3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Daktylowe batoniki


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 3 płaskie łyżki masła orzechowego lub pasty sezamowek, (opcjonalnie)
  • 30 gramów ryżu preparowanego, (opcjonalnie)
  • 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 6 płaskich łyżek Migdałów, (opcjonalnie)
  • 300 gramów daktyli
  • 160 gramów ciastek kruchych np Degestive
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Daktylowe batoniki
  1. 1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut.

    2. Ciastka umieść w Blokada naczynia miksującego i skrusz 10s/ obr. 8. Do skruszonych ciastek dodać roztopiony olej, tak by powstała masa kleiła się. Natępnie masą wyłóż formę np. 20x25 cm i umieść ją w zamrażarce na 10 minut. (formę należy wcześniej wyłożyć folią spożwczą)

    3. Odcedzone z wody daktyle włóż do Blokada naczynia miksującego i zmiksuj na gładką masę 15s/ obr. 7. W tym momencie można dodać pasty sezamowej lub masła orzechowego.

    4. Masę daktylową wyłóż na spód z ciasteczek. Posyp ryżem preparowanym.

    5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wylej na masę daktylową.

    6. Czekoladę posyp pokrojonymi migdałami

    7. Po przestygnięciu, wstawić formę do lodówki

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masę daktylową zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie jeśli nie jest wystarczająco gładka.

Jeśli ktoś lubi, można zamiast migdałów użyć wiórek kokosowych lub dowolnych bakalii

Batoniki najlepiej pokroić zanim czekolada całkowicie zastygnie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy