3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Buchta drożdżowa z jagodami i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

kruszonka

  • 100 g cukru kryształu
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła miękkiego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

owoce

  • 500 g JAGÓD LEŚNYCH, mrożone lub świeże
  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Ciasto

  • 40 g mleka 3,2 %
  • 40 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka całe
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennej
  • 150 g miękkiego masła, w kawałkach
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Mleko i drożdże umieścić w naczyniu miksującym 1 minuta/37ºC/obr.2

    2.Wsypać mąkę, jaja, cukier, sól , wyrabiać 12 minut/Dough mode.

    3.W trakcie wyrabiania dodawać po kawałeczku masła.

    4.Blaszkę o wymiarach 30/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier masłem i posypać lekko mąką.

    5. Ciasto wyłożyć na blachę , rozprowadzić równomiernie łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

    Przygotowanie kruszonki

    Cukier, mąkę , masło i cukier waniliowy wsypać do naczynia miksującego, wymieszać 15 sec /obr. 6

    Piekarnik rozgrzać do temp.150º C

    Na wyrośniętym cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika i po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 180º C.

    Piec 35-40 minut.

    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

1.Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie nadaje się do zrobienia bułeczek.

2.Foremka powinna mieć wysoki rant, bo ciasto mocno rośnie.

[[wysiwyg_imageupload:2651:]]

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • własnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie (...

    Zgłoszony przez JoBasik na listopada 3, 2019 at 12:12.

    Smile własnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie ( zrobiłam wersje z jabłkami ) aż ślinka cieknie Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz. Samo

    Zgłoszony przez Frugo na lipca 30, 2016 at 14:12.

    Dziękuję za komentarz. Samo ciasto stanowi bazę do różnych owoców nie tylko  z jagodami,maliny, wiśnie i śliwy również świetnie się upieką, szczerze polecam i pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pulchne, bardzo

    Zgłoszony przez IGA1 na lipca 30, 2016 at 13:32.

    Ciasto jest pulchne, bardzo dobre, dziękuję za przepis, , będzie moim ulubionym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 35 - 40 minut, to jest czas

    Zgłoszony przez Frugo na czerwca 3, 2016 at 06:25.

    35 - 40 minut, to jest czas pieczenia całkowity , czyli 20 minut w temp.150 st. i 15-20 minut w temp. podwyższonej do 180 st. Jeżeli ktoś umieści ciasto w mniejszej formie, to czas pieczenia się wydłuży co najmniej o 5-8 minut.

    Dziękuję za skorzystanie i ocenę przepisu. Serdecznie pozdrawiam . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwe  ciacho, niezbyt

    Zgłoszony przez Iwoneczka100 na czerwca 3, 2016 at 00:42.

    Bardzo łatwe  ciacho, niezbyt słodkie ale uważam że powinno być krócej pieczone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze