3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe rogaliki z dodatkiem ziemniaków


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • konfitura do nadzienia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl ziemniaków ("utłuczonych")
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 3,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia w kolejności i bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto czas 3 min obr Interwał  (drożdże suche nie wymagają robienia zaczynu). Ciasto powinno wyjść lśniące i ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Miskę naoliwić i wsadzić do niej ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.Po tym czasie ciasto lekko wyrobić  podzielić na 4 części. Z każej ulepić kulę i rozwałkować ją na okrągły cienki placuszek. Podzielić go  na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z nich ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia i zwinąć ku węższej  części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i odstawić na ok. 35 minut. Przed samym upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min. do zezłocenia. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

wychodzi ok 30 szt


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy