto
    bedzie goscila na sywestra czyli zkonczy stary rok i rozpocznie nowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko...

    Zgłoszony przez MONISI@ na grudnia 30, 2018 at 11:37.

    kasia2304:bardzo latwe do zrobienia wyglada tylko na pracochlonne ale nie jest Wink a warto zrobic bo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z...

    Zgłoszony przez MAgda32 na grudnia 23, 2018 at 14:08.

    Ciasto wyszło rewelacyjne. Zrobiłam zgodnie z przepisem za wyjątkiem kremu, na który mam swój własny sposób. A mianowicie krem obserwuje zaglądając do środka. U mnie wystarczyła 1.30 min żeby krem się zrobił. Po 3 min z pewnością by się zwazyl. Nie mniej jednak polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne. Moja rodzinka zachwycona.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo...

    Zgłoszony przez Krysiak1 na listopada 12, 2018 at 21:23.

    Ciasto rewelacja!Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac!Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej.Najpierw bezę godzinkę w 140 stopni.W tym czasie kruche ciasto.Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod.Maliny tylko zamrozone!W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami 15 minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny.Na wystudzony spod galaretkę i do lodowki potem krem bezę i już!Krem robię zawsze z 30%+150g cukru pudru i mascarpone dałam 2szt.Krem idealny! Oczywiście wszystko na duza blaszkę!Pychotka!I można zmieścić się spokojnie w 2 godzinki Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam ochote spróbować ale przeraża mnie...

    Zgłoszony przez kasia2304 na listopada 12, 2018 at 11:08.

    Mam ochote spróbować ale przeraża mnie trudnosć,czas jaki trzeba na to poświęcić no i komentarze o zważonym kremie. A już mi ślinka cieknie na samą myśl...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewaja napisał:...

    Zgłoszony przez sarenka75 na października 30, 2018 at 17:28.

    ewaja napisał:
    Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie, mikserem. W TM zawsze mi się warzy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!

    Zgłoszony przez aggiek4 na września 30, 2018 at 15:58.

    Na małej blaszcze 1 porcja, ba dużej 1,5!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, ostatnio u nas faworyt

    Zgłoszony przez Monkor4071 na sierpnia 30, 2018 at 11:54.

    Przepyszne, ostatnio u nas faworyttmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie ...

    Zgłoszony przez katlac na czerwca 20, 2018 at 10:57.

    Ciasto pyszne, zniknęło błyskawicznie tmrc_emoticons.;-)
    Bezę suszyłam w 120ºC przez 1 h (białka z szczyptą soli ubijałam 3min/37ºC/obr.4 bez miarki, stopniowo dodając cukier puder. Kolejne ubijanie 3min/37ºC/obr.4 dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z cytryny).
    Ciasto kruche piekłam w 180ºC.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie,...

    Zgłoszony przez ewaja na maja 2, 2018 at 20:18.

    Ciasto super. Krem jednak zrobiłam tradycyjnie, mikserem. W TM zawsze mi się warzy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nasze ulubione...polecam

    Zgłoszony przez mamalanel na kwietnia 3, 2018 at 14:31.

    Nasze ulubione...polecamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy...

    Zgłoszony przez Gabriela_2008 na marca 30, 2018 at 20:08.

    Wojenka: Miałam dokładnie ten sam problem. Cy ktoś może powiedzieć co zrobiłam źle?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie...

    Zgłoszony przez Gabriela_2008 na marca 30, 2018 at 20:06.

    Dlaczego beza przykleiła mi się do papieru? Nie mogłam jej oderwać i cała się połamała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest...

    Zgłoszony przez edytka_33 na lutego 27, 2018 at 09:03.

    Rewelacja, naprawdę warto zrobić. Ciasto jest super, beza wyszła bardzo dobra, taka jak trzeba. Piekłam ją dzień wcześniej.Zachowuje chrupkość. Smak niebiański

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja

    Zgłoszony przez Crazyandzia23 na lutego 1, 2018 at 22:17.

    Robiłam już 3 raz w tm5 . Rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam...

    Zgłoszony przez Angelika_D na stycznia 2, 2018 at 11:59.

    Ciasto przepyszne. Smakowało wszystkich. Robiłam w wersji bez gutenu, więc z uwagi na brak galaretki malinowej użyłam truskawkowej i mrożonych truskawek. Świetny patent z dodaniem mrożonych owoców do galaretki. Stężała praktycznie natychmiast. Skorzystałam z podpowiedziw jednym z komentarzy i zmiksowałam owoce zanim dodałam je do galaretki. Naprawdę polecam. Najlepiej robić w kolejności: beza, gdy się piecze robimy ciasto i chłodzimy je w lodówce. Następnie przygotowujemy galaretkę, podczas pieczenia ciasta lekko przestygnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta miksowałam owoce, które dodałam do galareti i natychmiast wylałam na ciasto. Gdy ciasto z galaretką zastygało w lodówce przygotowałam krem, ale nie wrzucałam wszystkich składników od razu. Najpier około minuty ubiłam samą śmietanę, a potem dodałam pozostałe składniki. Mąż i goście zachwyceni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam Ciasto jest super, myslę że...

    Zgłoszony przez Grażyna21 na grudnia 30, 2017 at 18:45.

    Właśnie zrobiłam tmrc_emoticons.) Ciasto jest super, myslę że w Sylwestrową noc będzie wszystki smakować tmrc_emoticons.)
    Polecam mniam mniam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto już...

    Zgłoszony przez Magda.Lena na grudnia 8, 2017 at 23:34.

    Pyszne ciasto! Długo się je robi ale warto tmrc_emoticons.) już wiem że trzeba zacząć od bezy, potem galaretka, ciasto kruche a na koncu najszybciej krem tmrc_emoticons.) super przepis bardzo dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •