3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KORZENNE CIASTO DYNIOWE (BEZGLUTENOWE)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

POLEWA (opcjonalnie)

  • 50 g czekolady gorzkiej 70%
  • 50 g mleka kokosowego

TORTOWNICA (ok. 27cm. średnicy)

CIASTO

  • 50 g xylitolu (lub 80g cukru trzcinowego)
  • 50 g cukru muscovado, (można pominąć i dać łącznie 80g xylitolu)
  • 6 jajek
  • 100 g miękkiego masła (lub 80g oleju kokosowego lub 70 g ulubionego oleju)
  • 10 g przyprawy do piernika (bez cukru), ew. zrobić w Thermomixie
  • 1 płaska łyżeczka sodki kuchennej
  • 500 g upieczonej dyni hokkaido
  • 100 g kaszy quinoa (komosy ryżowej), można zastąpić kaszą jaglaną
  • 150 g migdałów bez skórki (lub migdałów w słupkach)
5

Przygotowanie

  1. PIECZENIE DYNI

    1. piekarnik rozgrzać do temp. 190 st termoobieg, dynię przekroić na pół, rozkruszyć odrobinę oleju kokosowego na każdą połówkę, położyć na blasze skórka do dołu, piec 50 min, wystudzić, oddzielić miąższ od pestek i skóry (jeżeli skóra nie jest przypalona można ją również wykorzystać do ciasta

     

     

     

     

    CIASTO

    1. do naczynia miksującego włożyć migdały i quinoa, nałożyć miarkę, zmielić na mąkę 20s/obr 10, zgarnąć kopystka na dno naczynia i ponownie zmielić 10s/obr10, mąkę przesypać do innego naczynia (dodatkowo odłożyć łyżkę mąki do obsypania spodu tortownicy)

    2. do naczynia miksującego wsypać cukier, nałożyć miarkę, zmielić na puder 8s/obr.10

    3. dodać żółtka (białka odstawić), masło, nałożyć miarkę  i ucierać 2min/obr.5

    4. dodać kawałki upieczonej dyni, przyprawę do piernika, sodkę i wcześniej wykonaną mąkę, ucierać przy pomocy kopystki 20s/obr.6

    5. przełożyć do innego naczynia

    6. umyć Thermomix: 1000 g ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, zmiksować 8s/obr.10, przepłukać i osuszyć naczynie miksujące

    7.  nałożyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st./obr.4

    8. białka przełożyć do wcześniej wykonanej masy, delikatnie wymieszać silikonową łopatką (lub inną łyżką)

    9. gotową masę przelać do tortownicy (na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia lub wysmarować spód tortownicy olejem kokosowym i posypać mąką

    10. wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190st), piec na ruszcie, drugi poziom od dołu przez 50 min

    11. wyjąć ciasto z piekarnika od razu po skończeniu pieczenia i opuścić delikatnie tortownicę na podłogę z wysokości ok 30 cm, ten zabieg często wykonuje się po upieczeniu biszkoptów, wówczas jest duża szansa na to , że ciasto bardzo nie opadnie

    12. po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, i dolną część posmarować powidłami śliwkowymi (najlepiej bez cukru) wykonanymi w Thermomixie, lub dżemem z czarnej pożeczki

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 

Dodatkowo można wykonać polewę czekoladową (do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko kokosowe, podgrzać 3min/temp.80st/obr.2

Wersja bezmleczna ciasta- zamiast masła należy użyć twardego oleju kokosowego lub dowolnego oleju płynnego.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak, chodzi o to żeby włożyć

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na października 1, 2016 at 22:16.

    Tak, chodzi o to żeby włożyć kopystkę przez otwór pokrywy i mieszać nią gdy Thermomix uciera ciasto. Kopystke nic się nie stanie. Często to robię przy ciastach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałam zapytać bo jestem

    Zgłoszony przez agab8541 na września 27, 2016 at 21:17.

    Chciałam zapytać bo jestem świeża w obsłudze Thermomixa, chodzi mi o pkt 4. ...wcześniej wykonaną mąkę ucierać przy pomocy kopystki, tzn jak utrzeć?czy podczas pracy urządzenia może być włożona kopystka w otwór? Bo przecież obr 6 to jest w miarę szybko. Bardzo proszę o wytłumaczenie bo przepis jedt super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chyba troszkę bardziej

    Zgłoszony przez doniamimi na września 26, 2016 at 14:35.

    chyba troszkę bardziej płaskie. Ale sama dynia mi wyszła też raczej sucha. będę próbować dalej, wiem ze samemu trzeba potestować tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konsystencja mojego ciasta

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na września 24, 2016 at 10:56.

    Konsystencja mojego ciasta nie jest bardzo lejąca, ale można oczywiście ją rozcieńczyć np. większą ilością dyni. Moje ciasto  na zdjęciu nie jest też za bardzo wyrośnięte, a Pani wyszło bardziej płaskie????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chciałam zapytać jaką

    Zgłoszony przez doniamimi na września 23, 2016 at 14:34.

    chciałam zapytać jaką konsystencję powinno mieć ciasto kiedy przekładamy go do tortownicy? Mi wyszło dosyć gęste i zastanawiałam się czy jakoś go nie 'rozcięczyć'. Robię podobne ciasto z pieczonych buraków i tam konsystencja jest bardziej lejąca, tzn. przelewam do tortownicy, bardziej niż przekładam. Ciasto z dyni nie wyrosło mi jakoś specjalnie, ale w smaku było naprawdę pyszne. Zrobię napewno kolejne podejście tmrc_emoticons.-) Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis czyta się

    Zgłoszony przez AnulaK na listopada 4, 2015 at 15:58.

    Przepis czyta się przepysznietmrc_emoticons.-) Z przyjemnością wypróbuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze