3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciastka - Marchewkowe wspomnienie jesieni


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g miąższu z marchewki, (najpelszy taki, który został po wyciskaniu soku)
  • 130 g margaryny lub masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ------------------------------------------------
  • 4 średnie, obrane jabłka, (wytnij gniazdo i podziel każde jabłko na 8 cześci)
  • odrobina cynamonu, (do smaku na każdą część jabłka)
  • cukier puder do dekoracji
5

Przygotowanie

    CIASTO:
  1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. (Obroty 4 do 6, czas ok. 20-30 sek., pomagaj sobie kopystką zgarniając ciasto do środka naczynia).
    Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na jedną godzinę aby się schłodziło - będzie lepiej się wałkowało. W międzyczasie przygotuj stolnicę i wałek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz jabłka ze skórki. Wytnij gniazda nasienne i podziel każde z jabłek na 8 części - (najlepsze będą jabłka średniej wielkości). Kiedy już masz schłodzone ciasto urwij kawałek, rozwałkuj na pasek o szerokości około 5 cm i grubości 2-3 mililetry , wytnij z niego nożem lub radełkiem ozdobnym kwadraty 5 na 5 centymetrów (tak jak na pierogi). Na środku każdego z nich ustaw kwałek jabłka (możesz delikatnie posypać go cynamonem) i połącz naprzciwległe dwa rogi nad jabłkiem (patrz zdjęcie). Tak przygotowane ciasteczka przenieś na blachę do pieczenia. Gdy już ułożysz całą blachę (nie trzeba ich specjalnie rozsuwać - nie rosną zbyt duże) umieść w rozgrzanym piekarniku i wypiekaj (około 15 min.) aż się zarumienią. Po upieczeniu i wyjęciu ich z piekarnika od razu zsuń je na deskę lub inną blachę. (Ułatwi to ich zdjęcie, bo gdy wystygną na blaszce, na której pieczesz istnieje duże ryzyko, że się będą trudno odklejać - a to za sprawą soku z jabłka, który podczas pieczenia wypłynie i może wpłynąć pod ciastka). Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 24 ciasteczka. Do dekoracji użyj cukier puder.

    Szybko się je robi - równie szybko znikają. Są bardzo smaczne i tanie. Dla mnie stanowią rozwiązanie problemu pozostającego miąższu z marchewek tmrc_emoticons.), z których namiętnie wyciskam sok w jesienno-zimowe poranki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Ciasto podczas wałkowanie staraj się jak najmniej dotykać rękoma - zbytnio rozgrzane będzie się trudniej formowało.
# Aby ułatwić sobie nieco rozwałkowanie ciasta - bierz małe porcje i wałkuj pasy o szerokowści lekko ponad 5 cm. Łatwiej będzie się wycinało i formowało ciasteczka.
# Podczas wałkowania możesz też śmiało do podsypywania użyć mąki.

PS. Przepis na różę z głównego zdjęcia - podam jako następny ... tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Muszą być pyyyyszne! Ja

    Zgłoszony przez Anetta1974 na lipca 7, 2016 at 06:39.

    Muszą być pyyyyszne! Ja akurat robię marchewkowe ciasto, ale cisteczka wyglądają zachęcająco  Cooking 7 w weekend mam urodziny córki wypróbuję 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za miły komentarz i

    Zgłoszony przez SAM na stycznia 25, 2016 at 15:49.

    Dziękuje za miły komentarz tmrc_emoticons.)i smacznego życzę.Polecam też inne przepisy.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasteczka przepyszne. Mój

    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 25, 2016 at 15:48.

    Ciasteczka przepyszne. Mój Wnuczek - taki, co to jada tylko to, co akurat chce tmrc_emoticons.) - po zjedzenu jednego sam sięgnął po następne! Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i Tobie bardzo dziękuję tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) .

    W wolnej chwili przejrzę pozostałe Twoje przepisy. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciastka sa po prostu

    Zgłoszony przez magdamarc na sierpnia 30, 2014 at 18:17.

    Ciastka sa po prostu rewelacyjne przepyszne.robilam juz trzy razy. Raz zmienilam wersje i upieklam placek na wierzch polozylam jablka oproszone cynamonem i cukrem waniliowym i oproszylam pozostaloscia ciasta.dzieci wprost uwielbiaja te ciasteczka.naprawde polecam bede wkrorce robic znowu z naszych polskich pysznych jablek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie zrobilam. Bardzo

    Zgłoszony przez magdamarc na sierpnia 22, 2014 at 16:59.

    Wlasnie zrobilam. Bardzo prosty przepus.wychodza przepyszne chrupiace ciasteczka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Absolutnie polecam! Ciastka

    Zgłoszony przez lucere na listopada 18, 2013 at 11:06.

    Absolutnie polecam! Ciastka robi sie szybko i sprawnie - podobało mi się w nich to że kawałki jabłek ida do środka i nei trzeba sie bawić w jakies duże zawijanie. I jak przystalo na ciastka marchewkowe nie sa kruche, ale dośc mokre co mojemu mężowi bardzo odpowiada. I nie za słodkie, wiec i dla dzieci w sam raz. Ja raz podpiekłam za długo i wyschły mocno, więc lepiej nie przekraczac czasu przepisowego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności polecam :D :D :D

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 18, 2012 at 17:45.

    Pyszności polecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszniutkie, polecam 

    Zgłoszony przez Efcia na listopada 9, 2012 at 20:23.

    pyszniutkie, polecam  tmrc_emoticons.D

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam bardzo pyszne ciasteczka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 5, 2012 at 20:49.

    Sam bardzo pyszne ciasteczka tmrc_emoticons.) dziekuję za przepis Cooking 7 Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis i łatwy .

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 2, 2012 at 20:00.

    Party tmrc_emoticons.) Świetny przepis i łatwy . Pięknie wszystko opisałeś. Dzięki.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie nie zdąrzyły złapać

    Zgłoszony przez SAM na listopada 1, 2012 at 10:16.

    Big Smile U mnie nie zdąrzyły złapać wilgoci ... zniknęły wcześniej.

    Tak na poważnie ... to myślę, że jak wszystkie ciasteczka kruche i półkruche, tak i te będą łapać wilgoć z powietrza i z nadzienia. Przechowywać je więc lepiej w zamkniętym pojemniku. Najlepsze są po upieczeniu więc lepiej ilość dopasować do możliwości spożycia tmrc_emoticons.) - robić częściej a mniejsze porcje. Ciasto po wyrobieniu możesz śmiało wrzucić do lodówki i kolejnego dnia wykonać resztę ciastek.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak długo można je

    Zgłoszony przez lidien na listopada 1, 2012 at 09:52.

    jak długo można je przechowywać? czy nie wilgotnieją po poleżeniu od jabłka? 

     

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze