3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłka z kruszonką - udają jabłecznik


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 4 duże jabłka ( szara reneta jest najlepsza)
  • 2-3 łyżki rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
  • cynamon
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100g zimnego masła 82% tłuszczu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami i cynamonem.

    2. Do misy Closed lid wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło w kawałkach, wymieszać 6-10 sekund / obr.6

    Kruszonką posypać przygotowane jabłka i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół.

    Piec przez około 40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

     

    * Do rodzynek można dodać rumu, a cukier biały  zamienić na brązowy - podkreśla smak.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje fantastycznie.

Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. 

Bardzo dobrze deser będzie również smakował z  dodatkiem zmielonych orzechów.

Smakuje na ciepło i zimno z bitą śmietaną lub lodami.

Każdy Łasuch uwielbia kruszonkę, a tu jej pod dostatkiem.

Małe szaleństwo na pochmurne dni tmrc_emoticons.)

                                               Miłego gotowania Aganiok


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis super łatwe szybkie, ja dodałam na spód...

    Zgłoszony przez Ewa Jak na września 22, 2017 at 22:10.

    przepis super łatwe szybkie, ja dodałam na spód ciasto kruche i też wyszło super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty i szybki deser do

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na września 9, 2016 at 01:26.

    Prosty i szybki deser do niedzielnej kawy. Kruszonkę posypuję mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Można zapiekać różne owoce, np.truskawki, wiśnie, porzeczki, śliwki. Polecam, pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pięknie napisane. Pozdrawiam

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 30, 2016 at 09:36.

    tmrc_emoticons.) pięknie napisane. Pozdrawiam

    Kocham gotować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega smaczny i szybki, robie

    Zgłoszony przez AnnSz na marca 26, 2016 at 20:13.

    Mega smaczny i szybki, robie już drugi raz, rodzina pochlonęła pierwszy z predkością światła tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny pomysł. Też tak zrobię.

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 8, 2016 at 23:05.

    Fajny pomysł. Też tak zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne! dzięki!!

    Zgłoszony przez sarkaaa na stycznia 3, 2016 at 19:13.

    pyszne! dzięki!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny deser, smakuje całej

    Zgłoszony przez MonikaSH na grudnia 1, 2015 at 17:49.

    Pyszny deser, smakuje całej Rodzince, i dzieciom i dorosłym.  Podaję na ciepło,  bo tak szybko jest zjadany, że jie zdąża wystygnąć. Szczerze polecam i dziękuję autorce za prosty i bardzo smaczny pomysł na aromatyczną mini szarlotkę.  tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam już kilka razy i

    Zgłoszony przez Mamman na maja 13, 2015 at 20:58.

    Zrobilam już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło. Pyszne, szybkie w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam jabłka na ciepło

    Zgłoszony przez joaren na lutego 11, 2015 at 12:08.

    Uwielbiam jabłka na ciepło tmrc_emoticons.) Bardzo pyszne!! Podałam na ciepło z lodami  Love

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze