![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/rsnvy2us-1eb09-387059-cfcd2-xc7l844h/ed3e553f-ba48-4c4b-a335-af8941c3f4e4/main/ciastka-czekoladowe-z-mieta.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/rsnvy2us-1eb09-387059-cfcd2-xc7l844h/81030b3a-c027-4ec1-a761-6b6a5378315f/main/ciastka-czekoladowe-z-mieta.jpg)
Składniki
ciastka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szkl. posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masło rozpuścić 3 min./ 50 st. C/ obr. 2. Dodać jajka i wymieszać 30 s / obr. 3-4. Dodać mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę – wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka ;o). Z każdego kawałka uformowac kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną). Piec około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce.
Porady
Chrupiąca skórka i delikatny miękutki środek ;o) Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jourtem lub mlekiem waniliowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Cudowne ❤
Genialnie smaczne
jeszcze dodalem troche chilli ... palce lizac
Upiekłam z miętą mrożoną i jeszcze chwilę wyrobiłan na interwał
"Ciasto" Wyszły pyszne piekłam 12-13 minut zależy od piekarnika . Wyszły chrupiące z wieszchu, mięciutkie w środku.
Przełożyłam do szklanego słoja i zrobiły się mięciutkie całe !
Są pyszne do kawusi, herbatki , polecam !!!!
Niestety, musialam zrobic bez miety, bo dzieci nie lubia. Kiedys zrobie dla siebie![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Może coś zrobiłam nie tak, bo wyszły twarde, ale nie daję oceny bo to nie wina przepisu tylko moja.
W smaku b.dobre
Bogna
Ciasteczka na prawdę pyszniutkie
Rewelacyjny przepis, polecam.
Właśnie zrobiłam czekam aż ostygną i zaczynam degustacje
. Pachną obłędnie.
Przepyszne polecam
Wdrażam się w gotowanie.![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Lubie karmić ludzi
jak drobna ma być mieta? moge ja rozdrobnic w tm? jesli tak to jakie obroty?
pyszne !!druga tura w piekarniku
Are you sure to delete this comment ?