Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- owoce do dekoracji
- 1 Czekolada mleczna lub gorzka
- 250 gramów śmietanki kremówki 30%
- 250 gramów orzechów włoskich
- 150 gramów cukru pudru
- 8 jaj
- tortownica 20 cm
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1 do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucić orzechy, zmielić 15 sek/ obroty 9, przełożyć do innego naczynia.
"Blokada naczynia miksującego" Umyć i wysuszyć.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wrzucić białka, dodać szczyptę soli, ubić 3 min/ obr 3,5.
3. Ustawić obroty 2 i wsypać cukier, żółtka, i zmielone orzechy.
4. Wyłożyć do tortownicy i piec ok 40 min 180C.
5. Ubić kremówkę, obr. 3. Uważać żeby się ne zrobilo masło. Pół czekolady pokruszyć, dodać do śmietany.
6. Przekroić przestudzony biszkopt wzdłuż, posmarować połowa śmietany z czekolada, na to położyć druga warstwę biszkoptu i na wierzch śmietanę. Udekorować owocami ( truskawki, maliny, jagody) i posypać pozostała czekolada. Ewentualnie stopić czekoladę z odrobina mleka i polać
.
Ciasto - biszkopt
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz