3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe rogaliki z dodatkiem ziemniaków


Wydrukuj:
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • konfitura do nadzienia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl ziemniaków ("utłuczonych")
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 3,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • 6
    3h 35min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia w kolejności i bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto czas 3 min obr Interwał  (drożdże suche nie wymagają robienia zaczynu). Ciasto powinno wyjść lśniące i ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Miskę naoliwić i wsadzić do niej ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.Po tym czasie ciasto lekko wyrobić  podzielić na 4 części. Z każej ulepić kulę i rozwałkować ją na okrągły cienki placuszek. Podzielić go  na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z nich ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia i zwinąć ku węższej  części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i odstawić na ok. 35 minut. Przed samym upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min. do zezłocenia. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

wychodzi ok 30 szt


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy