Składniki
35 porcja/porcje/porcji
ciasto:
- 300 g mielonych migdałów
- 3 białka jajek
- 250 g cukru pudru, (można dać nawet 150 g jeżli ktoś woli mniej słodkie)
- + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 Łyżka miodu
nadzienie (do wyboru):
- kawałki owoców, (u mnie brzoskwinie z puszki)
- marmolada lub konfitury
-
6
20min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować na gęstą, plastyczną masę ok. 20 s / obr. 3 w razie konieczności pomagając sobie kopystką. Masa będzie się kleić. Przełożyć ją do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Układać dość szeroko (trochę urosną) na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać dłonią. Po środku ciasteczek zrobić wgłębienie (ja używam końca drewnianej łyżki) i wypełnić je niewielką ilością nadzienia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 min.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Ciasteczka są wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz mają delikatną cieniutką chrupiącą skórkę ;o)
ciasta:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Im dłużej leżą tym moim zdaniem są smaczniejsze... chociaż najczęściej szybciutko znikają zaraz po wystudzeniu ;o)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam wyszły pyszne nie miałam takich ładnych...
Witam
wyszły pyszne
nie miałam takich ładnych jak na zdjęciu, chyba kuleczki zrobiła, za duże, ale w samku bardzo dobre a w środek dałam migdał.
Dziękuję za przepis, pozdrawiam
Bardzo dobre! Co prawda
Bardzo dobre!
Co prawda rozpłynęły mi się na płaskie placki, ale to nic nie szkodzi! Przezornie nie dawałam żadnych dodatków w środek i wyszły mi makaroniki migdałowe! Rewelacja.
alarybka2 napisał: Chcialabym
;o)
Mam wszystko, a przede
Mam wszystko, a przede wszystkim białka. Zaraz się biorę za szybkie przygotowanie Pewnie za jeszcze szybszą konsumpcję wraz z domownikami
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Chcialabym sie dowiedziec ile
Chcialabym sie dowiedziec ile sztuk ciastek wychodzi
iC
Dziękuję Ci za odpowiedź,
Dziękuję Ci za odpowiedź, może faktycznie za mocno spłaszczyłam, zdjęcia niestety nie dam bo już moi domownicy zjedli wszystko. Były pyszne. Następnym razem zrobię to bardziej delikatnie. Pozdrawiam Cię z nad morza .
leon59 napisał: Zrobiłam
Może za bardzo spłaszczyłaś... Ja tylko delikatnie spłaszczam i robię dziurkę. A ciasto jest klejące ale bez problemu dają się uformowac kulki. Jeśli da się też dużo i rozpuszczajacego się w trakcie pieczenia nadzienia, to równiez mogą sie bardziej rozlac na blasze. Mnie zawsze wychodza takie grubsze więc trudno dokładnie powiedziec co mogło pójść nie tak. Może zamieścisz jakieś zdjęcie ciasteczek... ;o)
;o)
Zrobiłam ciasteczka, właśnie
Zrobiłam ciasteczka, właśnie zjadłam jeszcze cieplutkie, bo nie mogłam sie doczekać żeby poznać smak,są rzeczywiście pyszne. Nie wiem tylko czemu moje są bardziej płaskie niż te na zdjęciu , tamte wyglądają na takie puszyste .Nie wiem skąd ta puszystość jeśli nie ma ani proszku do pieczenia ani sody. Masa z moich ciasteczek po wyjęciu z lodówki nadal była bardzo klejąca i ciężko było formować z niej kuleczki. Czy tak ma być , co mogłam zrobić nie tak ?
veronicab71 napisał: Do
O tak... zrobisz błyskawicznie... i blyskawicznie znikną ;o) Ja od pewnego czasu mam teraz kłopot co robić z żóltkami... hahaha ;o)
;o)
Do wypròbowania,
Do wypròbowania, blyskawiczne, i wygladaja smacznie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Beata73 napisał: a rozumiem
To są ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Nie potrzeba dodawać do nich mąki. Czekam na relację czy smakowały. Pozdrawiam
;o)
a rozumiem dzięki za
a rozumiem dzięki za odpowiedź jutro wielkie pieczenie
pozdrawiam
Beatko, w tym przepisie jest
Beatko, w tym przepisie jest mąka migdałowa
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
mam pytanko a co z mąką to
mam pytanko a co z mąką to ciasteczka bez mąki
Czekam na opinie po
Czekam na opinie po wypróbowaniu. Mam nadzieję, że ciasteczka będą smakowały ;o)
;o)
Aniu dzięki za przepis Mam
Aniu dzięki za przepis
Mam słoik białek i tak kombinowałam, co z nich zrobić???
I już wiem! wtpróbuję Twój przepis

____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis
Bardzo ciekawy przepis .Dodany do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ines napisał: Mam pytanie,
Nie... białek nie trzeba ubijać na pianę... Wrzucamy je razem z pozostałymi składnikami i wszystko mieszamy w naczyniu ;o) Pozdrawiam
;o)
Mam pytanie, czy białka
Mam pytanie, czy białka trzeba wczesniej ubić na pianę a potem ubite dodać, proszę o podpowiedź
smoczek napisał: Wygladaja
Nie... to sa ciasteczka bez proszku do pieczenia ;o) Pozdrawiam.
;o)
Wygladaja smakowicie, ale
Wygladaja smakowicie, ale mam pytanie - nie widzę proszku do pieczenia .Nie dodajemy nawet odrobiny ? :O
Super pomysł mi też często
Super pomysł
mi też często zostają białka i potem kombinuję co z nimi zrobić
dodaje do wypróbowania
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
ilonaw napisał: właśnie mam
Tak... ja też ten przepis wykorzystuję gdy zostaja mi białka ;o) Bezy mi troche zbrzydły... a te ciasteczka spokojnie moga leżeć w zamkniętym pojemniku i można sobie podbierac po jednym do filiżanki kawy ;o) Pozdrawiam
;o)
MałgorzataKurowska
Nie trzeba niczym przykrywać. Cukier na ciasteczkach się nie spali... bez obaw. Pieklam je już nie raz i jeszcze nigdy przez 15 minut w piekarniku się nie spalił ;o) Pozdrawiam.
;o)
właśnie mam białka w lodówce
właśnie mam białka w lodówce i kombinowałam co by tu zrobić i jest przepis
dziękuje 
Wyglądają smakowicie zechcę
Wyglądają smakowicie zechcę wypróbować
,ale czy napewno obtoczyć w cukrze pudrze przd pieczniem/obawiam się o przypalenie/czy teżpodczs pieczenia nie osłonić ich np. folią. 