3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks maślany


Wydrukuj:
4

Składniki

bakalie

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
  • 2/3 szklanki rodzynek, drobnych lub pokrojonych
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2/3 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej, lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy

ciasto

  • 300 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 duże jajka, temperatura pokojowa
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    bakalii
  1. Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 - 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.

  2. ciasta
  3. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dwie blaszki o długości około 23 cm wyłożyć papierem (dno), boki posmarować masłem.

    • Cukier puder zmielić: TURBO, 20-30 s, przesypać do innego naczynia.
    • Do miski włożyć miękkie masło Closed lid 5, około 5 minut, aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać na przemian po jednym jajku i po 2 łyżki przesianej mąki, dokładnie wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty do 4.
    • Masa może się "zważyć", ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
    • Dodać namoczone bakalie i wymieszać kopystką.
    • Masę wyłożyć do form, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 50-60 minut do czasu aż patyczek będzie suchy. Ostudzić na kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Trzymać zawinięty w folię aluminiową do tygodnia czasu.

    Pychotka! Zapraszam i życzę smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zachwycający smak 

    Zgłoszony przez mikulina na kwietnia 12, 2015 at 12:57.

    Zachwycający smak 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo ciekawy przepis ,

    Zgłoszony przez ginger na grudnia 30, 2014 at 17:14.

    bardzo ciekawy przepis , zaraz go wypróbuję  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowany na tegoroczne

    Zgłoszony przez leniut na kwietnia 6, 2013 at 23:26.

    Wypróbowany na tegoroczne Święta Wielkanocne. ZNAKOMITY!!! Wilgotny, świetna, niezwykle aromatyczna mieszanka bakaliowa, na pewno to będzie keks, który będzie powtarzany w moim domu!. Polecam polać wierzch polewą czekoladową, znalazłam przepis na forum, bazą jest czekolada mleczna, a skórkę z pomarańczy starłam grubą tarką - jest wtedy wyraźniejszy smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze