thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
35 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/10/13
zmieniono dnia: 04/10/13

Składniki

ciasto:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 3 białka jajek
  • 250 g cukru pudru, (można dać nawet 150 g jeżli ktoś woli mniej słodkie)
  • + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 Łyżka miodu

nadzienie (do wyboru):

  • kawałki owoców, (u mnie brzoskwinie z puszki)
  • marmolada lub konfitury

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta:
  1. Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować na gęstą, plastyczną masę ok. 20 s / obr. 3 w razie konieczności pomagając sobie kopystką. Masa będzie się kleić. Przełożyć ją do miseczki,  przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Układać dość szeroko (trochę urosną) na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać dłonią. Po środku ciasteczek zrobić wgłębienie (ja używam końca drewnianej łyżki) i wypełnić je niewielką ilością nadzienia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 min.

    Po upieczeniu wystudzić na kratce.

    Ciasteczka są wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz mają delikatną cieniutką chrupiącą skórkę ;o)

     

Porady

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Im dłużej leżą tym moim zdaniem są smaczniejsze... chociaż najczęściej szybciutko znikają zaraz po wystudzeniu ;o)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka migdałowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 27, 2019 at 10:19

    Witam tmrc_emoticons.-) wyszły pyszne tmrc_emoticons.-D nie miałam takich ładnych jak na zdjęciu, chyba kuleczki zrobiła, za duże, ale w samku bardzo dobre a w środek dałam migdał.
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

  • maja 14, 2016 at 14:45
    5.0

    Bardzo dobre!

    Co prawda rozpłynęły mi się na płaskie placki, ale to nic nie szkodzi! Przezornie nie dawałam żadnych dodatków w środek i wyszły mi makaroniki migdałowe! Rewelacja.

  • grudnia 14, 2015 at 11:41

    alarybka2

    Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi

     

    iC

     

    W przepisie podałam ze to średnio  na 35 porcji. Ilość zależy od tego jakie duże kuleczki zrobimy.

     

     

    ;o)

  • grudnia 14, 2015 at 11:06
    5.0

    Mam wszystko, a przede wszystkim białka. Zaraz się biorę za szybkie przygotowanie Pewnie za jeszcze szybszą konsumpcję wraz z domownikami tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • grudnia 14, 2015 at 09:17

    Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi

     

    iC

     

     

     

  • kwietnia 11, 2014 at 18:32

    Dziękuję Ci za odpowiedź, może faktycznie za mocno spłaszczyłam, zdjęcia niestety nie dam bo już moi domownicy zjedli wszystko. Były pyszne. Następnym razem zrobię to bardziej delikatnie. Pozdrawiam Cię z nad morza .

  • kwietnia 11, 2014 at 18:10

    leon59

    Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?

     

    Może za bardzo spłaszczyłaś... Ja tylko delikatnie spłaszczam i robię dziurkę. A ciasto jest klejące ale bez problemu dają się uformowac kulki. Jeśli da się też dużo i rozpuszczajacego się w trakcie pieczenia nadzienia, to równiez mogą sie bardziej rozlac na blasze. Mnie zawsze wychodza takie grubsze więc trudno dokładnie powiedziec co mogło pójść nie tak. Może zamieścisz jakieś zdjęcie ciasteczek... ;o)

    ;o)

  • kwietnia 11, 2014 at 17:06

    Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?

  • kwietnia 15, 2013 at 09:34

    veronicab71

    Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    O tak... zrobisz błyskawicznie... i blyskawicznie znikną ;o) Ja od pewnego czasu mam teraz kłopot co robić z żóltkami... hahaha ;o)

    ;o)

  • kwietnia 12, 2013 at 18:46
    5.0

    Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?