thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
26 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Kokosanka

  • 2 jajka cale
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowania cukier wanilinowy
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka 3-3,5%
  • 1 opakowania proszku do pieczenia, na 0,5 kg mąki
  • 200 g wiórki kokosowe
  • 1 niepełna szkl. cukru, do wymieszania z kokosem
  • 0,5 litra śmietanka 12% słodka, w kartoniku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i cukier wanilinowy umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wymieszać 3 min/obr.5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko - wymieszać 40s./obr.5. Ciasto wylać na blachę (u mnie 24x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i posypać cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C 30 minut. Na gorące ciasto wylać śmietankę.

Porady

To nie jest błąd w przepisie - śmietankę należy śmiało wylać na gorące ciasto (będzie troszkę "syczało" tmrc_emoticons.;)), ale tak ma być. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, przez wiele osób. Polecam - jak zrobicie raz, to będziecie je robić. KOKOSANKA JEST PRZEPYSZNA tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kokosanka

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 5, 2020 at 19:48

    A Śmietana z lodówki zimna czy pokojową temperatura?

  • lutego 1, 2020 at 15:42

    Przepis wydał mi sie fajny więc zrobiłam....Wszystko zgodnie z przepisem, nic nie zmieniałam.Po upieczeniu wyglądało dobrze, było wyrosniete, ładnie pachniało kokosem. Po wylaniu śmietanki /słodkiej 12% z firmy z dziewczyna w pasiastej spódnicy-żeby nie było że zła śmietana/ ciasto "usiadło". Po ostygnięciu i przekrojeniu ukazał sie wzorcowy zakalec- chyba że taką konsystencję ma mieć to ciasto. Ale nie wydaje mi się, bo nikomu nie samkowało -zbity gniot i tyle. Nie wiem co mogło być nie tak. Niestety wylądowało w koszu. Ja nie polecam.

  • listopada 18, 2018 at 21:09

    ko.mat@wp.pl: Ja używam zawsze słodkiej śmietanki firmy z dziewczyną w pasiastej spódnicy Wink. Śmietana nie może byc gęsta. Być może wybór śmietanki był decydujący. Często robię to ciasto i moja córka również - nam zawsze się udaje. Życzę powodzenia następnym razem.

  • listopada 18, 2018 at 19:36

    Ciasto po upieczeniu pięknie wyglądało i jeszcze piękniej pachniało. Zgodnie z przepisem na gorące ciasto wylałam 0,5 l śmietanki (tak jak podaje przepis) - i zrobiła się miazga. Ciasto całkowicie rozmiękło. Co zrobiłam źle? A może trzeba wziąć mniejszą ilość śmietanki?

  • lutego 10, 2017 at 13:45

    Tak, śmietankę wylać na gorące ciasto i już nie piec.

    Czekać aż wystygnie i zajadać tmrc_emoticons.) Smaczengo

  • stycznia 25, 2017 at 11:07

    Smietankę wylać po upieczeniu i już gotowe, nie piec ani chwili??

  • czerwca 24, 2016 at 15:33

    Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało tmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • czerwca 16, 2016 at 16:15
    5.0

    Przepyszne ciacho tmrc_emoticons.) mniam, właśnie skosztowalam . Szybko się robi i bardzo łatwe. 

Are you sure to delete this comment ?