3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Buchta drożdżowa z jagodami i kruszonką


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

kruszonka

  • 100 g cukru kryształu
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła miękkiego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

owoce

  • 500 g JAGÓD LEŚNYCH, mrożone lub świeże
  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Ciasto

  • 40 g mleka 3,2 %
  • 40 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka całe
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennej
  • 150 g miękkiego masła, w kawałkach
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Mleko i drożdże umieścić w naczyniu miksującym 1 minuta/37ºC/obr.2

    2.Wsypać mąkę, jaja, cukier, sól , wyrabiać 12 minut/Dough mode.

    3.W trakcie wyrabiania dodawać po kawałeczku masła.

    4.Blaszkę o wymiarach 30/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier masłem i posypać lekko mąką.

    5. Ciasto wyłożyć na blachę , rozprowadzić równomiernie łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

    Przygotowanie kruszonki

    Cukier, mąkę , masło i cukier waniliowy wsypać do naczynia miksującego, wymieszać 15 sec /obr. 6

    Piekarnik rozgrzać do temp.150º C

    Na wyrośniętym cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika i po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 180º C.

    Piec 35-40 minut.

    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1.Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie nadaje się do zrobienia bułeczek.

2.Foremka powinna mieć wysoki rant, bo ciasto mocno rośnie.

[[wysiwyg_imageupload:2651:]]

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję za komentarz. Samo

    Zgłoszony przez Frugo na lipca 30, 2016 at 14:12.

    Dziękuję za komentarz. Samo ciasto stanowi bazę do różnych owoców nie tylko  z jagodami,maliny, wiśnie i śliwy również świetnie się upieką, szczerze polecam i pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pulchne, bardzo

    Zgłoszony przez IGA1 na lipca 30, 2016 at 13:32.

    Ciasto jest pulchne, bardzo dobre, dziękuję za przepis, , będzie moim ulubionym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 35 - 40 minut, to jest czas

    Zgłoszony przez Frugo na czerwca 3, 2016 at 06:25.

    35 - 40 minut, to jest czas pieczenia całkowity , czyli 20 minut w temp.150 st. i 15-20 minut w temp. podwyższonej do 180 st. Jeżeli ktoś umieści ciasto w mniejszej formie, to czas pieczenia się wydłuży co najmniej o 5-8 minut.

    Dziękuję za skorzystanie i ocenę przepisu. Serdecznie pozdrawiam . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwe  ciacho, niezbyt

    Zgłoszony przez Iwoneczka100 na czerwca 3, 2016 at 00:42.

    Bardzo łatwe  ciacho, niezbyt słodkie ale uważam że powinno być krócej pieczone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze