thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 20min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 ml oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. * do naczynia miksującego włożyć drożdże z 1 MT mleka i odrobiną cukru - podgrzać temp 30 st/czas 2 min/ obr 2

    * dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min/ poz Interwał 

    * uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h 

    * po tym czasie zbić ciasto pięścią i jeszcze raz delikatnie wyrobić 

    * przełożyć do formy do pieczenia - u mnie długa keksówka taka jak do wypieku chleba

    * przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia - na ok 1 h 

    * piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 35-45 min - do suchego patyczka

Porady

na górę ciasta można przygotować kruszonkę tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

drożdżówka dyniowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?