3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ekspresowa napoleonka (kremówka / karpatka) na cieście francuskim


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Ekspresowa karpatka (napoleonka) na cieście francuskim

  • opakowanie ciasta francuskiego (ja używam lekkiego z Lidla)
  • 3,5 szklanki mleka
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 100g ksylitolu (lub cukru)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
  • ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • zmielony ksylitol lub cukier puder do posypania

  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy wodą w małej miseczce i odstawiamy do napęcznienia. Ciasto francuskie dzielimy na pół, układamy na blaszce, nakłuwamy w widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200°C (dół+termoobieg) i pieczemy 15min aż ciasto zrobi się złotobrązowe, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Zakładamy motylek. Niecałe 3 szklanki mleka podgrzewamy z ksylitolem i wanilią/aromatem (6min/98st/obr.2), dodając ok. minuty przed końcem żelatynę.
  3. W międzyczasie w pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę i żółtka – dokładnie mieszamy aż mąka się rozpuści, a następnie wlewamy do gotującego się w TM mleka i dalej całość gotujemy (kolejne 5-6min/98st/obr.2) aż masa zgęstnieje (masę trzeba na tym etapie obserwować i jeśli jest gęsta wyłączyć wcześniej lub wydłużyć czas gotowania, jeśli jest zbyt rzadka!). Masę budyniową odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.
  4. Gdy budyń ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły, nakładamy go na płat ciasta francuskiego, równo rozkładamy łyżką, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Odstawiamy aż masa stężeje (ja wkładam na godzinę do lodówki, chociaż najlepsza konsystencja jest następnego dnia po całej nocy w lodówce), a przed podaniem posypujemy zmielonym na pudem ksylitolem lub cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można też przygotować krem budyniowy w inny sposób - ustawić 12min/98st/obr.2i gdy mleko z cukrem i wanilią się zagotuje wlać przez otwór pozostałą część mleka z mąką i żółtkami i gotować jedynie do zgęstnienia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy raz robiłam , wszystkim smakowało nie...

    Zgłoszony przez majsza797 na października 19, 2017 at 19:51.

    Pierwszy raz robiłam , wszystkim smakowało nie za słodka . Pyszna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze