thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 10/27/13
zmieniono dnia: 10/27/13

Składniki

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek, 7 dkg cukru, 2 łyżki bułki tartej , garść rodzynek, cynamon., mały cukier waniliowy

  • Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej, 10 dkg cukru, cukier waniliowy, 1 jajko,2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,20g drożdży,100 g. zimnego masła, pokrojonego na kawałki.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i  wymieszać  10 sek/obr.6.
    Wyjąć i umieścić na ½ godz. w lodówce.


    Jabłka obrać ,podzielić na ósemki  , włożyć do naczynia i  rozdrobnić na mniejsze kawałki - kilka sek , poz.3-4.  Wsypać cukier, gotować 6-7 min , poz.2- obroty  wsteczne, temp. 100 stopni. Wyjąć  z naczynia   do miski - dodać rodzynki  ,cynamon ,tartą bułkę. Wymieszać.
    Ciasto podzielić na pół. Wyłożyć  jedną częścią blaszkę ,ponakłuwać widelcem , położyć jabłka , przykryć drugą częścią ciasta , posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku  w 180 stopniach  ok.40-45 min.
    Uwaga:
    Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z soku  z ½ cytryny i cukru pudru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 4, 2022 at 18:45
    4.0

    Dobry przepis, łatwe w przygotowaniu i smaczne ciasto. Jadałam lepsze wydania jabłecznika, ale to jest ok. Miałam problem ze zbyt kleistym ciastem i pokryciem nim górnej warstwy, mimo że użyłam dość małej blaszki. Polecam wypróbować i wyrobić sobie własne zdanie na temat tego wypieku.

  • listopada 1, 2020 at 08:09
    5.0

    Smaczny i szybki w przygotowaniu. Polecam z orzechami lub innymi bakaliami. Może jadłam lepsze jabłeczniki, ale tu na 5 gwiazdek zasługuje efekt końcowy w stosunku do tanich składników. Ciasto wyrabiałam w funkcji ciasto, a spód najpierw piekłam 15 minut w 190C. Następnym razem część mąki pszennej zastapie kukurydzianą, owsianą lub jaglaną, żeby było zdrowiejSmile

  • stycznia 6, 2019 at 18:30
    5.0

    Ciasto pyszne. Znajomi się zajadali. Szybko się robi. Polecam tmrc_emoticons.)

    Marta

  • marca 26, 2017 at 18:45
    5.0

    Polecam przepis, jest meeeeega. Już drugi raz upieklam i znika z prędkością światła tmrc_emoticons.;)
    Ja nie dodaję rodzynek, same jabłka zdecydowanie wystarczą!

  • kwietnia 10, 2016 at 21:44
    5.0

    ciasto wyborne, szybko znika, szczególnie gdy serwowałam je z gałką lodów. Dodałam sporo cynamonu. Miałam tylko problem z położeniem wierzchniej warstwy ciasta na masie jabłecznej, ale porwałam ciasto i wyszły mi takie małe wyspy na cieście, które potem łatwo się kroiły. Polecam, bo jest naprawdę smaczne!

  • września 3, 2015 at 18:42
    4.0

    Fajne szybkie ciasto,trochę mało dokładne ilości podane w nadzieniu,chodzi o np.ile łyżeczek,szczypt cynamonu?A 30 dkg to 300 g na wadze thermomix i w tej wadze powinny być podane ilości,ale ok.Ogólnie polecam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 18, 2014 at 11:54

    czy tam napewno ma być 30 dag mąki????? wyszła mi jakaś straszna breja a nie ciasto

  • listopada 21, 2013 at 19:18
    5.0

    To juz 3 ciasto z jablkami, dodane do wypròbowania tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam  Cie serdecznie Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 30, 2013 at 14:26
    5.0

    Cooking 7 Przepis polecam, ciasto pyszne i szybko się robi, piekłam rownież ze śliwkami Big Smile  Przepis od Małgosi dostałam rok temu tmrc_emoticons.D Big Smile Pozdrawiam i szczerze polecam Love

Are you sure to delete this comment ?