3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czekoladowa tarta z jeżynami na letnie przyjęcie


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Dodatkowo:

  • 250-300 g jeżyn, -umytych i wysuszonych

NADZIENIE:

  • 60 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 200 g gorzkiej czekolady

CIASTO

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 80 g brązowego cukru
  • 120 g margaryny
  • 80 g migdałów
5

Przygotowanie

    NADZIENIA:
    1. 1.Na podpieczony spód wyłożyć jeżyny.
    2. 2.W suchym naczyniu rozdrobnić czekoladę 6 s. / obr. 8
    3. 3.Dodać śmietanę i pogdrzać 5 min. / 80*C / obr. 2-3
    4. 4.Na noże założyć motylek i dodać resztę składników i wymieszać 1 min. / obr. 3; zdjąć motylek.
    5. 5.Nadzieniem przykryć jeżyny, powierzchnię wyrównać i wstawić do piekarnika (temp.120*C) na 40-45 minut.
  1. CIASTA:
    1. 1.Migdały zemleć w suchym naczyniu 15 s. / obr. 8
    2. 2.Dodać margarynę, posiekać 7 s. /obr. 6
    3. 3.Dodać resztę składników w podanej kolejności i wymieszać 20-30 s. / obr. 5
    4. 4.Ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.
    5. 5.Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C z termoobiegiem.
    6. 6.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować koło o śr. 27-28 cm i wylepić nim formę do tarty o śr. 24cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. (ja piekłam bez obciążenia)
    7. 7.Formę z ciastem wyjąć a temperaturę zmniejszyć do 120*C z dolną grzałką.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeść najlepiej po wystudzeniu ale zapewniam, że trudno nie spróbować jeszcze ciepłej tarty.

 

Swoją tartę podałam z musem jabłkowo-miętowym zrobionym z papierówek z kompotu ugotowanego do obiadu i kilku listków mięty.

[[wysiwyg_imageupload:2200:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Biorę się za to w tej chwili

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 31, 2014 at 15:52.

    Biorę się za to w tej chwili !

    Uwielbiam ciasta, a szczególnie czekoladowe

    tmrc_emoticons.D

     

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję wygranej w

    Zgłoszony przez Magdus83 na sierpnia 29, 2014 at 14:07.

    Gratuluję wygranej w konkursie! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak tylko dojrzeją u mnie

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 12, 2014 at 18:57.

    Jak tylko dojrzeją u mnie jeżyny  wypróbuje Elu twój przepis tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • veronicab71 napisał: Elu,

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 8, 2014 at 07:32.

    veronicab71

    Elu, spòd migdalowy musi byc bardzo smaczny, takie lubie Big Smile  Zas ja ostatnio robie tarte, spòd, kompletnie bez jajek, podoba mi sie to rozwiazanie tmrc_emoticons.;)  Glosy oddaje, bo Twoje przepisy sa zawsze pewne Love

    Verciu, w tym przepisie też można pominąć jajko i dodać łyżkę więcej śmietany i będzie dobrze  tmrc_emoticons.) Dziękuję za taką pochwałę, aż się zaczerwieniłam...  Love   Kochana , Ciebie to nikt nie przebije pod względem proponowanych słodkości... Pozdrawiam

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał: Bardzo

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 8, 2014 at 07:28.

    gabi49

    Bardzo ciekawy spód  i polewa. Big Smile Ja jednak zrobię z borówkami bo jeżyny mają wyczuwalne pesteczki i to mojej rodzince przeszkadza .Podobnie z malinami,  też pesteczki wyczuwalne. Love

    Gabrysiu, nam te pesteczki nie przeszkadzają dlatego robię różne desery i przetwory z jeżynami i malinami. 

    Myślę, że z borówkami też będzie dobrze i smacznie. Jak zrobisz to daj znać  tmrc_emoticons.) 

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, spòd migdalowy musi byc

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 7, 2014 at 21:10.

    Elu, spòd migdalowy musi byc bardzo smaczny, takie lubie Big Smile  Zas ja ostatnio robie tarte, spòd, kompletnie bez jajek, podoba mi sie to rozwiazanie tmrc_emoticons.;)  Glosy oddaje, bo Twoje przepisy sa zawsze pewne Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam jeżyni w ogródku więc

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na sierpnia 6, 2014 at 17:41.

    Mam jeżyni w ogródku więc wypróbuje.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy spód  i

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 6, 2014 at 13:38.

    Bardzo ciekawy spód  i polewa. Big Smile Ja jednak zrobię z borówkami bo jeżyny mają wyczuwalne pesteczki i to mojej rodzince przeszkadza .Podobnie z malinami,  też pesteczki wyczuwalne. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu mój mąż uwielbia jeżyny.

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 6, 2014 at 09:11.

    Love Elu mój mąż uwielbia jeżyny. Przepis wypróbuję Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - ciekawa propozycja.

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 5, 2014 at 22:51.

    Elu - ciekawa propozycja.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze