Składniki
12 porcja/porcje/porcji
CIASTO
Masa Smietanowa
- 730 g śmietanka 30%
- 40 g Cukier puder
- 3 śmietan fix
- 1 galaretka żółta np.cytrynowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- sok z połowy cytryny
4-6 bananow
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Skladniki ciasta podaję tutaj, poniewaz nie moge zapisać ich tam gdzie być powinny ( muszę zgłosić ten fakt do moderatora) pojawia sie błąd i za każdym razem zapisuje tylko 2 skladniki albo wcale.
SKŁADNIKI NA CIASTO
1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
2 łyżki cacao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
4 - 6 BANANY
Do"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i ubić białka jaj obr.4 / 3,5 min.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier, cacao i proszek do pieczenia.
Wsypać do ubitych białek dodac żółtka, wlać olej i włączyć mieszanie na 2 - 2,5 min / obr.3,5 pod koniec dodać gorącą wodę.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 °C ok.40 min.
Wystudzić.
Z zimnego ciasta odciąć górną część tak ok.1/3 , połamać na mniejsze kawałki włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i pokruszyć 5 s. / obr.4.
Przesypać do miski. - W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia np do miseczki z zimną wodą.
Czekoladę połamać na kawałki włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5 sek. / obr.10. Przełożyć do miseczki.
Śmietankę z cukrem pudrem i fixami ubić obr.3 / 1,5 min.
Pod koniec ubijania dodać wystudzoną galaretkę i rozdrobnioną wcześniej czekoladę. - Banany obrać ze skórki przekroić wzdłuż na dwie połowy i ułożyć na upieczone ciasto brzuszkami do góry.
Skropić sokiem z cytryny.
Na banany wyłożyć masę śmietanową.
Na masę wysypać pokruszone wcześniej ciasto.
Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
CIASTO
MASA ŚMIETANOWA
OSTATNI ETAP
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ilość bananów zależy od ich wielkości. Przekrojone na pół, ciasno poukładane muszą zakryć calą powierzchnię ciasta.
Można użyć tortownicy wtedy ciasto będzie okrągłe co bardziej przypomina kopiec kreta, jednak ja robię w blaszce prostokątnej i kroję ciasto w kwadraty.
Znawcy ciasta po pierwszym kęsie nie mają watpliwosci, że to kopiec kreta.
Dlatego nie bądźmy drobiazgowi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPonieważ nie mogę wpisać składników bo...
Ponieważ nie mogę wpisać składników bo za kazdym razem gdy wpisze wszystkie zapisuje mi tylko dwa skladniki.
Dlatego podaję tutaj składniki ciasta reszta bez zmian.
CIASTO ;
1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cacao
4 jajka
3/4 szklanki oleju słonecznikowy
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
Przepraszam wszystkich za moje...
Przepraszam wszystkich za moje niedopatrzenie.dopisałem co trzeba.
Pozdrawiam wszystkich
Ile dodać maki i pozostałych skladnikow?
Ile dodać maki i pozostałych skladnikow?
Można podać dokładne ilości...
Można podać dokładne ilości składników, tj. jajka, mąka, cukier
A ile mąki i jajek? Cos ten przepis niepełny...
A ile mąki i jajek? Cos ten przepis niepełny...
Proszę o podanie ilości jajek, mąki i cukru bo...
Proszę o podanie ilości jajek, mąki i cukru bo w składzie ciasta jest tylko cacao i proszek do pieczenia