


- TM 31
Składniki
Nadzienie:
- 1 kg jabłek, 7 dkg cukru, 2 łyżki bułki tartej , garść rodzynek, cynamon., mały cukier waniliowy
- Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej, 10 dkg cukru, cukier waniliowy, 1 jajko,2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,20g drożdży,100 g. zimnego masła, pokrojonego na kawałki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 10 sek/obr.6.
Wyjąć i umieścić na ½ godz. w lodówce.
Jabłka obrać ,podzielić na ósemki , włożyć do naczynia i rozdrobnić na mniejsze kawałki - kilka sek , poz.3-4. Wsypać cukier, gotować 6-7 min , poz.2- obroty wsteczne, temp. 100 stopni. Wyjąć z naczynia do miski - dodać rodzynki ,cynamon ,tartą bułkę. Wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Wyłożyć jedną częścią blaszkę ,ponakłuwać widelcem , położyć jabłka , przykryć drugą częścią ciasta , posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.40-45 min.
Uwaga:
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z soku z ½ cytryny i cukru pudru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dobry przepis, łatwe w przygotowaniu i smaczne ciasto. Jadałam lepsze wydania jabłecznika, ale to jest ok. Miałam problem ze zbyt kleistym ciastem i pokryciem nim górnej warstwy, mimo że użyłam dość małej blaszki. Polecam wypróbować i wyrobić sobie własne zdanie na temat tego wypieku.
Smaczny i szybki w przygotowaniu. Polecam z orzechami lub innymi bakaliami. Może jadłam lepsze jabłeczniki, ale tu na 5 gwiazdek zasługuje efekt końcowy w stosunku do tanich składników. Ciasto wyrabiałam w funkcji ciasto, a spód najpierw piekłam 15 minut w 190C. Następnym razem część mąki pszennej zastapie kukurydzianą, owsianą lub jaglaną, żeby było zdrowiej
Ciasto pyszne. Znajomi się zajadali. Szybko się robi. Polecam
Polecam przepis, jest meeeeega. Już drugi raz upieklam i znika z prędkością światła
Ja nie dodaję rodzynek, same jabłka zdecydowanie wystarczą!
ciasto wyborne, szybko znika, szczególnie gdy serwowałam je z gałką lodów. Dodałam sporo cynamonu. Miałam tylko problem z położeniem wierzchniej warstwy ciasta na masie jabłecznej, ale porwałam ciasto i wyszły mi takie małe wyspy na cieście, które potem łatwo się kroiły. Polecam, bo jest naprawdę smaczne!
Fajne szybkie ciasto,trochę mało dokładne ilości podane w nadzieniu,chodzi o np.ile łyżeczek,szczypt cynamonu?A 30 dkg to 300 g na wadze thermomix i w tej wadze powinny być podane ilości,ale ok.Ogólnie polecam
czy tam napewno ma być 30 dag mąki????? wyszła mi jakaś straszna breja a nie ciasto
To juz 3 ciasto z jablkami, dodane do wypròbowania
Pozdrawiam Cie serdecznie
