Składniki
0 kawałek/kawałki/kawałków
ciastka
- kakao ciemne
- 3/4 łyżeczki SODY
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g mąki pszennej
- 500 g mąki ziemniaczanej
- 1 Swieze jajko
- 100 g cukru pudru zrobionego w Thermomix
- 150 g Miękkiego masła
- pusta mała butelka
-
6
25min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Jajo,masło,cukier do
"Blokada naczynia miksującego" 10s/5
Włóż resztę do
"Blokada naczynia miksującego" i wyrób2m/
"Ciasto"
Ciasto będzie grudkowate jak na kopytka .Wyjmnij z
"Blokada naczynia miksującego" i dwoma trzema ruchami połącz ciasto .
Włącz piekarnik 180*C góra - dół
Blaszkę wyłóż papierem i układaj kawałki wielkości orzecha lekko spłaszcz (zupełnie jak przy śląskich kluskach)
Końcówkę butelki maczaj w kakao i wciskaj w ciasteczka lekko robisz w ten sposób ogonek
Wsuwasz do piekarnika na 20min
Studzisz na kratce .Przełóż do pudełka
Smacznego!!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciastka hit FB i blogerek kuchennych ja go przerobiłam na
Ciastka są bardzo sypkie .M ożna się zakrztusić
Dowolnie zamieniaj mąki ale zachowaj proporcje pół na pół
można też dać łyżeczkę proszku do pieczenie i 1/4 sodki
Wpis zrobiony ponieważ nie każdy zobaczył go w komentarzach
Najlepiej smakują do kawy
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzed chwilą "popelnilam" ten przepis. Bardzo...
Przed chwilą "popelnilam" ten przepis. Bardzo obawiałam się smaku po przeczytaniu komentarzy, ale wygląd mocno kusił i zrobiłam. Mnie smakują, w ogóle się nie zawiodlam. Są i smaczne i efektowne.
Dziękuję za przepis.
PS. dodałam 250 g skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej akurat nie miałam), resztę mąki pszennej i cukru 120 g
Właśnie się studza zobaczymy
[[wysiwyg_imageupload:2705:]]Właśnie się studza zobaczymy jak w smaku
Odczucia moje i Rodzinki : za
Odczucia moje i Rodzinki : za suche
...zapychają całą buzię ...bez konkretnego wyrazu . Jedyne ciastka, któe leżą, i leżą, i leżą. Wypróbowałam i mam czyste sumienie
. Świetny za to kształt 
REWELACYJNE!!! robiłam je już
REWELACYJNE!!! robiłam je już nie raz, goście często myślą że są to prawdziwe pieczarki. są mega kruche ale w tym ich urok.
potwierdzam im dłużej leżą
potwierdzam im dłużej leżą tym są lepsze
Gabrysiu dlatego pisałam w
Gabrysiu dlatego pisałam w komentarzu ,a teraz zrobiłam dopisek o mieszaniu .Mnie smakują Tobie kochana nie muszą i nie ma się o co gniewać .Kilka zostało zapomniane w pudełku i te do kawki smakowały najlepiej .Moja obserwacja im dłużej leżą tym lepsze
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ciasteczka oryginalnie
Ciasteczka oryginalnie wyglądają.
Gorzej ze smakiem. Nam w domu nie przypadły do smaku. Są bardzo sypkie, suche, brak im wyrazistości. Może to rzecz gustu. Chyba dodałabym więcej cukru? Nie wiem, ale już nie będe eksperymentować. Nie gniewaj się Haniu. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wygladaja naprawdę
Wygladaja naprawdę oryginalnie, ale w smaku jakos nie przypadły mi do gustu, ale ile ludzi tyle smaków. Nie wiem czy powtórzę ten wypiek bo w moim domu nie było na nie amatorów. Ale za przepis i za pomysł +.
Pięknie wyglądają, ja
Pięknie wyglądają, ja myślałam, że to pieczarki hihi
dodaje do wypróbowania
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo mi miło
Bardzo mi miło
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Robią wrażenie na gościach, w
Robią wrażenie na gościach, w smaku leciutkie i co ważne nie za słodkie
Na imprezie integracyjnej
Na imprezie integracyjnej (80 osób) ciastka zrobiła furorę, stały w koszyczku z napisem
"PIECZARKA DO KAWY"
Miny ludzi - bezcenne
Im starsze tym lepsze
Im starsze tym lepsze
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jeżeli coś poszło nie tak to
Jeżeli coś poszło nie tak to spróbuj dodać mąkę pszenną tylko nie więcej jak pół na pół ,jeżeli natomiast czuć sodkę to też pół na pół z proszkiem .Powinno pomóc
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Zrobiłam i wizualnie wyszły
Zrobiłam i wizualnie wyszły super , ale w smaku czuć bardzo mąkę ziemniaczaną i są takie bardziej sypkie niż kruche , może zrobiłam coś nie tak ,chociaz wszystko zgodnie z przepisem.
Miło mi ,że korzystacie z
Miło mi ,że korzystacie z mojej pracy .Smacznego
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Robilismy sa super. Wygladaja
Robilismy sa super. Wygladaja jak prawdziwe pieczarki. Pozdrawiam Andrzej
kilka przepisów Hani już
kilka przepisów Hani już wypróbowałam i były super więc ten też dodaję do kolekcji, zrobię rodzince do kawy na niedzielę
Wyglądaja super muszę
Wyglądaja super muszę wypróbować . Pozdrawiam
Proste łatwe i inne wizualnie
Proste łatwe i inne wizualnie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, a ja byłam pewna, że
Haniu, a ja byłam pewna, że to są prawdziwe pieczarki
Dałam się nabrać, hi hi hi
Robię na weekend, koniecznie! Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję Haniu. Nie jestem na
Dziękuję Haniu. Nie jestem na FB, więc nie czytałam, a wygląda ciekawie.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich