Składniki
50 porcja/porcje/porcji
ciastka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szkl. posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
-
6
22min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Masło rozpuścić 3 min./ 50 st. C/ obr. 2. Dodać jajka i wymieszać 30 s / obr. 3-4. Dodać mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę – wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka ;o). Z każdego kawałka uformowac kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną). Piec około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chrupiąca skórka i delikatny miękutki środek ;o) Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jourtem lub mlekiem waniliowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChrupiące na zewnątrz, miękkie w środku....
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Cudowne ❤
Genialnie smaczne jeszcze dodalem troche chilli...
Genialnie smaczne
jeszcze dodalem troche chilli ... palce lizac
Upiekłam z miętą mrożoną i jeszcze chwilę...
Upiekłam z miętą mrożoną i jeszcze chwilę wyrobiłan na interwał
"Ciasto" Wyszły pyszne piekłam 12-13 minut zależy od piekarnika . Wyszły chrupiące z wieszchu, mięciutkie w środku.
Przełożyłam do szklanego słoja i zrobiły się mięciutkie całe !
Są pyszne do kawusi, herbatki , polecam !!!!
Niestety, musialam zrobic bez miety, bo dzieci nie...
Niestety, musialam zrobic bez miety, bo dzieci nie lubia. Kiedys zrobie dla siebie
Może coś zrobiłam nie tak, bo wyszły twarde, ale nie daję oceny bo to nie wina przepisu tylko moja.
W smaku b.dobre
Bogna
Ciasteczka na prawdę pyszniutkie
Ciasteczka na prawdę pyszniutkie
Rewelacyjny przepis, polecam.
Rewelacyjny przepis, polecam.
Właśnie zrobiłam czekam aż ostygną i zaczynam...
Właśnie zrobiłam czekam aż ostygną i zaczynam degustacje
. Pachną obłędnie.
Przepyszne polecam
Przepyszne polecam
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
jak drobna ma być mieta? moge ja rozdrobnic w tm?...
jak drobna ma być mieta? moge ja rozdrobnic w tm? jesli tak to jakie obroty?
pyszne !!druga tura w piekarniku
pyszne !!druga tura w piekarniku
Przepyszne ciasteczka.
Przepyszne ciasteczka.
ciasteczka są przepyszneeeeee
ciasteczka są przepyszneeeeee
Pyszne! Następnym razem zrobię troszkę większe...
Pyszne! Następnym razem zrobię troszkę większe
najlepsze !
najlepsze !
Ciasteczka wspaniałe, rewelacja i w dodatku...
Ciasteczka wspaniałe, rewelacja i w dodatku zdrowe bo z miętą, będę chyba je robić częściej właśnie upiekłam dzisiaj na imieniny męża, na pewno mu posmakują
Pychotka szybkie w
Pychotka
szybkie w wykonaniu,mieta dodaje swiezosci
polecam
Palce lizać:)
Palce lizać
Ciasteczka sa przepyszne!
Ciasteczka sa przepyszne! Dodalam przez pomylke 15 g pokrojonej swiezej miety (tak mi sie wsypalo
). Ode mnie 5 gwiazdek za tak originalny przepis!
sandra1989 napisał: Czy jak
Mogą być jedynie bardziej miękutkie - obawiam się jednak, że nie doczekają do niedzieli...
u mnie znikają od razu 
;o)
Czy jak zrobię te ciasteczka
Czy jak zrobię te ciasteczka dzisiaj (tj. piątek), to czy mogę je przetrzymać do niedzieli? Czy nie stracą na wartościach smakowych?
fantastyczne!
fantastyczne!
Brawo ....swietne ciasteczka
Brawo ....swietne ciasteczka ....pyszniutkie*****
Lądują w ulubonych ....
Lądują w ulubonych .... pyszne
Rewelacja...<3
Rewelacja...<3
Wyszły smaczne i piękne.
Wyszły smaczne i piękne. Śmiechu było od groma,przy produkcji.ten wałek tego ciasta wyglądał jak....pomyślcie jak...hahahah
PRZEPYSZNE! Jeśli ktoś jest
PRZEPYSZNE! Jeśli ktoś jest fanem czekoladek AfterEight to te ciasteczka na pewno go nie zawiodą.
Przepis wypróbowany i coś czuję, że wkrótce będzie powstawać kolejna porcja
PRZEPYSZNE :)
PRZEPYSZNE
Grajula napisał: Nie wiem co
Ciasto musi być mocno schłodzone
;o)
Nie wiem co zrobiłam źle, bo
Nie wiem co zrobiłam źle, bo nie wyrosły mi tak pięknie
Ale się nie poddam 
ciasteczka sa przepyszne !
ciasteczka sa przepyszne ! praktycznie sama zjadlam cala blache
pozdrawiam
Zrobiłam, wszystkim bardzo
Zrobiłam, wszystkim bardzo smakują - pyszne są po prostu
Godne polecenia. Również z
Godne polecenia. Również z mąki z pełnego ziarna
REWELACYJNE CIASTECZKA
REWELACYJNE CIASTECZKA
Szybkie i smaczne zrobiłam w
Szybkie i smaczne
zrobiłam w wersji bez glutenu z mieszanką mąk i też wyszły 
Przepyszne Zamiast mąki
Przepyszne
Zamiast mąki dałam mąkę orkiszowa pełnoziarnistą, zamiast świeżej mięty- 20 kropli miętowych i tylko 100 g cukru
POPROSTU EXTRA:)
POPROSTU EXTRA
pyszne i szybkie w
pyszne i szybkie w zrobieniu.corcia sie niby zachwyca
Niebo w gębie U nas nie
Niebo w gębie
U nas nie zdążyły ostygnąć
Super są! I faktycznie szybko
Super są! I faktycznie szybko schodzą
Dałam połowę cukru i są przepyszne
zaraz sie za nie biore mimo
zaraz sie za nie biore mimo braku miety
Oczywiście smaczne i szybkie
Oczywiście smaczne i szybkie ciasteczka i oczywiście szybko zjedzone
Co proponujecie zamiast mięty
Co proponujecie zamiast mięty ??
Niebo w gębie !!!!!!!!!!!!
Niebo w gębie !!!!!!!!!!!!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Pyszne! Mega szybko znikają
Pyszne! Mega szybko znikają
Polecam!
Dziś znalazłam ten przepis
Dziś znalazłam ten przepis odrazu zrobiłam ,szybko się robi ciasteczka rewelacja ale do jutra nie doczekają więc jutro druga tura polecam wszystkim.
beata 66 napisał: czy mogą
Oczywiście... będą wtedy tylko czekoladowe
;o)
czy mogą być bez mięty ,bo
czy mogą być bez mięty ,bo moja rodzina uwielbia ciasteczka ale nie lubi niczego z miętą
monikakepinska napisał:
Dziekuję za komentarz. Pozdrawiam.
;o)
Pyszne!!! Polecam, na pewno
[[wysiwyg_imageupload:2337:]]Pyszne!!! Polecam, na pewno jeszcze wiele razy je upiekę![[wysiwyg_imageupload:2338:]]
goofinka napisał: Boskie po
Dziekuję za komentarz. Pozdrawiam.
;o)