Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Dziecinnie proste ciasteczka twarogowe z jabłkiem
- 250 gramów chudego twarogu
- 250 gramów masła lub margaryny, Schłodzonego, Margaryna typu Kasia może być
- 250 gramów mąki pszennej tortowej
- 5 jabłek
- szczypta cynamonu
- Cukier puder, Do oprószenia
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez jajek Bez alkoholu Wiosna Lato Jesień Zima Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Podwieczorek Przekąska Deser Pieczenie Ciastka
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 250g mąki, 250g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki, 250g twarogu pokrojonego na kawałki. Założyć miarkę i wyrabiać programem do ciastav
"Ciasto" przez 2 minuty. Sprawdzić konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać ok 50g mąki. Wyrobić kolejną minutę.
- Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum 30minut, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować jabłka. Obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć z gniazd nasiennych. Oprószyć lekko cynamonem.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C - Schłodzone ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blaty, rozwałkować na ok 3-5 mm. Wycinać szklanką kółeczka (jak na pierogi). Na każdym kółkiem ciasta położyć kawałek jabłka, złożyć na pół ciasto i zlepić w rogach.
- Gotowe Ciastka układać na blasze na papierze lub macie to wypieków, zachować odległości ok 2cm pomiędzy ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.) I piec 30min.
Podawać po ostudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka są kruche i delikatne, przypominają mi w strukturze coś pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. Smacznego!
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można użyć innych owoców, np śliwek, brzoskwiń.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz