Składniki
16 porcja/porcje/porcji
cisto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2,5 MT mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
- 1 płaska łyżka sody
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
- 50 g czekolady mlecznej ( u mnie Wedel)
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- garść posiekanych orzechów
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
ciasto
Zemleć cukier 10 s/ obr. 9. Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3. Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3. Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4. Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
polewaDo naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3. Odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3. Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
polewa (przepis z KULINARNEGO ABC – ganasz czekoladowy str. 69)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKorzystałam z tego przepisu
Korzystałam z tego przepisu przygotowując ciasto na święta- dodałam przyprawę korzenną
ciasto wyszło fantastycznie, a ja zebrałąm za nie mnóstwo pochwał
bardzo dziękuję!
i gorąco polecam pozostałym użytkownikom
Pozdrawiam
super
super
Ciasto idealne dla lubiacych
Ciasto idealne dla lubiacych czekoladę
Polecam