Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
- 50 g brązowego cukru
- 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
- 6-7 łyżek wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- 50 g oleju kokosowego lub masła
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 50 g mąki ryżowej lub mielonych migdałów lb pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej tortowej
5
Przygotowanie
Przygotowanie:Owoce:
- Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na patelnię, dodać cukier, wanilię, cynamon, a także można dodać skórkę z pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
- Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody i dodać do śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.
Ciasto:
- Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. czas 1 min obr
"Ciasto"
- Dodać żółtka i wyrabiać 45 s obr
"Ciasto" . Wyciągnąc z
"Blokada naczynia miksującego" i złączyć w kulę. Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Mniejszą część włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i dodać wiórki kokosowe i połączyć czas 30 s obr
"Ciasto" Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem masła i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłożyć uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na miodowy kolor.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ciasto wychodzi bardzo kruche, jest rewelacyjne w smaku
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzciesze sie że smakowało
ciesze sie że smakowało
polecam!
Ciasto jest przepyszne, będę
Ciasto jest przepyszne, będę na pewno do niego wracać.
Aczkolwiek następnym razem zmniejszę ilość cukru.
<!--[if gte mso 9]>Normal0 <w:TrackFo