thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 01/06/16
zmieniono dnia: 01/06/16

Składniki

kruszonka

  • 100 g cukru kryształu
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła miękkiego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

owoce

  • 500 g JAGÓD LEŚNYCH, mrożone lub świeże
  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Ciasto

  • 40 g mleka 3,2 %
  • 40 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka całe
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennej
  • 150 g miękkiego masła, w kawałkach

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Mleko i drożdże umieścić w naczyniu miksującym 1 minuta/37ºC/obr.2

    2.Wsypać mąkę, jaja, cukier, sól , wyrabiać 12 minut/Ciasto"Ciasto" .

    3.W trakcie wyrabiania dodawać po kawałeczku masła.

    4.Blaszkę o wymiarach 30/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier masłem i posypać lekko mąką.

    5. Ciasto wyłożyć na blachę , rozprowadzić równomiernie łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

    Przygotowanie kruszonki

    Cukier, mąkę , masło i cukier waniliowy wsypać do naczynia miksującego, wymieszać 15 sec /obr. 6

    Piekarnik rozgrzać do temp.150º C

    Na wyrośniętym cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika i po 20 minutach zwiększyć temperaturę do 180º C.

    Piec 35-40 minut.

    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

     

     

Porady

1.Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie nadaje się do zrobienia bułeczek.

2.Foremka powinna mieć wysoki rant, bo ciasto mocno rośnie.

[[wysiwyg_imageupload:2651:]]

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Buchta drożdżowa z jagodami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 3, 2019 at 12:12
    5.0

    Smile własnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie ( zrobiłam wersje z jabłkami ) aż ślinka cieknie Tongue

  • lipca 30, 2016 at 14:12

    Dziękuję za komentarz. Samo ciasto stanowi bazę do różnych owoców nie tylko  z jagodami,maliny, wiśnie i śliwy również świetnie się upieką, szczerze polecam i pozdrawiam.

  • lipca 30, 2016 at 13:32

    Ciasto jest pulchne, bardzo dobre, dziękuję za przepis, , będzie moim ulubionym tmrc_emoticons.)

  • czerwca 3, 2016 at 06:25

    35 - 40 minut, to jest czas pieczenia całkowity , czyli 20 minut w temp.150 st. i 15-20 minut w temp. podwyższonej do 180 st. Jeżeli ktoś umieści ciasto w mniejszej formie, to czas pieczenia się wydłuży co najmniej o 5-8 minut.

    Dziękuję za skorzystanie i ocenę przepisu. Serdecznie pozdrawiam . 

  • czerwca 3, 2016 at 00:42
    3.0

    Bardzo łatwe  ciacho, niezbyt słodkie ale uważam że powinno być krócej pieczone.

Are you sure to delete this comment ?