Składniki
24 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru kryształu
- 200 g miąższu z marchewki, (najpelszy taki, który został po wyciskaniu soku)
- 130 g margaryny lub masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ------------------------------------------------
- 4 średnie, obrane jabłka, (wytnij gniazdo i podziel każde jabłko na 8 cześci)
- odrobina cynamonu, (do smaku na każdą część jabłka)
- cukier puder do dekoracji
-
6
30min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. (Obroty 4 do 6, czas ok. 20-30 sek., pomagaj sobie kopystką zgarniając ciasto do środka naczynia).
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na jedną godzinę aby się schłodziło - będzie lepiej się wałkowało. W międzyczasie przygotuj stolnicę i wałek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz jabłka ze skórki. Wytnij gniazda nasienne i podziel każde z jabłek na 8 części - (najlepsze będą jabłka średniej wielkości). Kiedy już masz schłodzone ciasto urwij kawałek, rozwałkuj na pasek o szerokości około 5 cm i grubości 2-3 mililetry , wytnij z niego nożem lub radełkiem ozdobnym kwadraty 5 na 5 centymetrów (tak jak na pierogi). Na środku każdego z nich ustaw kwałek jabłka (możesz delikatnie posypać go cynamonem) i połącz naprzciwległe dwa rogi nad jabłkiem (patrz zdjęcie). Tak przygotowane ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia. Gdy już ułożysz całą blachę (nie trzeba ich specjalnie rozsuwać - nie rosną zbyt duże) umieść w rozgrzanym piekarniku i wypiekaj (około 15 min.) aż się zarumienią. Po upieczeniu i wyjęciu ich z piekarnika od razu zsuń je na deskę lub inną blachę. (Ułatwi to ich zdjęcie, bo gdy wystygną na blaszce, na której pieczesz istnieje duże ryzyko, że się będą trudno odklejać - a to za sprawą soku z jabłka, który podczas pieczenia wypłynie i może wpłynąć pod ciastka). Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 24 ciasteczka. Do dekoracji użyj cukier puder.Szybko się je robi - równie szybko znikają. Są bardzo smaczne i tanie. Dla mnie stanowią rozwiązanie problemu pozostającego miąższu z marchewek
, z których namiętnie wyciskam sok w jesienno-zimowe poranki.
CIASTO:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Ciasto podczas wałkowanie staraj się jak najmniej dotykać rękoma - zbytnio rozgrzane będzie się trudniej formowało.
# Aby ułatwić sobie nieco rozwałkowanie ciasta - bierz małe porcje i wałkuj pasy o szerokowści lekko ponad 5 cm. Łatwiej będzie się wycinało i formowało ciasteczka.
# Podczas wałkowania możesz też śmiało do podsypywania użyć mąki.
PS. Przepis na różę z głównego zdjęcia - podam jako następny ...
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMuszą być pyyyyszne! Ja
Muszą być pyyyyszne! Ja akurat robię marchewkowe ciasto, ale cisteczka wyglądają zachęcająco
w weekend mam urodziny córki wypróbuję
Dziękuje za miły komentarz i
Dziękuje za miły komentarz
i smacznego życzę.Polecam też inne przepisy.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasteczka przepyszne. Mój
Ciasteczka przepyszne. Mój Wnuczek - taki, co to jada tylko to, co akurat chce
- po zjedzenu jednego sam sięgnął po następne! Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i Tobie bardzo dziękuję
.
W wolnej chwili przejrzę pozostałe Twoje przepisy. Pozdrawiam
Ciastka sa po prostu
Ciastka sa po prostu rewelacyjne przepyszne.robilam juz trzy razy. Raz zmienilam wersje i upieklam placek na wierzch polozylam jablka oproszone cynamonem i cukrem waniliowym i oproszylam pozostaloscia ciasta.dzieci wprost uwielbiaja te ciasteczka.naprawde polecam bede wkrorce robic znowu z naszych polskich pysznych jablek.
Wlasnie zrobilam. Bardzo
Wlasnie zrobilam. Bardzo prosty przepus.wychodza przepyszne chrupiace ciasteczka.
Absolutnie polecam! Ciastka
Absolutnie polecam! Ciastka robi sie szybko i sprawnie - podobało mi się w nich to że kawałki jabłek ida do środka i nei trzeba sie bawić w jakies duże zawijanie. I jak przystalo na ciastka marchewkowe nie sa kruche, ale dośc mokre co mojemu mężowi bardzo odpowiada. I nie za słodkie, wiec i dla dzieci w sam raz. Ja raz podpiekłam za długo i wyschły mocno, więc lepiej nie przekraczac czasu przepisowego.
Pyszności polecam :D :D :D
Pyszności polecam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
pyszniutkie, polecam
pyszniutkie, polecam
Efcia
Sam bardzo pyszne ciasteczka
Sam bardzo pyszne ciasteczka
dziekuję za przepis
Pozdrawiam serdecznie 
Świetny przepis i łatwy .
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
U mnie nie zdąrzyły złapać
Tak na poważnie ... to myślę, że jak wszystkie ciasteczka kruche i półkruche, tak i te będą łapać wilgoć z powietrza i z nadzienia. Przechowywać je więc lepiej w zamkniętym pojemniku. Najlepsze są po upieczeniu więc lepiej ilość dopasować do możliwości spożycia
- robić częściej a mniejsze porcje. Ciasto po wyrobieniu możesz śmiało wrzucić do lodówki i kolejnego dnia wykonać resztę ciastek.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
jak długo można je
jak długo można je przechowywać? czy nie wilgotnieją po poleżeniu od jabłka?
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/