Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTKA
- 1 szczyptę soli
- 1 łyżek czarnego sezamu lub maku
- 30 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru trzcinowego / lub 60 g xylitolu
- 150 g słonecznika łuskanego
- 125 g migdałów w słupkach
- 2 jajka całe
-
6
23min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia wsyp cukier, zmiel na puder 8-10 sek, obroty 10. Załóż MOTYLEK, dodaj jajka. Ucieraj czas 4 min, temp. 40 stopni, obroty 4. Następnie dodaj resztę składników, wymieszaj czas 10 sek, obroty 1. Na blasze formuj płaskie ciasteczka. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piecz 15 -20 min.
Po wystygnięciu przełóż ciasteczka do słoika, tam zachowają kruchość.
Do masy można dodać łyżkę szałwi hiszpańskiej lub babki płesznik.
CIASTKA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzrewelacyjne, kruche, zdrowe ciateczka.
rewelacyjne, kruche, zdrowe ciateczka.
Bardzo dobre ciasteczka, mój gość na diecie...
Bardzo dobre ciasteczka, mój gość na diecie bezglutenowej był zachwycony
Pyszne, robilam na pięciu jajkach przepiorczych,...
Pyszne, robilam na pięciu jajkach przepiorczych, myślę, że powinno być ich siedem, bo kiepsko mi scaliły. Następnym razem dam 50 g ksylitolu. Przy okazji- ile można ich zjesc, żeby nie było rozwolnienia po ksylitolu...?
Pyszne!!!!!
To jest najlepsze co można
To jest najlepsze co można przeczytać o swoich przepisach, ze komuś sie przydają
Bardzo fajne ciastka. Ja
Bardzo fajne ciastka. Ja dałam mniej migdałów i dodałam daktyle i żurawinę. Bardzo często korzystam z Pani przepisów i wszystkie sa świetne.
Super, łatwe (nawet
Super, łatwe (nawet zaskakująco) i do tego smaczne... az niebezpiecznie smaczne (...bo jednak słonecznik, migdały i xylitol też nie są bez kalorii)

Są pyyyyszne !!! Robię je
Są pyyyyszne !!! Robię je bardzo często, bo szybko znikają.
Zamiast wiórków kokosowych dodaje czasem 30 gram dyni. Spróbujcie też super.
Pozdrawiam
P. Joasiu , to wlasnie ten
P. Joasiu , to wlasnie ten pierwszy przepis został wypróbowany przez mnie na thermomix.... Udało sie
pzdt
Pychota! U nas dzisiaj będą
Pychota! U nas dzisiaj będą
Przewspaniałe zdrowe
Przewspaniałe zdrowe ciacha!!!!!!! Zrobiłam przed chwilą 2 porcje i tylko kilka ciasteczek zostało na jutro. Dodałam 30g stewii i wyszły słodziutkie. Polecam każdemu, będę do nich wracać regularnie!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
NIEBO W GĘBIE:)
NIEBO W GĘBIE
Z tą słodkością ma Pani
Z tą słodkością ma Pani rację. TZmieniłam ilość cukru na 100 gram. POLECAM
Ciasteczka są pyszne.
Ciasteczka są pyszne. Upiekłam na święta, ale zniknęły już ze słoiczka....Pomyliłam sezam czarny z siemieniem lnianym....
Następnym razem dodam mniej cukru, jak dla mnie ciut za słodkie. Dziękuję za przepis.
Wiolka
Polecammm , pycha
Polecammm , pycha
dodałam zdjęcie
dodałam zdjęcie
Ciasteczka przepyszne i uwaga
Ciasteczka przepyszne i uwaga one uzależniają, u nas przynajmniej raz w tygodniu muszą być, a przygotowanie ich to dosłownie chwila.
Bardzo gorąco polecamy!!
Ciasteczka bardzo, bardzo
Ciasteczka bardzo, bardzo smaczne , jednoczesnie bardzo zdrowe. Zrobione i już zjedzone
Polecam z czystym sumieniem.
Nie miałam migdałów, więc dodałam orzechy włoskie.Super!
Joasiu pozdrawiam serdecznie
Szkoda, że nie ma zdjęcia
Szkoda, że nie ma zdjęcia
Pozdrawiam autorkę przepisu 