3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krokodyle oczy


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

masa

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag masła

Ciasto 2

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krokodyle oczy - Ciasto 1

  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Ciasto 1

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 słoik powideł
  • 1 słoik wiśni w soku
5

Przygotowanie

    Krokodyle oczy - ciasto 1
  1. Do Blokada naczynia miksującego dodajemy 4 żółtka z cukrem pudrem 1 min. / obr 4.

    Po otwarciu naczynia kopystką zgarnąć ze ścianek resztki, dodać mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, margarynę pokrojoną w paski Blokada naczynia miksującego 2 min Ciasto.

    Po otwarciu naczynia zgarnąć ciasto ze ścianek Blokada naczynia miksującego 2 min Ciasto.

    Ciasto wyjąć. Podzielić na pół.

  2. Jedną część rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierkiem.

  3. Posmarować powidłami.

  4. Drugą część włożyć do Blokada naczynia miksującego dodać 2 łyżeczki kakao 2 min. / Ciasto.

    Uformować kulki, do każdej włożyć wiśnię lub inne owoce lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyć kulki na powidłach. Upiec ciasto w temp. 170 st. C, termoobieg przez około 50 -60 min.

  5. Krorodyle oczy - ciasto 2
  6. Do naczynia włożyć motylek. Biała ubić na sztywną pianę 4 min. / obr 4. Przełożyć do innej miski. Z Blokada naczynia miksującego wyjąć motylek.

  7. Żółtka utrzeć z cukrem 4 min. / 30s. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia Blokada naczynia miksującego 30 s / Ciasto Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek, dodać ubite białka 30s / Ciasto.

    Przelać do takiej samej formy co pieczono kruche ciasto, wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st. C, termoobieg 30-40 min.

    Po wystygnięciu, zdjąć z góry skórkę biszkopta i nasączyć go lekko herbatą z cytryną i 2 łyżeczkami cukru.

  8. Krokodyle oczy - masa
  9. Z mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko nastawiamy z cukrem do zagotowania. W połowie szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniczaną z mąką pszenną. Zagotować budyń tmrc_emoticons.) Po ostygnięciu dodajemy budyń  i masło do Blokada naczynia miksującego. Ucieramy 1 min. / obr 4-6. 

  10. Krokodyle oczy
  11. Przełożenie ciasta:

    ciasto 1 , masa , ciasto 2.

    Możemy je udekorować polewą z czekolady i różnymi posypkami. Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekloady mlecznej tmrc_emoticons.) 

  12. Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto najlepiej pozostawić na 1 dzień, aby zmiękło tmrc_emoticons.) Choć od razu też jest bardzo dobre tmrc_emoticons.;)))


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz