3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka migdałowe


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

ciasto:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 3 białka jajek
  • 250 g cukru pudru, (można dać nawet 150 g jeżli ktoś woli mniej słodkie)
  • + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 Łyżka miodu

nadzienie (do wyboru):

  • kawałki owoców, (u mnie brzoskwinie z puszki)
  • marmolada lub konfitury
5

Przygotowanie

    ciasta:
  1. Wszystkie składniki włożyć do Closed lid i zmiksować na gęstą, plastyczną masę ok. 20 s / obr. 3 w razie konieczności pomagając sobie kopystką. Masa będzie się kleić. Przełożyć ją do miseczki,  przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Układać dość szeroko (trochę urosną) na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać dłonią. Po środku ciasteczek zrobić wgłębienie (ja używam końca drewnianej łyżki) i wypełnić je niewielką ilością nadzienia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 min.

    Po upieczeniu wystudzić na kratce.

    Ciasteczka są wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz mają delikatną cieniutką chrupiącą skórkę ;o)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Im dłużej leżą tym moim zdaniem są smaczniejsze... chociaż najczęściej szybciutko znikają zaraz po wystudzeniu ;o)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre! Co prawda

    Zgłoszony przez Agary na maja 14, 2016 at 14:45.

    Bardzo dobre!

    Co prawda rozpłynęły mi się na płaskie placki, ale to nic nie szkodzi! Przezornie nie dawałam żadnych dodatków w środek i wyszły mi makaroniki migdałowe! Rewelacja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • alarybka2 napisał: Chcialabym

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 14, 2015 at 11:41.

    alarybka2

    Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi

     

    iC

     

    W przepisie podałam ze to średnio  na 35 porcji. Ilość zależy od tego jakie duże kuleczki zrobimy.

     

     

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam wszystko, a przede

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 14, 2015 at 11:06.

    Mam wszystko, a przede wszystkim białka. Zaraz się biorę za szybkie przygotowanie Pewnie za jeszcze szybszą konsumpcję wraz z domownikami tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chcialabym sie dowiedziec ile

    Zgłoszony przez alarybka2 na grudnia 14, 2015 at 09:17.

    Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi

     

    iC

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Ci za odpowiedź,

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 11, 2014 at 18:32.

    Dziękuję Ci za odpowiedź, może faktycznie za mocno spłaszczyłam, zdjęcia niestety nie dam bo już moi domownicy zjedli wszystko. Były pyszne. Następnym razem zrobię to bardziej delikatnie. Pozdrawiam Cię z nad morza .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • leon59 napisał: Zrobiłam

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 11, 2014 at 18:10.

    leon59

    Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?

     

    Może za bardzo spłaszczyłaś... Ja tylko delikatnie spłaszczam i robię dziurkę. A ciasto jest klejące ale bez problemu dają się uformowac kulki. Jeśli da się też dużo i rozpuszczajacego się w trakcie pieczenia nadzienia, to równiez mogą sie bardziej rozlac na blasze. Mnie zawsze wychodza takie grubsze więc trudno dokładnie powiedziec co mogło pójść nie tak. Może zamieścisz jakieś zdjęcie ciasteczek... ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ciasteczka, właśnie

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 11, 2014 at 17:06.

    Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • veronicab71 napisał: Do

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 15, 2013 at 09:34.

    veronicab71

    Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    O tak... zrobisz błyskawicznie... i blyskawicznie znikną ;o) Ja od pewnego czasu mam teraz kłopot co robić z żóltkami... hahaha ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypròbowania,

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 12, 2013 at 18:46.

    Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beata73 napisał: a rozumiem

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 12, 2013 at 13:53.

    Beata73

    a rozumiem dzięki za odpowiedź  jutro wielkie pieczenie Cooking 7  pozdrawiam

    [/quote]

    [quote=Beata73]

    mam pytanko a co z mąką to ciasteczka bez mąki tmrc_emoticons.~

    To są ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Nie potrzeba dodawać do nich mąki. Czekam na relację czy smakowały. Pozdrawiam

     

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a rozumiem dzięki za

    Zgłoszony przez Beata73 na kwietnia 12, 2013 at 13:14.

    a rozumiem dzięki za odpowiedź  jutro wielkie pieczenie Cooking 7  pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beatko, w tym przepisie jest

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 12, 2013 at 13:06.

    Beatko, w tym przepisie jest mąka migdałowa  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam pytanko a co z mąką to

    Zgłoszony przez Beata73 na kwietnia 12, 2013 at 12:49.

    mam pytanko a co z mąką to ciasteczka bez mąki tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekam na opinie po

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 11, 2013 at 08:52.

    Czekam na opinie po wypróbowaniu. Mam nadzieję, że ciasteczka będą smakowały ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu dzięki za przepis   Mam

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 11, 2013 at 07:35.

    Aniu dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Mam słoik białek i tak kombinowałam, co z nich zrobić???  tmrc_emoticons.D  I już wiem! wtpróbuję Twój przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 11, 2013 at 04:42.

    Bardzo ciekawy przepis .Dodany do wypróbowania tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ines napisał: Mam pytanie,

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 10, 2013 at 23:50.

    Ines

    Mam pytanie, czy białka trzeba wczesniej ubić na pianę a potem ubite dodać, proszę o podpowiedź  tmrc_emoticons.;)

    Nie... białek nie trzeba ubijać na pianę... Wrzucamy je razem z pozostałymi składnikami i wszystko mieszamy w naczyniu ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie, czy białka

    Zgłoszony przez Ines na kwietnia 10, 2013 at 22:06.

    Mam pytanie, czy białka trzeba wczesniej ubić na pianę a potem ubite dodać, proszę o podpowiedź  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smoczek napisał: Wygladaja 

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 10, 2013 at 21:54.

    smoczek

    Wygladaja  smakowicie, ale mam pytanie  - nie widzę proszku do pieczenia .Nie dodajemy   nawet odrobiny ? :O

    Nie... to sa ciasteczka bez proszku do pieczenia ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygladaja  smakowicie, ale

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 10, 2013 at 21:36.

    Wygladaja  smakowicie, ale mam pytanie  - nie widzę proszku do pieczenia .Nie dodajemy   nawet odrobiny ? :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł mi też często

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 10, 2013 at 20:43.

    Super pomysł tmrc_emoticons.D mi też często zostają białka i potem kombinuję co z nimi zrobić tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ilonaw napisał:  właśnie mam

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 10, 2013 at 20:21.

    ilonaw

     właśnie mam białka w lodówce i kombinowałam co by tu zrobić i jest przepis tmrc_emoticons.) dziękuje Love

    Tak... ja też ten przepis wykorzystuję gdy zostaja mi białka ;o) Bezy mi troche zbrzydły... a te ciasteczka spokojnie moga leżeć w zamkniętym pojemniku i można sobie podbierac po jednym do filiżanki kawy ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MałgorzataKurowska

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 10, 2013 at 20:20.

    MałgorzataKurowska

    Wyglądają smakowicie zechcę wypróbować tmrc_emoticons.) ,ale czy napewno  obtoczyć w cukrze pudrze przd pieczniem/obawiam się o przypalenie/czy teżpodczs pieczenia  nie osłonić ich np. folią. Big Smile

    Nie trzeba niczym przykrywać. Cukier na ciasteczkach się nie spali... bez obaw. Pieklam je już nie raz i jeszcze nigdy przez 15 minut w piekarniku się nie spalił ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  właśnie mam białka w lodówce

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 10, 2013 at 17:16.

     właśnie mam białka w lodówce i kombinowałam co by tu zrobić i jest przepis tmrc_emoticons.) dziękuje Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają smakowicie zechcę

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na kwietnia 10, 2013 at 17:03.

    Wyglądają smakowicie zechcę wypróbować tmrc_emoticons.) ,ale czy napewno  obtoczyć w cukrze pudrze przd pieczniem/obawiam się o przypalenie/czy teżpodczs pieczenia  nie osłonić ich np. folią. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze