Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
masa
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 25 dag masła
Ciasto 2
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krokodyle oczy - Ciasto 1
- 0,5 łyżeczki amoniaku
- 25 dag margaryny
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Ciasto 1
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 słoik powideł
- 1 słoik wiśni w soku
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy 4 żółtka z cukrem pudrem 1 min. / obr 4.
Po otwarciu naczynia kopystką zgarnąć ze ścianek resztki, dodać mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, margarynę pokrojoną w paski "Blokada naczynia miksującego" 2 min "Ciasto" .
Po otwarciu naczynia zgarnąć ciasto ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" 2 min "Ciasto" .
Ciasto wyjąć. Podzielić na pół.
Żółtka utrzeć z cukrem 4 min. / 30s. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia "Blokada naczynia miksującego" 30 s / "Ciasto" . Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek, dodać ubite białka 30s / "Ciasto" .
Przelać do takiej samej formy co pieczono kruche ciasto, wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st. C, termoobieg 30-40 min.
Po wystygnięciu, zdjąć z góry skórkę biszkopta i nasączyć go lekko herbatą z cytryną i 2 łyżeczkami cukru.
Z mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko nastawiamy z cukrem do zagotowania. W połowie szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniczaną z mąką pszenną. Zagotować budyń Po ostygnięciu dodajemy budyń i masło do "Blokada naczynia miksującego" . Ucieramy 1 min. / obr 4-6.
Przełożenie ciasta:
ciasto 1 , masa , ciasto 2.
Możemy je udekorować polewą z czekolady i różnymi posypkami. Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekloady mlecznej
Krokodyle oczy - ciasto 1
Krorodyle oczy - ciasto 2
Krokodyle oczy - masa
Krokodyle oczy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto najlepiej pozostawić na 1 dzień, aby zmiękło Choć od razu też jest bardzo dobre ))
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiekawy przepis .
Ciekawy przepis .
lilly20
Ciekawy przepis .
Ciekawy przepis .
lilly20
Wygląda pysznie ,wieć do
Wygląda pysznie ,wieć do schowka ,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Wygląda pięknie ,wyprobujemy
Wygląda pięknie ,wyprobujemy